«Εχουμε δρόμο για συμφωνία» – Σε άλλο μήκος κύματος οι θεσμοί αντίθετα με την αισιοδοξία της κυβέρνησης

Σύμφωνα με non paper του Μαξίμου, την ώρα που συνεδρίαζε στο υπουργείο Οικονομικών το οικονομικό επιτελείο υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι της Τετάρτης, άρχισε η συγγραφή της συμφωνίας με τους εταίρους στο Brussels Group.

Σύμφωνα με non paper του Μαξίμου, την ώρα που συνεδρίαζε στο υπουργείο Οικονομικών το οικονομικό επιτελείο υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι της Τετάρτης, άρχισε η συγγραφή της συμφωνίας με τους εταίρους στο Brussels Group.

Στο non paper αναφέρεται όμως, ότι η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της και ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην χώρα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα.

Μια ώρα μετά το non paper του Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ερωτηθείς για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για συμφωνία με την Ελλάδα, απάντησε ότι «δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο» σύμφωνα με το Reuters.

Αντίθετα με το κλίμα αισιοδοξίας και τις πληροφορίες από κυβερνητικό επίπεδο ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) θα αρχίσει να γράφεται από σήμερα, όλα δείχνουν ότι η απόσταση εξακολουθεί να υφίσταται σε ορισμένα ανοιχτά ζητήματα (όπως οι τελικές αποφάσεις για τους συντελεστές του ΦΠΑ) τα οποία θα συζητηθούν στο Bruselles Group η συνεδρίαση του οποίου ξεκίνησε μετά τις επτά το απόγευμα.

Μάλιστα οι πληροφορίες από το Μαξίμου ότι ξεκίνησε η διαδικασία συγγραφής του staff level agreement, προκάλεσαν αντιδράσεις των ξένων εμπλεκομένων μερών.

Οπως μεταδόθηκε από το Reuters ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής κ. Dombrovskis, είπε ότι δουλεύουμε σκληρά σε αυτή την κατεύθυνση αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί.

«Εργαζόμαστε πολύ εντατικά για να διασφαλίσουμε μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Ακόμα δεν είμαστε εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος επίσης μίλησε στο Reuters σχολίασε «Μακάρι να ήταν αλήθεια».
Στο ίδιο μήκος κύματος και πηγή της γερμανικής αντιπροσωπείας στο G7. Υποστήριξε πως δεν έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο εξεπλάγην από τους ισχυρισμούς της Ελλάδας.

«Οι συνομιλίες με τους εταίρους περιλαμβάνουν, όχι μόνο τους όρους για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά και τις προϋποθέσεις για πρόσθετη βοήθεια» υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, σύμφωνα με το Reuters.

«Οι δύο διαπραγματεύσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

Σύμφωνα με άλλον Έλληνα αξιωματούχο, έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, παρόλο που δεν υπάρχει συμφωνία σε ορισμένα θέματα.


Αναλυτικά το non paper του Μεγάρου Μαξίμου:


1. Στο Brussels Group ξεκινούν σήμερα οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας [Staff Level Agreement].

2. Θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με ηγέτες ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η πρόσφατη συμφωνία στη Ρίγα της Λετονίας.

3. Οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.

4. Το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.

β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.

γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.

δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

5. Στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις [χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα] και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις.

6. Παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς. Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι [Κομισιόν και ΕΚΤ] ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι «θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά».

7. Η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.