Η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας γιορτάζει τα πρώτα χρόνια της με εκδηλώσεις και συζητήσεις
Τον Απρίλιο του 2010 είκοσι πέντε έλληνες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας υπέγραφαν την ιδρυτική πράξη μιας λέσχης του ελληνικού νουάρ με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, τη συλλογή και την καταγραφή στοιχείων που την αφορούν και την επικοινωνία των ελλήνων συγγραφέων με τους συναδέλφους τους στο εξωτερικό και τη Διεθνή Ομοσπονδία Αστυνομικών Συγγραφέων (IACW). Γνωστή πλέον σήμερα, η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) αριθμεί σαράντα μέλη και έχει αποκτήσει κοινό και αναγνωρισιμότητα.
Στα χρόνια αυτά πραγματοποίησε εκδήλωση για «Τα πολλά πρόσωπα της αστυνομικής λογοτεχνίας» και αφιέρωμα στον πατριάρχη του ελληνικού νουάρ Γιάννη Μαρή, έκανε δημόσιες αναγνώσεις, συμμετείχε σε συνέδρια για την αστυνομική λογοτεχνία και εξέδωσε τρεις συλλογικούς τόμους με πρωτότυπα αστυνομικά διηγήματα μελών της –Είσοδος κινδύνου (Μεταίχμιο, 2011), Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα (Καστανιώτης, 2012), Ο τόπος πρόδωσε τον ένοχο (Τόπος, 2014). Παράλληλα, στο μπλογκ της ΕΛΣΑΛ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να βρουν στοιχεία για το σύνολο της βιβλιοπαραγωγής γύρω από την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία (μυθιστορήματα, συλλογές, μελέτες κ.λπ.) για την περίοδο 1928-2011, πλούσιο υλικό σχετικά με την ελληνική και διεθνή αστυνομική λογοτεχνία, βιβλιοκριτικές, αδημοσίευτα διηγήματα, σύντομες μελέτες, υλικό τεκμηρίωσης κ.ά.
«Noir αφηγήσεις / λογοτεχνία – θέατρο – ραδιόφωνο – comics»,
Τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την ίδρυσή της θα γιορτάσει η ΕΛΣΑΛ με δύο κύκλους εκδηλώσεων. Ο πρώτος αρχίζει στις 28 Μαΐου, με κεντρικό τίτλο «Noir αφηγήσεις / λογοτεχνία – θέατρο – ραδιόφωνο – comics», και θα διαρκέσει ως τις 12 Ιουνίου.
Ειδικότερα, την Πέμπτη 28 Μαΐου, στις 8.00 μ.μ., στο καφέ/μπαρ/βιβλιοπωλείο Floral (Θεμιστοκλέους 80, πλατεία Εξαρχείων) θα γίνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Crime, Noir, Pulp και άλλα αστυνομικά μυστήρια». Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής Ανδρέας Αποστολίδης, η πανεπιστημιακός και κριτικός λογοτεχνίας Τιτίκα Δημητρούλια, ο μαθηματικός και συγγραφέας Τεύκρος Μιχαηλίδης, η συγγραφέας και μεταφράστρια Χίλντα Παπαδημητρίου και ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος. Θα συντονίσει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Θ. Καλφόπουλος. Στη συζήτηση θα διερευνηθεί ποιος είναι ο ρόλος του μεταφραστή ως διαμεσολαβητή της ξένης αστυνομικής λογοτεχνίας, πόσο καθοδηγεί η κριτική τις νέες τάσεις στο είδος και πόσο επηρεάζει το γούστο του αναγνωστικού κοινού, αν ένα μαθηματικό πρόβλημα μπορεί να γίνει αστυνομικό πρόβλημα, γιατί το βινύλιο είναι για κάποιους ένα «σκοτεινό αντικείμενο του πόθου». Μετά τη συζήτηση, η Χίλντα Παπαδημητρίου θα εκτελέσει χρέη ντισκ τζόκει, με σάουντρακ από γνωστές και λιγότερο γνωστές αστυνομικές ταινίες.
Το Σάββατο 6 Ιουνίου και ώρα 1 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει» (Ακαδημίας 32 & Λυκαβηττού, Κολωνάκι) θα γίνει εκδήλωση με θέμα: «Το αστυνομικό στο θέατρο και το ραδιόφωνο». Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος η ηθοποιός, καθηγήτρια ορθοφωνίας και ραδιοφωνική παραγωγός Αντέλα Μέρμηγκα, ο σκηνοθέτης Γιώργος Οικονόμου και ο μουσικός και ηθοποιός Δημήτρης Πουλικάκος. Θα συντονίσει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Ράγκος. Η ηθοποιός Άσπα Κυρίμη θα παρουσιάσει πρωτότυπο αστυνομικό θεατρικό μονόλογο της Αγγλίδας συγγραφέως Τζαν Ντέβλιν σε μετάφραση Άννας Δάρδα–Ιορδανίδου.
Την Παρασκευή 12 Ιουνίου και ώρα 7.30 μ.μ. στο μπαρ Abodé (Ερμού & Αγ. Ασωμάτων 3, πλατεία Αγ. Ασωμάτων) θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα: «Comics σε noir αποχρώσεις». Θα συμμετάσχουν η σεναριογράφος κόμικς Βέρα Καρτάλου και ο σχεδιαστής κόμικς Παναγιώτης Τσαούσης. Θα συντονίσει ο συγγραφέας, μεταφραστής και μέλος του Comicdom Ανδρέας Μιχαηλίδης. Την ίδια ημέρα, στο Abodé θα εγκαινιαστεί, επίσης, έκθεση με πρωτότυπα και μη έργα εικονογράφων από το χώρο των κόμικς, που εμπνέονται από τη λογοτεχνική αισθητική και δημιουργούν εξώφυλλα noir ιστοριών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 21 Ιουνίου.