Οι παρατηρητές της Βουλής

Σκηνή από το καφενείο του χωριού. Είναι ο κόσμος μαζεμένος και βλέπει το δελτίο των οκτώ.

Σκηνή από το καφενείο του χωριού. Είναι ο κόσμος μαζεμένος και βλέπει το δελτίο των οκτώ. Πάντα κάποιος θα πει στα φωναχτά «Αν τον είχα εδώ τον μπαγάσα τον υπουργό, θα του έλεγα το και το». Σκηνή από το γραφείο επιχειρηματία. Οι συνεργάτες σχολιάζουν καινούργιο νόμο και έχουν απορίες. Πάντα κάποιος θα πει στα φωναχτά «Μα καλά, δεν έχουμε έναν άνθρωπο στη Βουλή να ρωτήσουμε τι γίνεται;». Ε, λοιπόν, υπάρχει τρόπος επικοινωνίας με τους εκπροσώπους του έθνους, μέσα από μια ψηφιακή πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από ένα μπουκέτο νέων ανθρώπων που τέθηκαν στην υπηρεσία του πολίτη.
Τα πρόσωπα που μετέχουν: Στέφανος Λουκόπουλος, Αντώνης Σβαρτς, Παναγιώτης Βλάχος, Νάντια Δρακούλα, Μαρία Ναθαναήλ, Ειρήνη Κωστάκη. Το κοινό προφίλ: καλές σπουδές, εμπειρία από την αλλοδαπή, γερά βιογραφικά και διάθεση για καινοτομία. Το έργο: μέσα από το www.vouliwatch.gr βοηθούν τους πολίτες να επικοινωνήσουν με βουλευτές και ευρωβουλευτές. Να δούμε τίνι τρόπω βοηθούν το κοινό τους μέσα από ένα (φανταστικό) παράδειγμα. Εχει ο άλλος τον καημό του για έναν δρόμο που χαράχτηκε αλλά δεν ασφαλτοστρώθηκε. Δεν χρειάζεται να μετακινηθεί, να πάει στο πολιτικό γραφείο, να αρχίσει το γλείψιμο και να λέει «Εμείς είμαστε μεγάλο σόι, φτιάξτε μου, καλέ κύριε, τον δρόμο κι εγώ σαράντα σταυρούς θα σου φέρω, να, στον σταυρό που σου κάνω…». Email στο vouliwatch και από εκεί θα βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος να δώσει την απάντηση.
Το καλό με αυτή την πλατφόρμα είναι ότι οι έξι συνεργάτες γνωρίζουν τα εργαλεία του κοινοβουλευτισμού. Εκεί δηλαδή που ο πολύς κόσμος γνωρίζει τη δυνατότητα να κατατεθεί ερώτηση στη Βουλή (και για λόγους έμφασης βαφτίζουν την ερώτηση επερώτηση, σαν να αναβαθμίζουν τον ταγματάρχη σε συνταγματάρχη), το vouliwatch ξέρει κι άλλο μονοπάτι. Ξέρει ποια επιτροπή ασχολείται με ποιο θέμα, ξέρει τους χρόνους των συνεδριάσεων, ξέρει τα πρόσωπα. Οσον αφορά τους βουλευτές, έχουν κι αυτοί ένα ακόμη εργαλείο προβολής. Εχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν άμεσα και οι απαντήσεις τους βρίσκονται δημοσιευμένες εκεί στην ιστοσελίδα για πάντα. Δεν είναι σαν τη ραδιοφωνική ατάκα, που μόλις αρθρωθεί χάνεται στον αέρα, δεν είναι σαν τη συνέντευξη σε έντυπο που χάνεται μέσα στην ποικιλία της ύλης.
Στο vouliwatch.gr υπάρχει και παρατηρητήριο, όπερ σημαίνει διαρκής ειδησεογραφική καταγραφή όσων συμβαίνουν στη Βουλή. Δεν υπάρχει κοσμική, ελαφρά πλευρά, δηλαδή ούτε ένα σχόλιο για ντυσίματα ούτε ένας υπαινιγμός για τα προσωπικά του καθενός. Ξερό politix: νόμοι, αποφάσεις, παρεμβάσεις, συνεδριάσεις και όσα γενικώς αποτελούν το «κοινοβουλευτικό έργο». Είναι κάτι που ενδιαφέρει τον κόσμο. Μέσα σε έναν χρόνο η πλατφόρμα προσέλκυσε 100.000 μοναδικούς επισκέπτες. Οι ερωτήσεις ήταν λίγες (672) και οι απαντήσεις λιγότερες (74). Οι δείκτες όμως είναι ανοδικοί.
Κάπου εδώ δημιουργείται η απορία. Και ποιος πληρώνει για όλα αυτά; Στην ουσία οι ιδρυτές βάζουν από την τσέπη τους. Δεν πρόκειται για κάποια κολοσσιαία επένδυση. Λίγα χρήματα, ατομική προσπάθεια, επένδυση χρόνου, συστέγαση με άλλον φορέα, ενίσχυση από ίδρυμα. Θα λειτουργήσει και το «ό,τι έχετε ευχαρίστηση» που στην παγκόσμια κοινότητα λέγεται crowdfunding. Δεν υπάρχει κάτι άλλο πίσω από την προσπάθεια πέραν από αυτό που λένε ο ίδιοι «πίστη στην ευθύνη που νιώθουμε ότι έχει η γενιά μας να αποκαταστήσει τη χαμένη αξιοπιστία της δημοκρατίας».
To www.vouliwatch.gr είναι ένα εργαλείο της δημοκρατίας. Θα αναρωτηθεί κανείς τι μέλλον έχει σε μια χώρα όπου καθηγητές του πολυτεχνείου δηλώνουν υπερήφανα ότι δεν έχουν email. Είναι όμως η χώρα των αντιφάσεων όπου ακόμη κι εκεί, στο καφενείο του χωριού, όλο και κάποιος πελάτης έχει iPad και ταυτόχρονα έχει την επιθυμία της συμμετοχής στα τεκταινόμενα. Περί αυτού πρόκειται, της δυνατότητας να ακουστούν οι απόψεις, οι ενστάσεις, οι προτάσεις εκείνων που δεν είναι «μέσα στα πράγματα».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.