Επίτιμη διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου η Πόπη Πολέμη

Τη συνεργάτιδα του βιβλιογράφου Φίλιππου Ηλιού (1931-2004) και συνεχίστρια του

Τη συνεργάτιδα του βιβλιογράφου Φίλιππου Ηλιού (1931-2004) και συνεχίστρια του βιβλιογραφικού έργου του στην Ελληνική Βιβλιογραφία του 19ου αιώνα Πόπη Πολέμη αποφάσισε να τιμήσει το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) απονέμοντάς της τον τίτλο της επίτιμης διδάκτορα. Η τελετή της αναγόρευσης θα γίνει στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, την Παρασκευή 22 Μαΐου, στις 7.00 μ.μ.

Την πρόταση κατέθεσαν οι καθηγητές του Τμήματος Μαίρη Μικέ, Ελισάβετ Τσιριμώκου, Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη και Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, και ενέκριναν ομόφωνα τα μέλη του Τμήματος Φιλολογίας αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο της τιμώμενης «την οξυδερκή και ακριβολόγο ιστορικό, την ακάματη και μεθοδική βιβλιογράφο, την ευαίσθητη και επινοητική αναγνώστρια του Αρχείου, την καινοτόμο και συστηματική επιμελήτρια εκδόσεων».
Η Πόπη Πολέμη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στο ΑΠΘ όπου συνέχισε με μεταπτυχιακά σεμινάρια Συγκριτικής Γραμματολογίας, Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Συμμετείχε σε μεταπτυχιακά σεμινάρια Ιστορίας στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης (1982- 1986), όπου κατέθεσε εργασία για την ιστορία του ελληνικού βιβλίου για το Diplome d’Études Approfondies (Νοέμβριος 1983).
Έχοντας αποκτήσει Πιστοποιητικό Αρμοδιότητας και Δραστηριότητας Βιβλιοθηκαρίου/Τμήμα Τεκμηρίωσης Κοινωνικών Επιστημών από την Ανωτέρα Εθνική Σχολή Βιβλιοθηκονομίας του Παρισιού, με την επιστροφή της στην Ελλάδα άρχισε να συνεργάζεται με τον Φίλιππο Ηλιού, ήδη το 1986, στην έκδοση της Ελληνικής Βιβλιογραφίας του 19ου αιώνα στο πλαίσιο του Βιβλιολογικού Εργαστηριού του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ).
Μετά τον θάνατο του Φίλιππου Ηλιού, ανέλαβε την ολοκλήρωση και έκδοση των βιβλιολογικών καταλοίπων του ως υπεύθυνη σχετικού προγράμματος που εκπονείται στο Μουσείο Μπενάκη, όπου έχει πλέον ενταχθεί το Βιβλιολογικό Εργαστήρι «Φίλιππος Ηλιού». Το Εργαστήρι βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2013, για την ερευνητική εργασία και τη διαρκή ενημέρωση της Ελληνικής Βιβλιογραφίας του 19ου αιώνα και τον ηλεκτρονικό της κατάλογο, ο οποίος είναι προσβάσιμος από το 2008 από το διαδίκτυο, στον κόμβο του Μουσείου Μπενάκη.
Εκτός από τις βιβλιογραφικές ενασχολήσεις της, η Πόπη Πολέμη επιμελήθηκε ιστορικές εκδόσεις, μεταξύ των οποίων και του περιοδικού Τα Ιστορικά. Από το 2003 μετέχει στη γραμματεία σύνταξης του περιοδικού. Από το 1995 συμμετέχει στην ομάδα ταξινόμησης των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), των οποίων είναι μέλος από το 1999. Συμμετέχει επίσης στην ομάδα που έχει την επιμέλεια της ύλης της περιοδικής έκδοσης των ΑΣΚΙ Αρχειοτάξιο. Έχει εκπονήσει επίσης, σε συνεργασία, έρευνες για την παρουσία της ελληνικής νεολαίας στις ανατολικές χώρες και για ελληνικές εκδόσεις στις χώρες αυτές το διάστημα 1948-1968.
Με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα θυμίζουμε ότι η Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ έχει τιμήσει σπουδαίους λογοτέχνες και ακαταπόνητους μελετητές της λογοτεχνίας, τον Γιώργο Σεφέρη, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Μανόλη Αναγνωστάκη, τον Γιώργο Βαφόπουλο, τον Ν. Γ. Πεντζίκη, τη Ζωή Καρέλλη, τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, τον Αλέξανδρο Αργυρίου, τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, τον Δημήτρη Ραυτόπουλο, τον Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλο, τον Διονύση Καψάλη.
Στην τελετή αναγόρευσης την τιμώμενη θα προσφωνήσει ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας και τον έπαινό της θα εκφωνήσει η καθηγήτρια του Τμήματος Μαίρη Μικέ. Μετά την επίδοση των διασήμων η τιμώμενη θα μιλήσει με θέμα «Διασταυρώσεις και συναρμογές» και η τελετή θα ολοκληρωθεί με κλασική μουσική.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.