Σόιμπλε: «Μεγάλη μερίδα Ελλήνων υποφέρει – Η κυβέρνηση δεν μπορεί να βάλει τέλος σε αυτό

«Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα προχωρούν πολύ αργά», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών.

«Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα προχωρούν πολύ αργά», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών.

Σύμφωνα με δύο συμμετέχοντες στη συνεδρίαση, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ενώ ο Σόιμπλε μίλησε για «κάποια πρόοδο σε επιμέρους ζητήματα», εξέφρασε τη θέση ότι οι συζητήσεις συνολικά προχωρούν αργά και δεν έχουν φτάσει ακόμη σε καθοριστικό σημείο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι συνομιλίες εκτυλίσσονται γύρω από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το τρέχον πρόγραμμα και δεν υπάρχει λόγος να γίνεται συζήτηση για ένα «σχέδιο Β» ούτε για τρίτο πακέτο.

Τρίτος συμμετέχων στη σύσκεψη ανέφερε ότι έγινε μια μακρά συζήτηση για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες για την ύπαρξη βούλησης για μεταρρυθμίσεις.

Υποστήριξε μάλιστα ότι ο Σόιμπλε ανέφερε: «Γνωρίζουμε ότι μεγάλη μερίδα των Ελλήνων υποφέρει, όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν βλέπει ακόμη τι πρέπει να γίνει για να βάλει τέλος σε αυτό».

Η επιδίωξη της Μέρκελ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg τις οποίες μεταδίδει η εφημερίδα Die Welt, η Ανγεκαλ Μέρκελ επιχειρεί να εξασφαλίσει τη στήριξη των μελών της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας, ενόψει μιας συμφωνίας με την Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών ασχολείται ήδη με το θέμα, εξηγώντας στους βουλευτές ότι μπορεί να χρειαστεί να εγκρίνουν περαιτέρω βοήθεια προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας, ακόμη και αν η Αθήνα αρνηθεί να εφαρμόσει όλες τις αλλαγές που ζητούν οι πιστωτές της.

Η ίδια η κυρία Μέρκελ έχει το τελευταίο διάστημα δεχθεί στην Καγκελαρία μικρές ομάδες βουλευτών, ζητώντας τους να κρατήσουν το περιεχόμενο των συζητήσεων εμπιστευτικό.

Ένας από τους βουλευτές που συμμετείχαν σε αυτές τις συναντήσεις, αποκάλυψε ότι η Καγκελαρία θεωρεί ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει γεωπολιτική αστάθεια, ενώ κάποιοι βουλευτές έχουν εκφράσει και δημοσίως απόψεις, είτε υπέρ της σκληρής στάσης έναντι της Ελλάδας είτε υπέρ μιας ευελιξίας, η οποία θα επιτρέψει να αποτραπεί ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση.

«Πρέπει στα σοβαρά να πηγαίνουμε και να υπαγορεύουμε πώς επιτρέπεται να ξοδεύουν οι Έλληνες και πόσα έσοδα μπορούν να έχουν; Εγώ λέω όχι. Είναι το γενικό πλαίσιο που πρέπει να είναι σαφές», δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών Τόμας Στέφεν.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η προσπάθεια της Ανγκελα Μέρκελ να διασφαλίσει την στήριξη των βουλευτών του κόμματός της, ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση της πληροφορίας που θέλει την Καγκελάριο να εκτιμά ότι η εγκατάλειψη της Ελλάδας θα αποτελούσε ευρύτερη οπισθοδρόμηση για την ευρωπαϊκή ενότητα και επιρροή.

Επισημαίνεται δε, ότι είναι πιθανό, η τωρινή στήριξη των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας να αποδειχθεί η δυσκολότερη δοκιμασία για την ίδια από την αρχή της κρίσης, καθώς και ότι η στρατηγική της εξαρτάται και από τις παραχωρήσεις στις οποίες ενδεχομένως θα προχωρήσει η Αθήνα και από το εάν θα επιτρέψουν στην Καγκελάριο να πείσει τους βουλευτές της και την κοινή γνώμη.

«Η ένταση της συζήτησης θα αυξηθεί σημαντικά σε ό,τι αφορά την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα», προβλέπει ο – «μερκελικός» – βουλευτής Αλεξάντερ Ράντοβαν, οποίος έχει υπερψηφίσει την παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη, ότι οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στους όρους του προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας, απαιτεί την έγκριση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Παρά το γεγονός ότι πληροφορίες θέλουν περίπου 100 βουλευτές της CDU να εκφράζουν επιφυλάξεις, θεωρείται απίθανο να υπάρξει πρόβλημα σε περίπτωση ψηφοφορίας, καθώς το κόμμα της κυρίας Μέρκελ διαθέτει 311 από τις 631 έδρες, ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός ελέγχει 504 βουλευτές.

Επιπλέον, στην τελευταία ψηφοφορία, εκτός από τους Πράσινους οι οποίοι εχουν στηρίξει από την αρχή την δανειακή βοήθεια, την πρόταση για παράταση του προγράμματος υπερψήφισε για πρώτη φορά και η Αριστερά (Die Linke).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.