ΕΡΤ: Ξεκίνημα με το … αριστερό

ριν καν αρχίσει να λειτουργεί και πάλι κανονικά η ΕΡΤ άρχισαν τα όργανα

Πριν καν αρχίσει να λειτουργεί και πάλι κανονικά η ΕΡΤ άρχισαν τα όργανα. Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της σύνθεσης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου από την κυβέρνηση ήρθαν και οι αντιδράσεις και μάλιστα όχι τόσο από εκεί που θα περίμενε κανείς, δηλαδή από την αντιπολίτευση. Οι πιο έντονες αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί μέχρι στιγμής αφορούν στο πρόσωπο του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Λάμπη Ταγματάρχη και προέρχονται τόσο από τους πρώην εργαζόμενους στην ΕΡΤ που ετοιμάζονται να επιστρέψουν στις δουλειές τους, όσο και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που εργάζονταν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση ως δημοσιογράφοι.
Πρώτη απ όλους η ΠΟΣΠΕΡΤ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ασκεί δριμύτατη κριτική κατά της επιλογής Ταγματάρχη. Η Ομοσπονδία φφού εκφράζει την ανησυχία της για τις υπερεξουσίες που ο νόμος εκχωρεί στον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κάνει λόγο για προσπάθειες στο παρελθόν του κ. Ταγματάρχη «για τη χωρίς όριο συρρίκνωση της ΕΡΤ, τόσο σε θέσεις εργασίας, όσο και σε παραγόμενο έργο καθώς και για της εργασιακές σχέσεις γαλέρας που επιθυμεί».
Η αντίδραση από την ΠΟΣΠΕΡΤ θα έλεγε κανείς ήταν αναμενόμενη δεδομένων των τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στον κ. Ταγματάρχη και την ηγεσία της Ομοσπονδίας από το παρελθόν.
Όμως εκείνο που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η ανακοίνωση την οποία υπογράφουν τρεις δημοσιογράφοι, που εργάζονταν στην ΕΡΤ και τώρα είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα οι Αννέτα Καββαδία, Αγλαΐα Κυρίτση και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης τονίζουν ότι η τοποθέτηση του κ. Ταγματάρχη «εγείρει τεράστιο προβληματισμό και ανησυχία στους ίδιους τους εργαζόμενους» και ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό κ. Νίκο Παππά να επανεξετάσει την απόφασή του.
«Είναι, τουλάχιστον, άστοχο οι επιλογές προσώπων να αποδυναμώνουν ουσιαστικά –εν τη γενέσει τους –προοπτικές, προσδοκίες και οράματα για το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που θέλουμε. Η επιλογή προσώπων, η επαγγελματική πορεία των οποίων δεν συνάδει με το όραμα το οποίο έχουμε –και για το οποίο αγωνιστήκαμε –δεν μπορεί να ακυρώνει ή να θολώνει τους στόχους και την προοπτική» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Να σημειώσουμε ότι η κυρία Κυρίτση είχε ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου το οποίο οι εργαζόμενοι κατηγορούν ότι δίνει υπερεξουσίες στον Διευθύνοντα Σύμβουλο.
Μέρα με τη μέρα γίνεται εμφανές ότι η διαχείριση της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, ενώ αποτελούσε βασική προεκλογική δέσμευση και θα έπρεπε να είχε σχεδιαστεί καλύτερα, έγινε με τρόπο που στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρόχειρος.
Οι υπερεξουσίες που το νομοσχέδιο δίνει στον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο εγείρουν σημαντικές ενστάσεις για την ανεξαρτησία και τη δημοκρατική λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Οσο για τη συγκίνηση που εκφράζουν πολιτικά πρόσωπα σχετικά με την επιστροφή των εργαζόμενων στην ΕΡΤ, είναι τουλάχιστον άκομψη σε μία κοινωνία όπου εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ στις δουλειές τους, χωρίς κανείς από τους πολιτικούς να χύνει έστω κι ένα δάκρυ γι αυτό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.