Στο πάρκο Treptower, στις παρυφές του Βερολίνου, κυριαρχεί ένα τεράστιο, ύψους 12 μέτρων, άγαλμα ενός σοβιετικού στρατιώτη. Στο ένα του χέρι φέρει σπαθί ενώ με το άλλο κρατάει στην αγκαλιά του ένα κοριτσάκι, πατώντας ταυτόχρονα πάνω σε μια σπασμένη σβάστικα. Το μνημείο αυτό δεσπόζει στην τελευταία κατοικία 5.000 εκ των 80.000 ανδρών των σοβιετικών στρατευμάτων που έχασαν τη ζωή τους στη Μάχη του Βερολίνου, από τις 16 Απριλίου ως τις 2 Μαΐου του 1945.
Οι κολοσσιαίες διαστάσεις του αγάλματος αντικατοπτρίζουν τη «μεγάλη αυτοθυσία που επέδειξαν οι Σοβιετικοί στην προσπάθειά τους να σώσουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό από τον φασισμό», όπως αναφέρεται σε μια επιγραφή στην κορυφή του μνημείου. Κάποιοι ωστόσο στη Γερμανία αποκαλούν το εντυπωσιακό αυτό άγαλμα Μνημείο όχι του Αγνωστου Στρατιώτη αλλά «του Αγνωστου Βιαστή», αναφέρει χαρακτηριστικά το BBC σε πρόσφατο δημοσίευμά του.
Παρότι είναι γνωστό πως κατά την πορεία τους προς το Βερολίνο οι σοβιετικοί στρατιώτες κακοποίησαν σεξουαλικά άγνωστο αριθμό γυναικών, το αποτρόπαιο αυτό γεγονός συζητήθηκε ελάχιστες φορές δημοσίως στη μεταπολεμική Γερμανία ενώ στη σημερινή Ρωσία εξακολουθεί να αποτελεί θέμα-ταμπού. Τα ρωσικά Μέσα απορρίπτουν συστηματικά τις όποιες σχετικές αναφορές σαν «μυθεύματα της Δύσης». Τώρα στις πολλές πηγές αναφορικά με όσα διέπραξαν οι Σοβιετικοί κατά την επέλασή τους στη ναζιστική Γερμανία προστίθεται το ημερολόγιο ενός σοβιετικού αξιωματικού.
Από το 1941 ως και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Βλαντίμιρ Γκέλφαντ, ένας εβραίος από την Κεντρική Ουκρανία που υπηρέτησε ως υπολοχαγός στον Κόκκινο Στρατό, σημείωνε στο ημερολόγιό του όλα όσα έβλεπε και βίωνε. Στις σελίδες του ως σήμερα ανέκδοτου ημερολογίου του παρουσιάζεται το κλίμα αταξίας που επικρατούσε στις τάξεις των σοβιετικών στρατευμάτων.
Τον Φεβρουάριο του 1945 ο Γκέλφαντ και οι υπόλοιποι άνδρες της μονάδας του είχαν στρατοπεδεύσει κοντά στο φράγμα του ποταμού Οντερ με στόχο να προετοιμαστούν για την έφοδό τους στο Βερολίνο. Κάποια στιγμή οι σύντροφοί του περικύκλωσαν και εξουδετέρωσαν ένα τάγμα γερμανίδων μαχητριών, περιστατικό που δεν παρέλειψε να περιγράψει στο ημερολόγιό του.
«Οι αιχμάλωτες γερμανικές θηλυκές γάτες δήλωσαν ότι ήθελαν να πάρουν εκδίκηση για τους νεκρούς συζύγους τους. Πρέπει να τις αφανίσουμε δίχως έλεος. Οι στρατιώτες μας προτείνουν να τις ανασκολοπίσουμε μέσω των γεννητικών οργάνων τους αλλά εγώ απλά θα τις εκτελούσα» σημείωσε ο σοβιετικός αξιωματικός.
Οι πιο αποκαλυπτικές όμως από τις περιγραφές του Βλαντίμιρ Γκέλφαντ αφορούν το διάστημα κατά το οποίο τα σοβιετικά στρατεύματα βρίσκονταν στο Βερολίνο. Μια μέρα, καθώς ο Γκέλφαντ έκανε ποδήλατο κατά μήκος του ποταμού Σπρέε, συνάντησε μια ομάδα Γερμανίδων οι οποίες ήταν φορτωμένες με βαλίτσες και δέματα. Μιλώντας σπαστά γερμανικά, τις ρώτησε πού πήγαιναν και γιατί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. «Με τον τρόμο αποτυπωμένο στα πρόσωπά τους, μου είπαν τι είχε συμβεί την πρώτη νύχτα μετά την άφιξη του Κόκκινου Στρατού» αναφέρεται στο ημερολόγιό του.
«Κοιμήσου μαζί μου! Κάνε μου ό,τι θέλεις αλλά μόνο εσύ!»
Πριν από ακριβώς 70 χρόνια: οι νικητές Σοβιετικοί υψώνουν τη σημαία τους στο Ράιχσταγκ, τον Μάιο του 1945, αντικρίζοντας το κατεστραμμένο Βερολίνο
«»Χωνόντουσαν εδώ», εξήγησε η όμορφη νεαρή Γερμανίδα, σηκώνοντας ψηλά τη φούστα της, «όλη τη νύχτα. Ηταν μεγάλοι σε ηλικία, κάποιοι ήταν γεμάτοι εξανθήματα και όλοι με καβαλίκεψαν, τουλάχιστον 20 άνδρες», είπε ξεσπώντας σε κλάματα. «Βίασαν την κόρη μου μπροστά μου», πρόσθεσε η καημένη μητέρα της, «και μπορεί να επιστρέψουν ανά πάσα στιγμή και να τη βιάσουν ξανά». «Μείνε εδώ», είπε η κοπέλα πέφτοντας πάνω μου, «κοιμήσου μαζί μου! Κάνε μου ό,τι θέλεις αλλά μόνο εσύ!»».
Ως εκείνη τη στιγμή και για διάστημα σχεδόν τεσσάρων ετών οι γερμανοί στρατιώτες είχαν διαπράξει πλήθος σεξουαλικών, και όχι μόνο, εγκλημάτων στη Σοβιετική Ενωση. Καθώς τα σοβιετικά στρατεύματα μάχονταν με στόχο να φτάσουν στο Βερολίνο, τη «φωλιά του φασιστικού κτήνους» σύμφωνα με τη σταλινική ορολογία, κατά μήκος της πορείας τους αφίσες των σοβιετικών προπαγανδιστών προέτρεπαν τους στρατιώτες να εκφράσουν την οργή και τον θυμό τους. «Στρατιώτη, τώρα βρίσκεσαι σε γερμανικό έδαφος. Ηρθε η ώρα της εκδίκησης!» ανέφερε μία από τις αφίσες.
Οι επικεφαλής των σοβιετικών στρατευμάτων που έφτασαν στο Βερολίνο θεωρούσαν και είχαν μάλιστα διακηρύξει ότι ένας αληθινός σοβιετικός στρατιώτης θα είχε τόσο μίσος μέσα του που θα απωθούνταν από τη σκέψη και μόνο του να συνευρεθεί σεξουαλικά με μια Γερμανίδα. Στην πράξη ωστόσο οι σοβιετικοί στρατιώτες διέψευσαν τους ιδεολόγους επιτελείς τους.
Πραγματοποιώντας έρευνα για το βιβλίο του «Βερολίνο: Η πτώση 1945» (εκδ. Γκοβόστη), ο βρετανός ιστορικός Αντονι Μπίβορ εντόπισε στα κρατικά αρχεία της Ρωσίας έγγραφα σχετικά με τα σεξουαλικά εγκλήματα που διέπραξαν οι Σοβιετικοί. Τα έγγραφα αυτά είχαν αποσταλεί από στελέχη της Eν Κα Βε Ντε (NKVD – Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων) στον Λαβρέντι Μπέρια, επικεφαλής του σοβιετικού μηχανισμού ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών υπό τον Στάλιν.
«Τα έγγραφα μεταβιβάστηκαν στον Στάλιν και εμπεριέχουν αναφορές για τους μαζικούς βιασμούς που σημειώθηκαν στην Ανατολική Πρωσία και τον τρόπο με τον οποίο οι Γερμανίδες θα προσπαθούσαν να σκοτώσουν τα παιδιά τους και να αυτοκτονήσουν για να αποφύγουν μια τέτοια μοίρα» εξηγεί ο Μπίβορ στο BBC.
Ως και 2 εκατομμύρια τα θύματα των βιασμών
Παρ’ όλο που ο συνολικός αριθμός των Γερμανίδων που έπεσαν θύματα βιασμού παραμένει άγνωστος, υπάρχουν αναφορές για 100.000 γυναίκες στο Βερολίνο και 2 εκατομμύρια σε ολόκληρη τη Γερμανία. Και οι θύτες δεν ήταν μόνο Σοβιετικοί αλλά επίσης Βρετανοί, Γάλλοι και Αμερικανοί.
Ο Βιτάλι Γκέλφαντ, γιος του Βλαντίμιρ Γκέλφαντ, δεν αρνείται ότι πάρα πολλοί σοβιετικοί στρατιώτες επέδειξαν εξαιρετικό θάρρος και πνεύμα αυτοθυσίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι διαπράχθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες σεξουαλικά, και όχι μόνο, εγκλήματα.
Πρόσφατα ο Βιτάλι Γκέλφαντ έδωσε μια συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ρωσίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση αρκετών Ρώσων οι οποίοι του επιτέθηκαν, δηλώνοντας ότι το ημερολόγιο του πατέρα του είναι πλαστό. Εξακολουθεί όμως να ελπίζει πως θα εκδοθεί κατά η διάρκεια του έτους στη Ρωσία. Αποσπάσματά του έχουν ήδη μεταφραστεί στα γερμανικά και στα σουηδικά.
«Αν οι άνθρωποι δεν θέλουν να μάθουν τη αλήθεια, τότε αυταπατώνται. Δεν μπορούμε να κινηθούμε προς τα μπροστά αν δεν κοιτάξουμε πίσω» εξηγεί ο ίδιος. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πάντως φαίνεται πως έχει διαφορετική άποψη, καθώς πριν από έναν χρόνο υπέγραψε νόμο ο οποίος ορίζει ότι όποιος δυσφημεί τον ρόλο της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ως και πέντε χρόνια.
HeliosPlus