Επιτροπή Δημόσιου Χρέους: Προκαταρκτικό πόρισμα στις 18 Ιουνίου

Με χρονοδιάγραμμα για ένα προκαταρκτικό πόρισμα στις 18 Ιουνίου και ολοκλήρωση εργασιών που μπορεί να διαρκέσουν και πέραν του ενός έτους, συνεχίζει το έργο της η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. Για το θέμα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Με χρονοδιάγραμμα για ένα προκαταρκτικό πόρισμα στις 18 Ιουνίου και ολοκλήρωση εργασιών που μπορεί να διαρκέσουν και πέραν του ενός έτους, συνεχίζει το έργο της η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέρθηκε στη διαδικασία συλλογής στοιχείων που έχει ξεκινήσει και εκτίμησε πως τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, που θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο, εν όψει και της τελικής διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους πιστωτές της, «δεν θα είναι δυνατόν να αγνοηθούν -και από κει και πέρα, άπαντες είναι προ των ευθυνών τους».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, «η Επιτροπή δεν είναι επικοινωνιακό εργαλείο, αλλά ομάδα ουσιαστικής εργασίας» σημείωσε.

«Είμαστε στο σημείο της ουσιαστικής έναρξης των εργασιών. Έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με τις δημόσιες αρχές, προς τις οποίες η Επιτροπή απευθύνεται, ζητώντας συγκεκριμένα στοιχεία για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους.

» Έχει ήδη, επίσης, ξεκινήσει η συλλογή των στοιχείων που υπάρχουν στη Βουλή και συναρτώνται με τα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις και συνολικά με το χρέος. Και από αύριο, η Επιτροπή θα έχει στη διάθεσή της, τις ποινικές εκείνες δικογραφίες που βρίσκονται στη Βουλή και περιέχουν πολύ σοβαρά στοιχεία, σε σχέση με την εξέλιξη του δημοσίου χρέους, τη σύναψη των δανειακών συμβάσεων και τις διάφορες ενέργειες που οδήγησαν στην εκτίναξη του χρέους,ενώ υποτίθεται πως έγιναν προκειμένου αυτό να απομειωθεί» ανέφερε.

«Η καμπάνια δεν είναι ευρωπαϊκή, αλλά παγκόσμια -και η αφετηρία της ήταν μια υπόθεση εργασίας, που μάλλον αρχίζει να επιβεβαιώνεται στη βάση των πρώτων αντιδράσεων» παρατήρησε ο Γιώργος Μητραλιάς, επικεφαλής της ομάδας κοινωνικής συμπαράστασης στην Επιτροπή Αλήθειας.

Ο λογιστικός έλεγχος του ελληνικού χρέους και οι ανθρωπιστικές του συνέπειες, κατά παράβαση των κατευθυντηρίων οδηγιών του ΟΗΕ για τα χρέη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, (όπως αυτές υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2012) «θα βοηθήσει τα εκατομμύρια πληθυσμού ανά τον κόσμο που ουσιαστικά υπόκεινται σε πολύ αυστηρά μέτρα τεχνοκρατών» ανέφερε και ο Σεφάς Λούμινα, ανεξάρτητος εισηγητής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Στο ερώτημα για το πώς είναι δυνατόν να ακυρωθούν οι υπογραφές σε δανειακές συμβάσεις και μνημόνια, που έχουν μπει από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις σε ένα «κράτος που έχει συνέχεια», η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε πως «η συνέχεια του κράτους δεν είναι στην παρανομία».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.