Μπρος-πίσω η ασφαλιστική αγορά

Αισιόδοξα, αν και αντιφατικά, είναι τα μηνύματα για την εξέλιξη της ασφαλιστικής αγοράς

Αισιόδοξα, αν και αντιφατικά, είναι τα μηνύματα για την εξέλιξη της ασφαλιστικής αγοράς που καταγράφτηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2015, παρά το γεγονός ότι η συγκυρία της αγοράς και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν και οι εξαγορές συμβολαίων εξακολουθούν να κινούνται είτε στα επίπεδα του 2014 είτε ελαφρώς υψηλότερα.
Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) κ. Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου, είναι μεν ενθαρρυντική εξέλιξη η αύξηση της παραγωγής του κλάδου ζωής και ιδιαίτερα των προϊόντων που συνδέονται με επενδύσεις, αλλά από την άλλη πλευρά είναι ανησυχητική η πτώση που καταγράφεται στις ασφαλίσεις αυτοκινήτου.
Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί ότι ο Μάρτιος του 2015 είναι ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο καταγράφεται αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων μετά τον Οκτώβριο του 2014. Ωστόσο πηγές της αγοράς έλεγαν πως ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής των προϊόντων unit linked οφείλεται στην προσπάθεια πολλών καταθετών να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους από ενδεχόμενο Grexit και γι’ αυτόν τον λόγο αγόραζαν τέτοια προϊόντα μέσω των οποίων οι αποταμιεύσεις τους εξέρχονταν του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων είχε «ζήσει» ημέρες δόξας στο παρελθόν στο Χρηματιστήριο, όταν οι αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων ήταν υψηλά ενώ στη διάρκεια της κρίσης «βούτηξαν» στα χαμηλά.
Σύμφωνα με έρευνα της ΕΑΕΕ όπου συμμετείχαν 57 ασφαλιστικές επιχειρήσεις,οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 95,8% της συνολικήςπαραγωγής ασφαλίστρων, στο διάστημα Ιανουαρίου –Μαρτίου 2015 προκύπτει ότι η συνολικήπαραγωγή παρουσίασε αύξηση κατά 0,7%. Πιο συγκεκριμένα αυξήθηκαν κατά 17,5% οι ασφαλίσεις ζωής –που οφείλεται κυρίως στα προϊόντα ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις (unit linked) –και μειώθηκαν κατά 11,8% οι ασφαλίσεις κατά ζημιών –οφείλεται ιδιαίτερα στην παραγωγή της ασφάλισης αστικής ευθύνης οχημάτων, η οποία έπεσε κατά 19,4%.
Η πτώση της παραγωγής των οχημάτων είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι κλάδοι είναι οι τροφοδότες της ρευστότητας της ασφαλιστικής αγοράς κατά κύριο λόγο.
Αναλυτικότερα ο κλάδος της αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων είναι ο μεγαλύτερος κλάδος ασφαλίσεων κατά ζημιών με παραγωγή 210 εκατ. ευρώ και 42,1% επί του συνόλου. Δεύτερος σε παραγωγή ασφαλίστρων είναι ο κλάδος της πυρκαϊάς και στοιχείων της φύσεως με 97 εκατ. ευρώ και 19,4% επί του συνόλου των κλάδων κατά ζημιών. Αλλοι σπουδαίοι κλάδοι ως προς το ύψος της παραγωγής είναι αυτός των χερσαίων οχημάτων με 48 εκατ. ευρώ και 9,7% του συνόλου, οι λοιπές ζημιές αγαθών με 39 εκατ. ευρώ και 7,8% του συνόλου και οι ασφαλίσεις γενικής αστικής ευθύνης με 29 εκατ. ευρώ. Η παραγωγή των κλάδων αυτοκινήτου συγκεντρώνει 258 εκατ. ευρώ και ποσοστό 51,7% των ασφαλίσεων κατά ζημιών. Η μείωσή της σε σχέση με το 2014 είναι 19,4%.
Η μηνιαία παραγωγή των ασφαλίστρων της πυρκαϊάς και στοιχείων της φύσεως κινείται σε παρόμοια επίπεδα με αυτήν του 2014, με εξαίρεση τον Ιανουάριο, κατά τον οποίο κινήθηκε χαμηλότερα.
Η παραγωγή του κλάδου ζωής ανήλθε περίπου στα 495 εκατ. ευρώ. Οι ασφαλίσεις ζωής οι οποίες είναι συνδεδεμένες με επενδύσεις έφτασαν τα 108 εκατ. ευρώ και το μερίδιό τους επί του συνόλου στο 21,9%, ενώ η διαχείριση ομαδικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων συγκέντρωσε 40 εκατ. ευρώ ή 8,1% της παραγωγής.
Συνολικά διαπιστώνεται ότι αυξήθηκε η παραγωγή των πρωτασφαλίσεων ζωής κατά 17,5%, τάση η οποία ακολουθήθηκε από σχεδόν όλους τους επί μέρους κλάδους.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.