Μαρτυρίες ισραηλινών στρατιωτών που συμμετε4ίχαν στις επιδρομές εναντίον της Γάζας το καλοκαίρι βτου 2014, εγείρουν ερωτηματικά για το κατά πόσο το Ισραήλ σέβεται το διεθνές δίκαιο του πολέμου για τον διαχωρισμό και την προστασία των αμάχων. Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Breaking the Silence (Σπάζοντας τη Σιωπή) συγκέντρωσε έγγραφα με δεκάδες μαρτυρίες στρατιωτών τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και στα επιχειρησιακά κέντρα, στα οποία οι κανόνες περιγράφονται ως «χαλαροί», «ελαστικοί» ή και «ανύπαρκτοι».
Αποκαλύπτεται επίσης ότι τα ισραηλινά τανκς χτυπούσαν τυχαία ή επίτηδες κτίρια χωρίς να γνωρίζουν αν επρόκειτο για στρατιωτικούς στόχους ή αν σε αυτά βρίσκονταν πολίτες. Το αποτέλεσμα ήταν να ρεύσει αίμα αμάχων.
Οι εντολές που φέρεται να είχαν οι ισραηλινοί στρατιώτες ήταν να θεωρούν τα πάντα μέσα στη Γάζα ως «απειλή» και να «μην κάνουν οικονομία στα πυρομαχικά». Ο Φίλιπ Σαντς, ειδικός στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, περιέγραψε τις μαρτυρίες ως «προβληματικές περιγραφές ως προς την πρόθεση και τις μεθόδους» των ισραηλινών στρατιωτών.
«Μπορεί να ειπωθεί ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις. Αλλά είναι σίγουρο ότι δεν γίνεται να αγνοηθούν και να μείνουν στο περιθώριο καθώς προέρχονται από άτομα που είχαν αυτή την εμπειρία από πρώτο χέρι – το κράτος δικαίου απαιτεί σωστή διερεύνηση» σχολίασε.
Στον πόλεμο της Γάζας το περασμένο καλοκαίρι περίπου 2.200 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους. Οι μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στα επίμαχα έγγραφα ρίχνουν φως όχι μόνο στη συμπεριφορά των μεμονωμένων στρατιωτών αλλά στις εντολές που είχαν για τη διεξαγωγή της μάχης. Παρότι οι ισραηλινοί ηγέτες επιμένουν ότι ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν οι άμαχοι, οι συνεντεύξεις περιγράφουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα καθώς φαίνεται ότι στόχος ήταν ο περιορισμός των θυμάτων από την ισραηλινή πλευρά ακόμη και αν αυτό σήμαινε να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές άμαχων Παλαιστινίων.
Οι εντολές που είχαν οι ισραηλινοί στρατιώτες ήταν να αντιμετωπίζουν οποιονδήποτε τους πλησίαζε πολύ ως εχθρό και να τον πυροβολούν. «Αν μοιάζει με άνδρα πυροβολήστε. Ήταν απλό. Βρίσκεσαι σε ζώνη πολέμου» είπε ένας στρατιώτης. Και προσέθεσε: «Αν υπάρχει κάποιος που δεν είναι ξεκάθαρα αθώος, πυροβολήστε τον». «Αθώος» σήμαινε: «Αν δείτε ότι κάποιο άτομο είναι κάτω από 1.40 μ. ή αν δείτε ότι είναι γυναίκα. Αν είναι άνδρας πυροβολήστε».

Ωστόσο η τελευταία εντολή δεν βοήθησε δύο γυναίκες οι οποίες έπεσαν νεκρές από τα ισραηλινά πυρά επειδή η μία είχε κινητό τηλέφωνο. «Τρία τανκς πήγαν να ελέγξουν (τα πτώματα)… Ήταν δύο γυναίκες, πάνω από 30 ετών, άοπλες. Ήταν καταγραμμένες ως τρομοκράτες. Φυσικά θα ήταν τρομοκράτες» είπε ένας άλλος στρατιώτης.
Ο Γεχούντα Σάουλ, ένας από τους ιδρυτές της οργάνωσης Breaking the Silence, και πρώην στρατιώτης, αποκάλυψε ότι ο ισραηλινός στρατός είχε δύο διαφορετικές οδηγίες για το πόσο κοντά μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένα όπλα σε ισραηλινούς στρατιώτες και παλαιστίνιους πολίτες. «Το πυροβολικό των ισραηλινών δυνάμεων μπορούσε να πυροβολεί πολύ πιο κοντά σε παλαιστίνιους πολίτες παρά σε φίλιες ισραηλινές δυνάμεις» είπε ο Σάουλ.
Ο ισραηλινός στρατός χωρίς να απαντήσει σε συγκεκριμένες κατηγορίες, περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι τα «μεμονωμένα περιστατικά» έχουν προωθηθεί στις αρμόδιες Αρχές για περαιτέρω διερεύνηση.