Παρ’ ότι ένας στους δύο Έλληνες δεν έχει δοκιμάσει ποτέ να καλλιεργήσει φρούτα ή λαχανικά στη βεράντα του, το 62% των πολιτών δηλώνει ότι θα εμπλεκόταν στη δημιουργία και οργάνωση ενός αστικού λαχανόκηπου, σύμφωνα με έρευνα τηςPublicIssue, η οποία έγινεγια λογαριασμό τουWWF.
Το πρόγραμμαWWF –Καλύτερη Ζωή, αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι τοΊδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έδωσε σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότηταέρευνα, στο πλαίσιο της νέας εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για την αστική γεωργία και τα πολλαπλά της οφέλη. (Δείτε εδώ το promo video της καμπάνιας)
Η περιβαλλοντική οργάνωση καλεί τους πολίτες να γίνουν«Κηπουροί στην πόλη», να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά, φρούτα και αρωματικά φυτά και να πρασινίσουν τα μπαλκόνια, τις ταράτσες και τις αυλές τους. (Μάθετε περισσότερα για τη θεματική «Κηπουροί στην πόλη»)
Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότιένας στους δύο πολίτεςγνωρίζει για τους αστικούς λαχανόκηπους, με τουςνέους ηλικίας 18-34να είναι πιο ενημερωμένοι επί του θέματος.Μάλιστα, 62%των πολιτών αντιμετωπίζει πολύ θετικά το ενδεχόμενο δημιουργίας, οργάνωσης και λειτουργίας ενός αστικού λαχανόκηπου.
Στον αντίποδα, όπως έδειξε η έρευνα,ένας στους δύο Έλληνες δεν έχει δοκιμάσει ποτέ να καλλιεργήσειλαχανικά ή φρούτα στον κήπο ή τη βεράντα του, με κύρια αιτιολογία την έλλειψη χώρου και χρόνου. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι9 στους 10 πολίτες (91%) δεν έχουν κάδο κομποστοποίησηςοργανικών υπολειμμάτων στο νοικοκυριό τους.
«Τα οφέλη της ενασχόλησης με την αστική γεωργία είναι πολλά και μας αφορούν όλους: από το να βιώσουμε τον τρόπο παραγωγής των τροφίμων και την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού διατροφικού μοντέλου, μέσα από την επαφή με τη φύση και τις εποχές, μέχρι τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας μας, χάρη σε ένα ευχάριστο χόμπι. Το πρασίνισμα των πόλεων ωφελεί εμάς και τον πλανήτη» δήλωσε ο υπεύθυνος του προγράμματος WWF –Καλύτερη Ζωή κ. Αχιλλέας Πληθάρας.
Από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο του 2015 η περιβαλλοντική οργάνωση προσκαλεί τους πολίτες σε μία σειρά βιωματικών δράσεων που θα δείξουν ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε κηπουροί στην πόλη. Επιτόπια εργαστήρια για μεγάλους και παιδιά, επισκέψεις σχολείων σε επιλεγμένους λαχανόκηπους, ένας καταπράσινος φωτογραφικός διαγωνισμός και μία πρωτότυπη εκδήλωση για τους αστικούς λαχανόκηπους σε συνεργασία με την Οργάνωση Γη, περιμένουν τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων εκπαιδευόμενων καλλιεργητών.