Υπάρχουν καταγγελίες ότι η προτιμώμενη αεροπορική εταιρεία έχει προεισπράξει χρήματα για μεταφορά μεταναστών, στις οποίες ωστόσο παρατηρείται κωλυσιεργία.
Ακόμη καταγγέλλεται ότι προτιμήθηκαν εταιρείες φαγητού των οποίων οι ιδιοκτήτες είχαν προσυνεννοηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας και υπήρξε παρατύπως απευθείας ανάθεση. Αποτέλεσμα ήταν να μην μπορεί να εισπράξει η ΕΛ.ΑΣ. τουλάχιστον 5-7 εκατ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που απαιτούν διαγωνισμό.
€1.500 το κεφάλι κόστιζαν οι «υπηρεσίες» ανώτερου αστυνομικού
Οι υποκλοπές φανέρωσαν τα «deals» με αρχηγούςδουλεμπόρων μέσω «πακιστανικών» κινητών
Καταγγέλλεται και «δεύτερος» άξονας του κυκλώματος, σύμφωνα με τα έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας, αυτή τη φορά στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ., με έδρα στην οδό Πέτρου Ράλλη. Οπως αναφέρεται, πρόκειται για ανώτερο αξιωματικό που υπηρετεί επί σειρά ετών στα τμήματα τα οποία σχετίζονται με τα νομιμοποιητικά έγγραφα των αλλοδαπών. Σημειώνεται σχετικά ότι «ο αξιωματικός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών (σ.σ.: τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας) έχει στενές επαφές με τον «Νικήτα», συναντά τους τούρκους δουλεμπόρους, εξυπηρετεί το κύκλωμα στην έκδοση εγγράφων».
Στη συνέχεια σημειώνεται: «Ο εν λόγω αξιωματικός συνεργάζεται με τον Ιμπραήμ Μ. (σ.σ.: όνομα τούρκου δουλεμπόρου) προκειμένου να διεκπεραιώσει όλα τα κατάλληλα έγγραφα για να στείλει κλεμμένα οχήματα πολυτελείας (το τελευταίο διάστημα προτιμούν οχήματα τύπου Lexus SUV τα οποία κατόπιν πωλούν στο Ιράκ για 110.000-120.000 δολάρια), φορτηγά οχήματα, τράκτορες, κλεμμένες τηλεοράσεις και άλλα ηλεκτρονικά είδη κυρίως στο Ιράκ».
Ραντεβού στην Πέτρου Ράλλη
Υπήρξε και συνέχεια σε αυτά τα έγγραφα της ΕΥΠ και άλλων υπηρεσιών. Την άνοιξη του 2013, ύστερα από σύσκεψη άλλων στελεχών της Υπηρεσίας Πληροφοριών και της ΕΛ.ΑΣ. στη λεωφόρο Κατεχάκη, ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής να ερευνήσει με απόλυτη μυστικότητα τη διαπλοκή κρατικών αξιωματούχων και αρχηγών των δουλεμπόρων. Οι υπεύθυνοι της συγκεκριμένης υπηρεσίας προχώρησαν σε άρση απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ελλήνων αξιωματικών και τούρκων δουλεμπόρων και όσα βρήκαν τους άφησαν με ανοιχτό το στόμα.
Σε πολυσέλιδο έγγραφο, με την ένδειξη «απόρρητο» και με αριθμό πρωτοκόλλου 3021/2/238, που συντάχθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2013 –η ύπαρξη του οποίου ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε -, επιβεβαιώνονται οι εκατοντάδες συναντήσεις του «Νικήτα» με τους αρχηγούς των δουλεμπόρων σε διάφορα στέκια στο κέντρο της Αθήνας και η διάρθρωση του κυκλώματος. Τα πλέον εντυπωσιακά στοιχεία όμως συγκεντρώνονται από τηλεφωνικές παρακολουθήσεις για τη δράση των υψηλόβαθμων αξιωματικών στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.
Διαπιστώνεται ότι ένα από αυτά τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποιούσε «πακιστανικό» τηλέφωνο για να επικοινωνεί με τους ίδιους αρχηγούς των δουλεμπόρων που συναντούσε ο «Νικήτας». Το γεγονός ότι αυτός ήταν κάτοχος «πακιστανικού» καρτοκινητού επιβεβαιώθηκε στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. από τη σύγκριση φωνής του με εκείνου του τηλεφώνου που δίνει επισήμως. Στο έγγραφο καταγράφονται μέσα σε σχεδόν δύο μήνες περισσότερες από 40 περιπτώσεις συναλλαγής με δουλεμπόρους για έκδοση «πιστοποιητικών» σε εκατοντάδες παράτυπους μετανάστες με αμοιβή περίπου 1.500 ευρώ ανά… άτομο! Υπάρχει μάλιστα αναλυτική καταγραφή των συνομιλιών και των μηνυμάτων SMS που αντήλλασσαν δουλέμποροι και ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποιώντας μια ιδιότυπη «τουρκοελληνική» γλώσσα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως προκύπτει από καταγεγραμμένες συνομιλίες, υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. συναντούσε τους δουλεμπόρους για να τους δώσει «χέρι με χέρι» τα πιστοποιητικά έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην οδό Πέτρου Ράλλη. Σε άλλες συνομιλίες οι τούρκοι δουλέμποροι ακούγονταν να διαφημίζουν και να «πωλούν» σε μετανάστες τις ισχυρές «πλάτες» τους στην ΕΛ.ΑΣ.
Οπως ανέφεραν στο «Βήμα» στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν παλαιότερη θητεία στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, «υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι ο εν λόγω αξιωματικός ή και άλλοι συνάδελφοί του έρχονταν σε συνεννόηση και με ορισμένους δικηγόρους που εκπροσωπούσαν κυκλώματα μεταναστών ώστε έναντι παράνομης αμοιβής να εκδίδονται πιστοποιητικά».
«Ανωθεν κάλυψη»
Τα ερωτήματα όμως για τις «διασυνδέσεις» των ύποπτων αξιωματούχων και τις διαστάσεις της διαφθοράς πολλαπλασιάζονται. Το απόρρητο έγγραφο με τα αναλυτικά στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος αποστέλλεται στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στα τέλη του 2013. Καμία συνέχεια δεν δόθηκε και η σχετική έρευνα αδρανοποιήθηκε από την αρχή παρά τα «κραυγαλέα» στοιχεία.
Η εκμυστήρευση ενός άλλου υψηλόβαθμου αξιωματικού της Διεύθυνσης Αλλοδαπών (σ.σ.: απομακρύνθηκε στις πρόσφατες κρίσεις) προς συναδέλφους του προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είχα δεχθεί παρέμβαση από ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. πως στην υπηρεσία θα μπορούσα να κάνω ό,τι ήθελα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να πειράξω τον εν λόγω αξιωματικό και τους συνεργάτες του. Η επιμονή για την προστασία τους από ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. με είχε εντυπωσιάσει».
Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, ο εν λόγω αξιωματικός νομιμοποιούσε αλλοδαπούς με βάση λίστες που έρχονταν από ιδιώτη, ο οποίος παρουσιαζόταν σαν «εργολάβος από την Κηφισιά» (σ.σ.: το όνομά του στη διάθεση της εφημερίδας) και φερόταν να εκπροσωπεί τον προαναφερόμενο ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που είχε παρέμβει «για να μην πειραχθεί ο συνάδελφός του στο σύστημα νομιμοποιητικών έγγραφων».
Με μπίζνες στο Ιράκ
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το ότι ο ίδιος αξιωματικός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών ξαφνικά φέρεται να έχει ξεκινήσει –άγνωστο πώς –μυστηριώδεις «μπίζνες» στο Ιράκ, όπου πήρε ειδική ιδιωτική άδεια για να ταξιδέψει προ μερικών εβδομάδων. Μάλιστα, φέρεται να είπε ότι «μόλις φύγω από την Αστυνομία, θα αρχίσω να κάνω επενδύσεις εκεί με γνωριμίες που έχω αποκτήσει». Παραμένει άγνωστο ωστόσο αν οι «επενδύσεις» του εν λόγω αξιωματικού της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στο Ιράκ σχετίζονται με την προηγούμενη καταγγελία για παρεμπόριο κλεμμένων οχημάτων.
Εκείνο που έχει προκαλέσει ωστόσο ανησυχία για την πιθανή «διάχυση» του προβλήματος είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες σε κύρια πόστα της ΕΥΠ (σε μεγάλο αεροδρόμιο της χώρας αλλά και κεντρικής υπηρεσίας των μυστικών υπηρεσιών) τοποθετήθηκαν αστυνομικοί που υπηρετούσαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και είχαν στενή συνεργασία με τον προαναφερόμενο ελεγχόμενο αξιωματικό.