Αννη Κωστοπούλου
Ζωγράφος

Η αλήθεια είναι πως η Αννη Κωστοπούλου, παρότι από μετριοφροσύνη δεν το ομολογεί, στήριξε πολλούς νέους καλλιτέχνες τα τελευταία τριάντα χρόνια. Μέχρι σχετικά πρόσφατα ήταν αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ι. Φ. Κωστοπούλου, το οποίο έχει οργανώσει μερικές από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τέχνης όπως αυτή του Γιάννη Κουνέλλη το 1994 στο πλοίο «Ιόνιον». Δεν αντιμετωπίζει την τέχνη με δέος. Η τέχνη είναι κομμάτι της καθημερινότητάς της. Παρότι μικρά έργα τέχνης, η Αννη Κωστοπούλου δεν παραβλέπει τη χρηστικότητα που έχουν οι καρέκλες της τραπεζαρίας της διά χειρός Ακριθάκη. Το σπίτι είναι γεμάτο με έργα, πολλά από αυτά ακουμπισμένα ανεπιτήδευτα στο πάτωμα. Σε περίοπτη θέση, όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία, οι πίνακες των Γιάννη Γαΐτη (υπήρξε σύντροφός της για δέκα χρόνια, έως τον θάνατό του το 1984), Ακριθάκη, Κασκούρα, Αληθεινού, Λάππα, Μορταράκου, Παυλόπουλου. Η Αννη Κωστοπούλου συνεχίζει να ζωγραφίζει αλλά πλέον μόνο τα καλοκαίρια, στη Μάνη. «Ξυπνάω το πρωί, κάνω μια βόλτα και μετά κάθομαι στο καβαλέτο».
Χρύσανθος Πανάς
Επιχειρηματίας

Η συλλογή ξεκίνησε από τη λαχτάρα που έχει ο φιλότεχνος να κατέχει την τέχνη που αγαπάει. Ενέταξα το πάθος μου για την τέχνη στη δουλειά μου, δίνοντάς της πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στη σκηνογραφία των χώρων που δημιουργώ όσο και στην πρόκληση των αισθήσεων που επιδιώκω. Η εστίαση και η διασκέδαση είναι κομμάτι του πολιτισμού μας, δεν είναι τυχαίο ότι το Συμπόσιο του Πλάτωνα εξελίσσεται γύρω από ένα τραπέζι. Με την υλική διάσταση της τέχνης δεν ασχολήθηκα ποτέ, δεν την είδα ως χρηματιστήριο. Αγοράζω μόνο με το ένστικτο και μόνο ό,τι μου αρέσει. Η συλλογή χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει και σήμερα αριθμεί 350 έργα, μεταξύ των οποίων το εικονιζόμενο «Guilty» του Διονύση Καβαλλιεράτου. Ξεκίνησα από παραστατικούς ζωγράφους και συνέχισα με conceptual και video art: Σακαγιάν, Μόραλης, Αλέξανδρος Γεωργίου, Κωστής Βελόνης, Λυδία Βενιέρη, Απόστολος Γεωργίου, Αγγελος Πλέσσας, Δανάη Στράτου είναι μερικά μόνο από τα ονόματα των καλλιτεχνών. Πολλά κομμάτια της συλλογής φιλοξενούνται στο private club Salon de Bricolage και στο εστιατόριο Island. Τα πιο αγαπημένα από αυτά, εκείνα που διεκδικούν εξαιρετική θέση στην καρδιά μου, βρίσκονται στο σπίτι μου στη Βουλιαγμένη: Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Γκίλμπερτ και Τζορτζ, Βασίλης Φωτόπουλος. Παράλληλα συνεργαζόμαστε με curators και γκαλερί του κόσμου διοργανώνοντας εκθέσεις στους χώρους του ή εκτός συνόρων, ενώ παράλληλα έχουμε δημιουργήσει το site www.relatedart.com, έναν σοφιστικέ κατάλογο της συλλογής, πολύτιμο εργαλείο για τους ανθρώπους της τέχνης».
Νάντια Αργυροπούλου
Ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων

Το “Humor and Fear” μού το χάρισε ο Τζόελ-Πίτερ Γουίτκιν με αφιέρωση στο πίσω μέρος για τη συνεργασία μας στην έκθεσή του “Unpublished and Unseen”, την οποία επιμελήθηκα στην ΑΣΚΤ το 1999 (συνδιοργάνωση της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης και του Μουσείου Καλών Τεχνών του Νέου Μεξικού). Πρόκειται για μοναδικό αντίτυπο – χάρη στην ειδική επεξεργασία στην οποία υποβάλλει κάθε φωτογραφία ο Γουίτκιν – καθώς και για τη σαρδόνια παραβίαση κάθε συνόρου ανάμεσα στη φωτογραφία, στα εικαστικά, στο θέατρο, στα λαϊκά θεάματα με φρικιά και τέρατα, στις ιατρικές αναπαραστάσεις ακρωτηριασμών, στις ρομαντικές κατασκευασμένες απαθανατίσεις».
Παύλος Φυρός
Συλλέκτης, ιδρυτής του Μουσείου Ηρακλειδών μαζί με τη σύζυγό του Μπελίντα

Αλέξιος Παπαζαχαρίας
Εικαστικός, ιστορικός τέχνης, επιμελητής της ελληνικής συμμετοχής στην 56η Μπιενάλε Βενετίας

Το κριτήριο βάσει του οποίου θα βάλω στο σπίτι μου ένα έργο τέχνης είναι να σημαίνει κάτι για μένα. Οπως το έργο “Dead Life” της Γεωργίας Σαγρή, με το οποίο φωτογραφήθηκα. Ανήκει σε μια ενότητα έργων με τον ίδιο τίτλο που έχει κάνει η Γεωργία. Η συγκεκριμένη εκδοχή είχε γίνει για μια έκθεσή μου με τίτλο “Πολιτισμός (γένη και πτώσεις)” που πραγματοποιήθηκε το 2013 και τα εγκαίνια ήταν ανήμερα των γενεθλίων μου. Το έργο αποτελεί μια σπουδή στην έννοια της νεκρής φύσης, την ιστορία αυτού του είδους αναπαράστασης, ένα αφιέρωμα στον Μοράντι, και ταυτόχρονα αποκαλύπτει την ικανότητα της Γεωργίας Σαγρή να κάνει έργα τέχνης συγκλονιστικής αμεσότητας, ομορφιάς, βάθους, ήθους και πολιτικής στάσης χρησιμοποιώντας τα πιο απλά υλικά και μέσα: λέξεις, κινήσεις και μπουκάλια από σαμπουάν στη συγκεκριμένη περίπτωση».
Μαρία Παπαδημητρίου
Εικαστικός, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην 56η Μπιενάλε Βενετίας

Η τέχνη είναι η καθημερινότητά μου και τα όρια μεταξύ ζωής και τέχνης δεν μου είναι ξεκάθαρα. Είναι σαν δύο συγκοινωνούντα δοχεία που συνεχώς το ένα τροφοδοτεί το άλλο. Είναι μια συνθήκη που έχει τη μαγεία της πληρότητας, ένα σύστημα κλειστό στην ανοικτότητά του, που κατά περιόδους μπορεί να εκνευρίσει τους κοντινούς μου ανθρώπους και τους ζητώ συγγνώμη για αυτό.
Η τέχνη που βάζεις στο σπίτι σου δεν είναι διακόσμηση. Το αληθινό έργο τέχνης επιβάλλει τους όρους συνύπαρξης μαζί του. Επιβάλλει μία σχέση, μία συνομιλία. Είναι ιδιαίτερη απόλαυση. Αυτό ασφαλώς εξαρτάται και από τον αποδέκτη. Οσο πιο συνειδητοποιημένος είναι κάποιος, τόσο πιο μεγάλη είναι η απόλαυση. Φωτογραφήθηκα με ένα έργο που αγαπώ πολύ. Είναι ένα κρυπτόλεξο. Αν το προσέξεις καλά, σου αποκαλύπτει τη λέξη ΑΠΟΤΥΧΙΑ».
Μαρίνα Βρανοπούλου
Ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων

Οταν απέκτησα τα έργα της φωτογραφίας (δεξιά αυτό της ανερχόμενης Βρετανίδας Σέλμα Πάρλουρ και αριστερά – φαίνεται κατά το ήμισυ – της Μαρίας Παπαδημητρίου) δεν γνώριζα προσωπικά τις δημιουργούς. Σήμερα είναι και οι δύο καλές μου φίλες και διαγράφουν τη δική τους επιτυχημένη πορεία στον χώρο: η δουλειά της Σέλμα κερδίζει βραβεία (όπως το Βρετανικό New Contemporaries) και της Μαρίας παρουσιάζεται σε σημαντικές εκθέσεις. Πλέον δουλεύω στενά μαζί τους και μέσω της πολιτιστικής πλατφόρμας Δύο Χωριά που εγκαινιάζω το καλοκαίρι. Οσο για τα ίδια τα έργα; Αποτελούν πια μέρος της κοσμοθεωρίας μου με τον ίδιο τρόπο που γίνεται κομμάτι μας ό,τι επιλέγουμε να εντάξουμε και να κρατήσουμε στη ζωή μας».
* Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 26 Απριλίου 2015
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ