Αγιος Γεώργιος: Τέλειο σύμβολο πολυπολιτισμικότητας

«Ο Αγιος Γεώργιος έχει γίνει και σύμβολο εθνικισμού στην Αγγλία, αλλά υπάρχουν τουλάχιστον 6 καλοί λόγοι για να σκεφτούμε ότι η ζωή του αντιπροσωπεύει τις αξίες μιας πιο καλοήθους ιδεολογίας: της πολυπολιτισμικότητας», γράφει ο βρετανικός Independent.

«Ο Αγιος Γεώργιος έχει γίνει και σύμβολο εθνικισμού στην Αγγλία, αλλά υπάρχουν τουλάχιστον 6 καλοί λόγοι για να σκεφτούμε ότι η ζωή του αντιπροσωπεύει τις αξίες μιας πιο καλοήθους ιδεολογίας: της πολυπολιτισμικότητας», γράφει ο βρετανικός Independent.
1. Η καταγωγή του δεν θα μπορούσε να είναι πιο πολυπολιτισμική.

Ο Γεώργιος γεννήθηκε, στα τέλη του 3ου αιώνα, στη Συρία σε μια ελληνική οικογένεια. Υπηρέτησε στον στρατό μιας ιταλικής πόλης-κράτους, και μαρτύρησε στην σημερινή Τουρκία. Οι γονείς του, αν και μιλούσαν ελληνικά, γεννήθηκαν στην Καππαδοκία και στην Παλαιστίνη, αντίστοιχα.
2. Ηταν μετανάστης.

Γύρισε όλον τον κόσμο αναζητώντας εργασία, μεταναστεύοντας από την Συρία προς την σημερινή Τουρκία, όπου υπηρέτησε στην φρουρά του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Κινήθηκε μεταξύ των επαρχιών της αχανούς ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, περίπου όπως ένας ειδικευμένος εργάτης θα ταξίδευε σήμερα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για να βρει καλύτερη απασχόληση.
3. Εξάπλωσε νέες θρησκευτικές ιδέες από το εξωτερικό.
Για αιώνες, η ρωμαϊκή αυτοκρατορία λάτρευε τους παγανιστικούς θεούς της. Ο Γεώργιος διέδωσε την ξένη, μεσανατολική θρησκεία, στον δυτικό πολιτισμό. Επεισε την αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα της Ρώμης να εγκρίνει την νέα εξαπλούμενη θρησκεία – τον Χριστιανισμό – η οποία επεκτάθηκε σε ολόκληρη την αυτοκρατορία έως ότου υιοθετήθηκε επίσημα. Τα περισσότερα από τα ευρωπαϊκά κράτη, διάδοχοι της αυτοκρατορίας, εξακολουθούν να είναι χριστιανικά σήμερα.
4. Είναι προστάτης Αγιος σε πολλά και διαφορετικά μέρη.
Ο Αγιος Γεώργιος δεν είναι μόνο προστάτης της Αγγλίας: είναι προστάτης Αγιος στην Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Παλαιστίνη, την Αιθιοπία, και τη Λιθουανία. Είναι επίσης αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός Αγιος στη Γεωργία, όπου εορτάζεται δύο φορές τον χρόνο. Χρονικογράφοι του μεσαίωνα θεωρούσαν ότι η ονομασία της χώρας προέρχεται από τον όνομα του Αγίου.
5. Ηταν στρατιώτης σε ένα πολυπολιτισμικό ευρωπαϊκό υπερ-κράτος.
Ως μέλος του ρωμαϊκού στρατού, ο Γεώργιος πολεμούσε για ένα πανευρωπαϊκό υπερ-κράτος, που επέτρεπε πάντως στους κατοίκους του να διατηρούν τις τοπικές θρησκευτικές και πολιτισμικές παραδόσεις τους. Στην αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ρώμης ζούσαν Ελληνες, Παλαιστίνιοι, Βρετανοί και Γαλάτες.
6. Διώχθηκε από άτομα που δεν ανέχονταν την ξένη θρησκεία του.

Ως μετανάστης με ξένη θρησκεία, ο Αγιος Γεώργιος διώχθηκε από τις ρωμαϊκές αρχές, όταν θεσπίστηκε νέος νόμος για την πάταξη των Χριστιανών στρατιωτών: ο Γεώργιος συνελήφθη, φυλακίστηκε, βασανίστηκε και εκτελέστηκε τελικά για τους ξένους τρόπους του.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.