17 Απριλίου: Ημέρα Παλαιστίνιων Κρατούμενων σε Ισραηλινές Φυλακές

Έκκληση για άμεση κινητοποίηση με στόχο τη διεθνοποίηση του ζητήματος της κράτησης χιλιάδων Παλαιστίνιων σε φυλακές του Ισραήλ απηύθυναν την Τρίτη ο Μαρουάν Τουμπάσι, Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα και ο Ισσά Καράκε, υπουργός για θέματα Παλαιστίνιων Κρατουμένων στις Ισραηλινές Φυλακές,

Έκκληση προς «τους αγωνιστές της ελευθερίας και προς όλους τους ανθρώπους που πιστεύουν στις αρχές της δημοκρατίας» για άμεση κινητοποίηση με στόχο τη διεθνοποίηση του ζητήματος της κράτησης χιλιάδων Παλαιστίνιων σε φυλακές του Ισραήλ απηύθυναν την Τρίτη ο Μαρουάν Τουμπάσι, Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα και ο Ισσά Καράκε, υπουργός για θέματα Παλαιστίνιων Κρατουμένων στις Ισραηλινές Φυλακές, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα.
Από το 1967 έως και σήμερα οι Ισραηλινοί έχουν συλλάβει 850 χιλιάδες παλαιστίνιους πολίτες μεταξύ των οποίων 15.000 γυναίκες και δεκάδες χιλιάδες παιδιά, πράγμα που σημαίνει ότι το 1/4 του παλαιστινιακού λαού έχει περάσει από τις ισραηλινές φυλακές. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας, οι συλλήψεις Παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς ξεπέρασαν τις 85.000 με 10.000 από τους συλληφθέντες να είναι παιδιά. Παράλληλα οι κατοχικές δυνάμεις του Ισραήλ, όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, εξέδωσαν 24.000 αποφάσεις διοικητικής κράτησης.
Σήμερα στις ισραηλινές φυλακές εξακολουθούν να κρατούνται 6.500 Παλαιστίνιοι – γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, άρρωστοι καθώς και νυν και πρώην υπουργοί. Κάποιοι, μάλιστα, κρατούνται για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών, όπως ο Καρίμ Γιούνες ο οποίος κρατείται από τους Ισραηλινούς από το 1983.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρέσβης της Τυνησίας Ταρέκ Σααντί ο οποίος συμμετείχε στην συνέντευξη, «οι παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις φυλακές του Ισραήλ είναι δύο φορές φυλακισμένοι καθώς η πατρίδα τους τελεί υπό κατοχή ενώ οι ίδιοι βρίσκονται σε κελιά».
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι παλαιστίνιοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με εκπροσώπους κομμάτων και της κυβέρνησης με τους οποίους συζήτησαν το ζήτημα της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης είτε από την κυβέρνηση είτε με ψήφισμα της ελληνικής Βουλής. Συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο σύστασης μιας επιτροπής ελλήνων βουλευτών οι οποίοι θα επισκεφτούν την Παλαιστίνη με στόχο να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι, αν το επιτρέψουν οι ισραηλινές Αρχές, τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των παλαιστίνιων πολιτών στις φυλακές του Ισραήλ.
Οι παλαιστίνοι αξιωματούχοι δεν παρέλειψαν να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους προς τον χειμαζόμενο από την κρίση ελληνικό λαό. Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να εκφράσουν την απορία τους, αν όχι την ενόχλησή τους, για τη στάση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών όσον αφορά τη μη υπογραφή διακήρυξης την οποία έχουν ήδη υπογράψει 16 υπουργοί Εξωτερικών χωρών –μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύει την εισαγωγή ισραηλινών προϊόντων που προέρχονται από κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη όπου υπάρχουν παράνομοι ισραηλινοί εποικισμοί. Ζήτησαν επίσης εξηγήσεις σχετικά με τις δηλώσεις του έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με το Ισραήλ.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών με τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση η οποία αναμένεται να σχηματιστεί εντός των επόμενων εβδομάδων, οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν απαισιόδοξοι δηλώνοντας ότι στην πλευρά του Ισραήλ δεν υπάρχει κανένας που να πιστεύει πραγματικά στην ειρήνη. Μοναδικός τρόπος άσκησης πίεσης προς τους Ισραηλινούς είναι η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, προσδιόρισε ο παλαιστίνιος πρέσβης, εκφράζοντας την ελπίδα του να γίνει σύντομα η Ελλάδα η 139η χώρα που θα το αναγνωρίσει.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.