Δύο χιλιάδες βρέφη θηλυκού γένους «θανατώνονται» κάθε μέρα στην Ινδία εξαιτίας της προτίμησης των Ινδών στα αγόρια. Τα περισσότερα, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό για τις Γυναίκες και την Ανάπτυξη των Παιδιών, θανατώνονται ως έμβρυα και άλλα αμέσως αφού γεννηθούν.
Παρά τους νόμους που απαγορεύουν τις εξετάσεις για να διαπιστωθεί το φύλο του εμβρύου, οι επιλεκτικές αμβλώσεις παραμένουν μία κοινή πρακτική σε περιοχές της Ινδίας, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί ο αριθμός των νεογέννητων κοριτσιών σε σύγκριση με τα αγόρια.
«Εχουμε 2.000 θηλυκά βρέφη που δολοφονούνται καθημερινά μέσα στη μήτρα. Κάποια γεννιούνται και τα πνίγουν με το μαξιλάρι», δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο NDTV η υπουργός Μανέκα Γκάντι. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η κυβερνητική εκστρατεία Beti Bachao Beti Padhao (Σώστε την Κόρη, Ενημερώστε την Κόρη), η οποία έχει στόχο να αντιστρέψει τον αριθμό των κοριτσιών που μειώνεται, έχει ήδη αποφέρει καρπούς από τον Ιανουάριο οπότε ξεκίνησε.
Η πρωτοβουλία, η οποία εφαρμόζεται σε 100 περιοχές, όπου ο αριθμός των αγοριών ξεπερνάει κατά πολύ τον αριθμό των κοριτσιών, στοχεύει να επιβάλει την εφαρμογή των νόμων που ποινικοποιούν την προγεννητική επιλογή και βελτιώνουν την πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση.
«Δεν αναμέναμε ορατά αποτελέσματα για τουλάχιστον ένα ή δύο χρόνια, ή και καθόλου, όπως συμβαίνει με ζητήματα που αφορούν την αλλαγή νοοτροπίας», δήλωσε η Γκάντι στην πρώτη τηλεοπτική της συνέντευξη από τον Μάιο του περασμένου χρόνου, οπότε ανέλαβε τα καθήκοντά της. Αν και τα ανεπιθύμητα κορίτσια καταλήγουν σε ορφανοτροφεία, είναι και αυτό μία θετική εξέλιξη, επεσήμανε, καθώς «πλέον δεν δολοφονούνται ή πετιούνται».
Σε έρευνα του 2011, η οποία είχε δημοσιευθεί στη βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση «Lancet» διαπιστωνόταν ότι τα τελευταία 30 χρόνια είχαν πραγματοποιηθεί έως και 12 εκατομμύρια αμβλώσεις σε γυναίκες που κυοφορούσαν κορίτσια.
Τα κορίτσια αντιμετωπίζονται ευρέως στην Ινδία ως «υποχρέωση», ένα βάρος για την οικογένεια η οποία πρέπει να εφοδιάσει την κόρη με μία καλή προίκα προκειμένου να εξασφαλίσει έναν «καλό» γάμο. Σε μία κοινωνία επίσης, όπου οι βιασμοί αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ, αλλά το προγαμιαίο σεξ στις κοπέλες αποτελεί όνειδος για ολόκληρη την οικογένεια, οι γονείς ζουν με το επιπλέον άγχος της ασφάλειας των κοριτσιών.