Το 4ο Εργαστήριο Πολιτών για ένα Σύνταγμα 2ης γενιάς από τους πολίτες για τους πολίτες έρχεται το Σάββατο 25 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη από την πλατφόρμα κοινωνικής καινοτομίας «Πολιτεία 2.0». Εκατό συμμετέχοντες, 10 ομάδες, ένας κοινός σκοπός. Η ουσιαστική και δημιουργική συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας στη διαμόρφωση και την υπεράσπιση ριζικών αλλαγών στους τρόπους διακυβέρνησης της χώρας μας. Η δράση «Σύνταγμα 2.0» (Σύνταγμα 2ης γενιάς) επιχειρεί την ανάπτυξη μίας πρότυπης δημοκρατικής διαδικασίας σχεδιασμού και νομιμοποίησης ενός νέου συντάγματος για την Ελλάδα μέσα από την ενεργό συμμετοχή των πολιτών.
Το εργαστήριο πολιτών πραγματοποιείται με τη μέθοδο «Καφενείο του κόσμου» (World Café) μία απλή και κατανοητή μέθοδο διαλόγου η οποία δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εκφράζονται ελεύθερα σε μικρές ομάδες, να συζητούν σε βάθος και να αναδεικνύουν κοινές ανάγκες, ιδέες και προτάσεις για την πολιτεία στην οποία θέλουμε να ζούμε. Το εργαστήριο θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Δήμου Θεσσαλονίκης, ώρες 17.00-21.00, με ελεύθερη είσοδο. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ και να γίνετε ένας από τους 100.
Στόχος είναι τα ποιοτικά δεδομένα που συγκεντρώνονται από τα εργαστήρια σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα -προγραμματίζονται συνολικά 30 εργαστήρια- να αποτελέσουν τη βάση πανελλαδικής ποσοτικής έρευνας σχετικά με τη δημιουργία ενός νέου Συντάγματος για την Ελλάδα, από τους πολίτες για τους πολίτες. Το εργαστήριο της Θεσσαλονίκης αποτελεί το τέταρτο μετά από εκείνα της Αθήνας, του Μεσολογγίου και της Νέας Σμύρνης. Αναλύσεις και δεδομένα της μεθοδολογίας του εγχειρήματος «Σύνταγμα 2.0» κοινοποιούνται τακτικά στην ιστοσελίδα v0www.syntagma.politeia2.org.
Τοπικοί διοργανωτές του εργαστηρίου στη Θεσσαλονίκη είναι οι ομάδες Dubium και Γειτονιές σε Δράση, και χορηγός επικοινωνίας το περιοδικό Parallaxi. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η Θεσσαλονίκη ανήκει στο δίκτυο πόλεων του έργου «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ» που υλοποιούν οι οργανισμοί κοινωνίας των πολιτών v0Culture Polis, v0Place Identity και Scify. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.