Ο πρόεδρος της Κίνας Τσι Ζινπίγκ πραγματοποιεί διήμερη (21 και 22 Απριλίου) επίσκεψη στο Πακιστάν στη διάρκεια της οποίας, πέραν των συνομιλιών του με την πακιστανική ηγεσία, θα επισημοποιήσει μια επένδυση 46 δις δολαρίων για την δημιουργία του λεγόμενου Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν (CPEC).
Η επένδυση αφορά έργα οδοποιίας, σιδηρόδρομο, ενεργειακό δίκτυο, σε μήκος 3.000 χιλιομέτρων, τα οποία θα ενώνουν τον πακιστανικό λιμένα Γκουαντάρ επί της Αραβικής θάλασσας με την ακραία δυτική κινεζική επαρχία Χινζάνγκ. Τα έργα θα συντομεύσουν την διαδρομή μεταφοράς ενέργειας στην Κίνα, αποφεύγοντας τα Στενά Μαλακά μεταξύ Μαλαισίας και Ινδονησίας, έναν ναυτιλιακό κόμβο ο οποίος μπορεί να μπλοκαριστεί σε περίπτωση πολέμου.
Η Κίνα υποσχέθηκε να επενδύσει 34 δις δολάρια σε ενεργειακά έργα και 12 δις δολάρια σε υποδομές. Ο πρόεδρος Τσι και ο πακιστανός ομόλογος του Μαμούν Χουσαϊν υπέγραψαν την Δευτέρα συμβάσεις ύψους 15.5 δις δολαρίων που αφορούν έργα παραγωγής ενέργειας με άνθρακα, υδραυλικά έργα και ηλιακά συστήματα. Τα έργα θα είναι έτοιμα το 2017 προσθέτοντας 10.400 μεγαβάτ ενέργειας στο ενεργειακό δίκτυο του Πακιστάν. Υπέγραψαν επίσης σύμβαση ύψους 44 εκατ. δολαρίων για την κατασκευή εργοστασίου καλωδίων.
Κινεζική πηγή της ακολουθίας του προέδρου Τσι δήλωσε ότι «αναμένεται» να υπογραφεί «μόλις συμπληρωθούν κάποιες λεπτομέρειες» συμφωνία για υποβρύχια η οποία θα αφορά κινέζικη τεχνολογική και οικονομική υποστήριξη στο Πακιστάν για την κατασκευή νέου λιμένα στο Γκουανταρ αποκλειστικά για εφοδιασμό σκαφών ανοικτής θάλασσας. «Τα κινέζικα υποβρύχια θα μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του σταθμού επεκτείνοντας έτσι την ακτίνα ενέργειας τους στον Ινδικό ωκεανό», δήλωσε ο Κινέζος αξιωματούχος.
Ο πρόεδρος Τσι είχε συνομιλίες την Δευτέρα με τον πακιστανό πρόεδρο και τον πρωθυπουργό Ναουάρ Σαρίφ και την Τρίτη θα μιλήσει στην πακιστανική βουλη.