Στο πόδι δήμοι, περιφέρειες κατά της δέσμευσης χρημάτων των ΟΤΑ

Ένα συνεχώς διογκούμενο μέτωπο αντίδρασης υψώνεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά της απόφασης της κυβέρνησης να προωθήσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) που θα δεσμεύει υποχρεωτικά τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ένα συνεχώς διογκούμενο μέτωπο αντίδρασης υψώνεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά της απόφασης της κυβέρνησης να προωθήσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) που θα δεσμεύει υποχρεωτικά τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Την ακύρωση της απόφασης ζητά από την κυβέρνηση η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία προειδοποιεί ότι σε αντίθετη περίπτωση οι δήμοι θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Παράλληλα, με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης αναγγέλλει ότι η ένωση των δήμων θα προσφύγει άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για να ακυρώσει δικαστικά την απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Επίσης, συγκαλείται αύριο, Τρίτη, έκτακτο ΔΣ της ΚΕΔΕ, στο οποίο θα προσκληθούν οι πρόεδροι όλων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ), για να καθοριστεί το πλάνο των κινητοποιήσεων της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.
Ήδη δημοτικά συμβούλια ετοιμάζουν αποφάσεις καταδίκης της κυβερνητικής τακτικής, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης εξέφρασε ήδη την αντίθεσή του και μίλησε για αντισυνταγματική απόφαση που πλήττει την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ δημοτικές παρατάξεις και εκπρόσωποι εργαζομένων στους ΟΤΑ μιλούν για απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

Παράλληλα, έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) κ. Κώστα Αγοραστού, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβερνητική απόφαση δημιουργεί «δημοσιονομικό πανικό, συνθήκες “παύσης πληρωμών” και ουσιαστικά σταμάτημα των έργων (δρόμοι, νοσοκομεία, σχολεία, επενδύσεις καθώς και τους εργαζόμενους σε αυτά…)».

Θεωρώντας ότι η πράξη αυτή έχει δραματικές επιπτώσεις στη λειτουργία των περιφερειών και θίγει την οικονομική και διοικητική τους αυτοτέλεια, συγκαλεί αύριο, Τρίτη, το μεσημέρι έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Την ίδια ώρα αντιδράσεις υπάρχουν και από τις περιφέρειες. Ήδη ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης ανακοίνωσε ότι η Περιφέρειά προσφεύγει δικαστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου και την αναστολή εφαρμογής της, καθώς και προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης. Όπως σημειώνει, «εν μια νυκτί η κυβέρνηση ακυρώνει τη λαϊκή εντολή της Αυτοδιοίκησης και ισοπεδώνει την αυτονομία και την ανεξαρτησία του θεσμού, παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα της Ελλάδας».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης χαρακτηρίζει «πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη» την κυβερνητική απόφαση να προωθήσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα δεσμεύει υποχρεωτικά τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι δήμαρχοι απορρίπτουν αυτή την κυβερνητική απόφαση, καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Πατούλης, αυτή «πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού».
Καμία κυβέρνηση, αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να αγγίξει τα χρήματα των δήμων. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, η απόφαση ανατρέπει τον προγραμματισμό των δήμων και θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών. «Πώς θα μπορέσουμε χωρίς χρήματα να αγοράσουμε καύσιμα για τα απορριμματοφόρα μας, να λειτουργήσουμε τους παιδικούς μας σταθμούς, να προμηθευτούμε αναλώσιμα για τη λειτουργία των κοινωνικών μας δομών και υπηρεσιών;» αναρωτιέται.
Ένα ακόμα επιχείρημα των δημάρχων κατά της κυβερνητικής απόφασης είναι ότι αυτή ουσιαστικά αμφισβητεί τη δυνατότητα να ανταποκριθούν οι δήμοι στη μισθοδοσία του προσωπικού τους, σε βάθος μηνών.
Σφοδρά είναι τα πυρά κατά της κυβέρνησης που εξαπολύει ο κ. Πατούλης, σημειώνοντας ότι η απόφαση «λειτουργεί ως επιβεβαίωση της ανικανότητας του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου να βρει βιώσιμη λύση στο πρόβλημα».
Θυμίζει ότι οι ΟΤΑ είναι ο θεσμός που έχει συμβάλλει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια του κράτους να περιορίσει τις δαπάνες του. Έτσι, εκτιμά ότι η επίκληση των τεράστιων δημοσιονομικών προβλημάτων και της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει το Δημόσιο «δεν μπορεί να αποτελέσει για την περίπτωση μας επαρκή δικαιολογία για να μας δεσμεύονται τα ταμειακά διαθέσιμα που διατηρούμε».
Μάλιστα, αναφέρει με έμφαση ότι η δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων είναι μια κίνηση «αποσπασματικού χαρακτήρα, που δεν λύνει με μόνιμο τρόπο και μακροπρόθεσμα τις αιτίες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση ρευστότητας».
Με αυστηρό τρόπο προειδοποιεί ότι αν η κυβέρνηση δεν ακυρώσει την απόφασή της η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, «δημιουργώντας έναν ισχυρό μέτωπο αντίστασης δήμων και εργαζομένων στους ΟΤΑ, στις απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις».

Τι λέει το υπουργείο Εσωτερικών

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κώστας Πουλάκης μιλά για κίνηση που και την ταμειακή ρευστότητα της χώρας βοηθά και την άμεση ταμειακή ρευστότητα των ΟΤΑ, για τη λειτουργία τους, διασφαλίζει.

Η δήλωση του κ. Πουλάκη είναι η εξής:

«Η ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε σήμερα για τη μεταφορά των αποθεματικών των ΟΤΑ και άλλων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία προσωρινή (15νθήμερη) εσωτερική ανακύκλωση της βραχυπρόθεσμης ταμειακής ρευστότητας της χώρας.

Πρόκειται για μία κίνηση η οποία –την ίδια στιγμή που διασφαλίζει απολύτως την άμεση ταμειακή ρευστότητα των ΟΤΑ, τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους και την καθ’ όλα κανονική τους λειτουργία για το επόμενο διάστημα– ταυτόχρονα δίνει στο ελληνικό Δημόσιο, το ίδιο που επιχορηγεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού τους ΟΤΑ, τη δυνατότητα να αντλήσει άμεσα την προσωρινή ρευστότητα που χρειάζεται, ώστε να είναι και το ίδιο καθ’ όλα εντάξει σε όλες τις υποχρεώσεις του, έναντι πρωτίστως των ίδιων των ελλήνων πολιτών».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.