Ενα παιδικό κάθισμα ποδηλάτου με… διπλή προσωπικότητα δημιούργησε η σχεδιάστρια Λίκε φον Σαντς, από τη Σουηδία. Το Pahoj (που στα σουηδικά σημαίνει «πάνω στο ποδήλατο») είναι για την ακρίβεια ένα κάθισμα το οποίο με μια κίνηση μεταμορφώνεται σε καροτσάκι, διευκολύνοντας έτσι τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη με ποδήλατο αν υπάρχει μικρό παιδί.
Χάρη στα ελαφριά αλλά παρ’ όλα αυτά ανθεκτικά υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο, τόσο η τοποθέτηση όσο και η αφαίρεση του καθίσματος από το πίσω μέρος του ποδηλάτου γίνονται παιχνιδάκι. Ετσι σχεδόν με μια κίνηση, η μαμά ή ο μπαμπάς μόλις παρκάρει το ποδήλατο μπορεί να «ξεκλειδώσει» το καθισματάκι του παιδιού και στη συνέχεια να απολαύσει τη βόλτα ή να κάνει τις δουλειές του με τη βοήθεια του άνετου καροτσιού.

«Ενα κοινό ποδήλατο με ένα παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για τις μετακινήσεις με το παιδί
» αναφέρει η σχεδιάστρια. «Ωστόσο τι επιλογές έχουμε όταν φτάσουμε στον προορισμό μας, παρκάρουμε το ποδήλατο και πρέπει να περπατήσουμε; Το Pahoj συνδυάζει ένα παιδικό κάθισμα με ένα παιδικό καρότσι σε μια λύση η οποία δεν θα περιορίζει τις μετακινήσεις μας».
Το ευρηματικό κάθισμα-καροτσάκι έκανε το ντεμπούτο το στο Kickstarter στις 9 Απριλίου, από όπου αναζητεί υποστηρικτές για τη μελλοντική εμπορευματοποίησή του. Αν όλα πάνε καλά, το πολυμορφικό «αξεσουάρ» ποδηλάτου θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά μέχρι τα τέλη του έτους.
Ρομποτικός σεφ εν δράσει!
Φανταστείτε να επιστρέφετε έπειτα από μια κουραστική μέρα στο γραφείο και στο σπίτι να σας περιμένει ένα γεύμα αντάξιο αστεριού Michelin. Αν κάτι τέτοιο σας φαίνεται μακρινό, μάθετε ότι η βρετανική εταιρεία Moley Robotics ανέπτυξε έναν ρομποτικό βοηθό κουζίνας ο οποίος θα μπορούσε να αποτελεί πραγματικότητα ως το 2017.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της εταιρείας, ο ρομπο-σεφ αποτελεί αποτέλεσμα 18ετούς έρευνας. Είναι εξοπλισμένος με 24 κινητήρες, 26 μικροελεγκτές κίνησης και 129 υπερευαίσθητους αισθητήρες, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να δημιουργεί ένα εξαιρετικό γεύμα από το μηδέν με ακρίβεια ενός επαγγελματία σεφ.
Το πρωτοποριακό ρομπότ, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος κουζίνας με φούρνο, εστίες, πλυντήριο πιάτων και νεροχύτη. «Οτιδήποτε μπορούν να δημιουργήσουν τα ανθρώπινα χέρια στην κουζίνα μπορούν να το δημιουργήσουν και τα ρομποτικά χέρια που αναπτύξαμε. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως περιορισμός» εξηγεί ο ρώσος μηχανικός της εταιρείας Μαρκ Ολέινικ, ο οποίος είχε την ιδέα να μετατρέψει τους εκλεπτυσμένους ρομποτικούς βραχίονες σε ένα καθημερινό «γκάτζετ» κουζίνας.
H Robotic Kitchen, όπως ονομάζεται, αναμένεται να διατεθεί στην αγορά στις αρχές του 2017 στην πικάντικη (ως καυτερή) τιμή των 14.000 ευρώ.
Εντομοαποθητική λάμπα
Εναν λαμπτήρα που αντί να έλκει απωθεί τα ενοχλητικά ζουζούνια ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, σε συνεργασία με την εταιρεία Philips. Οι ειδικοί δημιούργησαν μια λάμπα ικανή να εκπέμπει φως με μικρότερα μήκη κύματος μπλε και πράσινου χρώματος, με αποτέλεσμα να γίνεται κατά 20% λιγότερο… ελκυστική στα μάτια των εντόμων.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία, εκτιμούν οι ερευνητές, θα μπορούσε να αποβεί σωτήρια σε τροπικές περιοχές του πλανήτη, όπου τα τσιμπήματα των εντόμων μπορούν να οδηγήσουν στη μετάδοση θανατηφόρων νόσων.
«Μελλοντικά δεν αποκλείεται οι λαμπτήρες τύπου LED να ακολουθούν συγκεκριμένο σχεδιασμό προκειμένου να απωθούν συγκεκριμένα είδη εντόμων» εξηγεί ο καθηγητής δρ Τράβις Λονγκόρ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες όλα τα έντομα έλκονται από το «λευκό» φως που εκπέμπουν οι λαμπτήρες, το οποίο όμως στην ουσία αποτελεί έναν συνδυασμό από διάφορα μήκη κύματος και χρώματα –κάποια από αυτά προτιμώνται ιδιαίτερα από συγκεκριμένα είδη εντόμων.

Εφαρμογή μετράει την κοσμική ακτινοβολία

Με το καλοκαιράκι προ των πυλών και την περίοδο των διακοπών να πλησιάζει, πολλοί είναι εκείνοι που θα επιλέξουν το αεροπλάνο για τις μετακινήσεις τους. Η αλήθεια είναι όμως ότι σε κάθε πτήση οι ταξιδιώτες εκτίθενται στην κοσμική ακτινοβολία η οποία μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία τους.
Η εφαρμογή TrackYourDose –η οποία απευθύνεται σε κατόχους συσκευών iOS και στοιχίζει περί τα 1,99 ευρώ –δημιουργήθηκε από τη γερμανική εταιρεία esooka για τη μέτρηση της συγκεκριμένης «δόσης».
Σύμφωνα με τους επινοητές του, το app λειτουργεί με τη βοήθεια ενός μαθηματικού μοντέλου που έχουν αναπτύξει επιστήμονες και μετεωρολόγοι από το Εθνικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Γερμανίας (PTB) και το Πανεπιστήμιο Ούλου στη Φινλανδία, με αποτέλεσμα να υπολογίζει την ακτινοβολία στην οποία εκτίθεται ο χρήστης π.χ. κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών, ιατρικών εξετάσεων ή άλλων δραστηριοτήτων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ