Τη συνδρομή του Δήμου Αθηναίων στη στέγαση και σίτιση προσφύγων και μεταναστών ζήτησε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου από τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη, σε συνάντησή τους σήμερα, Παρασκευή, στο υπουργείο Εσωτερικών.

Τόσο η υπουργός όσο και ο δήμαρχος συμφώνησαν ότι χρειάζεται υποδειγματική συνέργεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, στην προοπτική του αναλογικού καταμερισμού του στην ελληνική επικράτεια.

Μετά το τέλος της συνάντησης η κ. Χριστοδουλοπούλου ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αθηναίων για την άμεση ανταπόκρισή του, «ώστε να συζητήσουμε και λεπτομέρειες, αλλά και ιδέες για το πώς μπορεί να αποσυμφορηθεί το κέντρο της Αθήνας, ώστε και οι κάτοικοι να αισθάνονται ασφάλεια, αλλά και οι πρόσφυγες να έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν». Τόνισε ότι στην παρούσα φάση «βρισκόμαστε σε ένα στάδιο προβληματισμού και γόνιμης συζήτησης» και ότι υπάρχει προσπάθεια ώστε τις επόμενες ημέρες να περάσουμε στο στάδιο της υλοποίησης.

Ο κ. Καμίνης απάντησε ότι ο Δήμος δέχεται να συμβάλει στη λύση του μεταναστευτικού προβλήματος. Ζήτησε, ωστόσο, να επιμεριστούν αναλογικά οι σχετικές υποχρεώσεις στην ελληνική επικράτεια, αλλά και να ζητηθεί η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι είναι θέμα εθνικής και ευρωπαϊκής εμβέλειας. Συστηματικά, μεθοδικά και επίμονα πρέπει να αναζητήσουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε αυτό το ζήτημα, γιατί τα μεγέθη πλέον έχουν αλλάξει. Οι εισροές προσφύγων και μεταναστών έχουν αυξηθεί δραματικά, άρα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επείγει. Και επειδή ακριβώς ζητάμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι και στο εσωτερικό της χώρας. Το οποίο σημαίνει ότι την ευθύνη αυτή πρέπει να την μοιραστούν όλες οι τοπικές κοινωνίες» τόνισε ο κ. Καμίνης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε παλαιότερη πρότασή του για λειτουργία Κέντρου Φιλοξενίας με διαδικασίες fast track εντός των διοικητικών ορίων της Αθήνας, αλλά διευκρίνισε ότι ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας σε ξενώνες του διότι εκεί φιλοξενούνται ήδη αναξιοπαθούντες. Πρότεινε, ωστόσο, την ενοικίαση με κοινοτικούς πόρους από το υπουργείο Εσωτερικών μέρους των 1.800 κενών κτιρίων που, σύμφωνα με καταγραφή του Δήμου, υπάρχουν στην Αθήνα και ανήκουν τα περισσότερα σε ιδιώτες. Επανέλαβε, δε την πρόταση που εξέφρασε στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, για συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μέσω της αξιοποίησης κλειστών στρατοπέδων, κατασκηνώσεων αξιωματικών, όπως επίσης και ακίνητα, όπως το κτίριο του πρώην ξενοδοχείου «Μιράζ» στην Ομόνοια, που ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας.

Για το θέμα της σίτισης, ο κ. Καμίνης δήλωσε ότι ο Δήμος είναι σε θέση να αναλάβει αυτόν τον τομέα μέσω των δομών προπαρασκευής συσσιτίων που ήδη λειτουργούν σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Για την προσφορότερη αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στον ελλαδικό χώρο, θα πραγματοποιηθεί, το πρωί του Σαββάτου, στο υπουργείο Εσωτερικών σύσκεψη του υπουργού Νίκου Βούτση και της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου με τους περιφερειάρχες της χώρας. Χθες, η τελευταία συμμετείχε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, όπου, μεταξύ άλλων, απηύθυνε έκκληση προς τους δήμους να υποδείξουν κλειστούς χώρους προσωρινής φιλοξενίας, αλλά και χώρους για τη δημιουργία μόνιμων κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, καθώς επίσης να συμβάλλουν με δικούς τους πόρους και προσωπικό, ώστε να λειτουργήσουν αρχικά οι προσωρινοί χώροι φιλοξενίας.


Και οι δήμοι στη μάχη για τη στήριξη των προσφύγων

Τη διαβεβαίωση ότι οι δήμοι θα συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από το νέο κύμα προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής στη χώρα έδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Αυτό, υπό την προϋπόθεση, ότι έχει διαμορφωθεί ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο από πλευράς Κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει οργανωμένη παρέμβαση, εξασφάλιση οικονομικών πόρων και διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για τη δημόσια υγεία.
Όμως, οι εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών σε έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για το μεταναστευτικό εχθές Πέμπτη, με την παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, προειδοποίησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούν το μεταναστευτικό να γίνει «μπαλάκι» μεταξύ δήμων και κυβέρνησης, η οποία, όπως διαπίστωσαν, μέχρι τώρα δεν έχει πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης με δεδομένη την αύξηση της ροής προσφύγων και μεταναστών.
Έτσι, οι δήμαρχοι εμφανίζονται θετικοί στον να βοηθήσουν στην εξεύρεση χώρων φιλοξενίας και στήριξης των μεταναστών/προσφύγων, ζητώντας όμως από το κράτος την εξασφάλιση των υλικών όρων για την κάλυψη των αναγκών σε υποδομές, μέσα, ανθρώπινο δυναμικό.
Κρίσιμο επίσης ζήτημα, όπως τόνισε πολλές φορές κατά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΔΣ της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης είναι να έχουν διασφαλιστεί εκ των προτέρων οι κατάλληλες συνθήκες για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών, στα όρια των οποίων θα λειτουργούν δομές φιλοξενίας.
Αν και με συναινετική διάθεση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού απαιτεί έναν ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό, «μακριά από ιδεοληψίες που μέχρι πρότινος επέτρεπαν σε πρόσωπα που κατέχουν υπεύθυνες κυβερνητικές θέσεις, να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από την παρουσία παράτυπων μεταναστών».
Ταυτόχρονα, εγκάλεσε την κεντρική εξουσία γιατί, όπως είπε, για τα μέτρα που αποφασίστηκαν σε κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ζητήθηκε ποτέ η άποψη της Αυτοδιοίκησης, η οποία όμως καλείται να συνδράμει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τα αντιΣυριζικά βέλη, παρόλο που ήταν περιορισμένα, είχαν περισσότερο… συμπληρωματικό χαρακτήρα σε διάφορες διατυπώσεις.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στη συνεδρίαση οι δήμαρχοι κάλεσαν την κυβέρνηση να τους ενημερώσει αν σκοπεύει να ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την αύξηση της χρηματοδότησης και την ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex, «με δεδομένο ότι προεκλογικά είχε υποστηριχθεί από στελέχη του κόμματος που αποτελεί το βασικό κυβερνητικό εταίρο ότι θα απομακρυνθεί το προσωπικό της FRONTEX από τη χώρα».
Επί των άμεσων ζητημάτων, η κυρία Χριστοδουλοπούλου υπογράμμισε ότι στόχος είναι να βρεθούν μικροί κλειστοί χώροι ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα γκετοποίησης ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα αναζητηθούν χώροι όπως στρατόπεδα, κατασκηνώσεις κ. α.
Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε λύσεις χωρίς τη συναίνεση των δήμων και τόνισε ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η παραμονή προσφύγων στη χώρα είναι σύντομη και δεν συνδέεται με φαινόμενα παραβατικότητας.
Η ΚΕΔΕ ζήτησε από την υπουργό να οριοθετηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τους προσωρινούς χώρους φιλοξενίας, να διευκρινιστεί ο τρόπος χρηματοδότησης της λειτουργίας τους, καθώς και η διασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού που θα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία τους.
Μάλιστα, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν οι πόροι των δήμων που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη στήριξη των κοινωνικών δομών, όπως τα ΚΑΠΗ, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα κοινωνικά παντοπωλεία κ. λπ., να δοθούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Η Κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης τάχθηκε υπέρ της συνδρομής των δήμων στην αντιμετώπιση του ζητήματος – αν και ξεκαθάρισε ότι το θέμα των υποδομών είναι αρμοδιότητας του κράτους. Εμφανίστηκε έτοιμος να συμβάλλει –εφόσον κι άλλοι δήμοι πράξουν το ίδιο και δεν επικρατήσει η λογική «έξω από την αυλή μου» – ώστε να φιλοξενηθούν πρόσφυγες. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα την αξιοποίηση του ξενοδοχείου «Μιράζ» που ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας, – ο δήμος Αθηναίων έχει κάνει μελέτη από καιρό για τις δυνατότητες επαναλειτουργίας του.
Η ΚΕΔΕ σημείωσε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια της Κυβέρνησης για αλλαγή των όρων της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, θέτοντας στη διάθεσή της το δίκτυο συνεργασιών που έχουμε δημιουργήσει με δήμους της Ευρώπης. Έκρινε ως σημαντικό να αναλάβει η κυβέρνηση πρωτοβουλίες προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία με την ΕΕ ώστε να αναλάβουν κι άλλες χώρες το τμήμα που τους αναλογεί, με βάση αντικειμενικά κριτήρια (π. χ. ύψος Α. Ε. Π.), στην περίθαλψη και φιλοξενία των χιλιάδων προσφύγων που καταφεύγουν στην Ευρώπη, μέσω των χωρών πρώτης υποδοχής.
Πάντως, παράλληλα, οι δήμαρχοι ζήτησαν από την κυβέρνηση να ακυρωθεί άμεσα «η απαράδεκτη απόφαση να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα και χωρίς κανέναν έλεγχο ή συνοδεία οι παράτυποι μετανάστες από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα, με τα πλοία της γραμμής».

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου θα συναντηθεί, αύριο Παρασκευή 17 Απριλίου στις 12.30 το μεσημέρι, με τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Καμίνη.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του συντονισμού των ενεργειών του Υπουργείου και του Δήμου για την αντιμετώπιση του ζητήματος της αύξησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Επιπλέον, το Σάββατο 18 Απριλίου στις 11:00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εργασίας υπό τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Ν. Βούτση με τους Περιφερειάρχες της χώρας, με σκοπό την από κοινού εκπόνηση σχεδίου δράσης για την προσφορότερη διαχείριση των προσφυγικών ροών.