
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους ειδικούς του Εθνικού Εργαστηρίου Αεροδιαστημικής (NLR) της Ολλανδίας, στο Αμστερνταμ, εκτιμούν ότι το σενάριο εναέριου ανεφοδιασμού αεροσκαφών θα μπορούσε να περιορίσει κατά 23% την κατανάλωση καυσίμων ανά 6.000 ναυτικά μίλια, στην περίπτωση των αεροσκαφών χωρητικότητας 250 επιβατών.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην απογείωση των αεροσκαφών με λιγότερα καύσιμα και άρα με μικρότερο φορτίο και στον ανεφοδιασμό τους στη συνέχεια μόλις εκείνα φτάσουν σε ύψος 33.000 ποδών (δηλαδή 10.000 μέτρων), ενώ θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά –μεταξύ άλλων –την ηχορρύπανση και την επιπλέον κίνηση στα αεροδρόμια όπου προγραμματίζεται κάθε φορά ο ανεφοδιασμός τους.
Πιστή… ομπρέλα
Αν ανήκετε στη μερίδα του κόσμου που όλο έχουν μια ομπρέλα και όλο τη χάνουν, τότε σίγουρα χρειάζεστε μια «έξυπνη» ομπρέλα που να… ακολουθεί το κάθε σας βήμα –έστω ηλεκτρονικά. Ο λόγος για την ομπρέλα Kisha που συγχρονίζεται με τη συνοδευτική εφαρμογή της μέσω Bluetooth, η οποία με τη σειρά της εντοπίζει τη θέση του χρήσιμου αξεσουάρ, ενώ παράλληλα προσφέρει στον χρήστη της πολύτιμες πληροφορίες γύρω από την πρόγνωση του καιρού.

Σχεδιασμένη από τον Γκόραν Κάντριλιτς από την Κροατία, η επικοινωνιακή ομπρέλα εκπέμπει σήμα μέσω ενός ενσωματωμένου πομπού. Με τον τρόπο αυτόν, σε περίπτωση που ο ξεχασιάρης κάτοχός της φύγει από κάπου χωρίς αυτήν, η ομπρέλα του στέλνει ειδοποίηση μέσω της εφαρμογής ώστε να επιστρέψει και να την πάρει.
«Η ιδέα ξεκίνησε όταν κάποια στιγμή είχαμε μια περίοδο βροχών διάρκειας δύο εβδομάδων» αναφέρει ο Κάντριλιτς. «Ελαβα τότε ένα μήνυμα από έναν φίλο μου «πρέπει να φτιάξουμε μια εταιρεία ομπρελών» και τότε απάντησα «και πρέπει να ενσωματώσουμε σε αυτές και ένα τσιπάκι ώστε να μην τις χάνουμε». Βρήκαμε λοιπόν ένα εργοστάσιο ποιοτικών ομπρελών και προχωρήσαμε στον σχεδιασμό του δικού μας έξυπνου μοντέλου».
Η Kisha μπορεί να αντέξει ανέμους με ταχύτητα 193 χλμ./ώρα, ενώ η μπαταρία του πομπού της (η οποία αντικαθίσταται πολύ εύκολα, σύμφωνα με τον δημιουργό της) έχει διάρκεια ζωής τρεις ως έξι μήνες, ανάλογα με τη χρήση της. Η έξυπνη ομπρέλα συνοδεύεται από εγγύηση τριών ετών και στοιχίζει περί τα 73 δολάρια, δηλαδή περίπου 67 ευρώ.
Φως κάτω από το δέρμα
Η εύρεση φλέβας σε περίπτωση αιμοδοσίας ή ανάγκης για εισαγωγή ορού μπορεί να αποτελέσει πρόκληση ακόμη και για έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό. Τη λύση στο πρόβλημα έρχεται να δώσει το VeinViewer Flex της αμερικανικής εταιρείας Christie Medical Holdings.

H επαναστατική συσκευή ουσιαστικά βγάζει μια φωτεινή «ακτινογραφία» του κυκλοφορικού συστήματος του ασθενούς. Το μυστικό σύμφωνα με την εταιρεία κρύβεται στο εγγύς υπέρυθρο φως που εκπέμπει η συσκευή, το οποίο απορροφάται μεν από το αίμα αλλά αντανακλάται από τους περιβάλλοντες ιστούς. Τα στοιχεία στη συνέχεια υποβάλλονται σε ψηφιακή επεξεργασία στην κεντρική μονάδα του συστήματος για να προβληθούν σε πραγματικό χρόνο στην επιφάνεια του δέρματος του ασθενούς.
Με τον τρόπο αυτόν το νοσηλευτικό προσωπικό μπορεί να έχει αστραπιαία μια πλήρη εικόνα του επιφανειακού κυκλοφορικού «χάρτη» του ασθενούς και μάλιστα χωρίς επιδερμικά «χτυπήματα» και αποτυχημένα τσιμπήματα.
Κολλητική… selfie

Η Podo, μεγέθους μόλις 5 εκατοστών, συνδέεται με smartphone μέσω Bluetooth για τον εξ αποστάσεως έλεγχό της. Ακριβώς επειδή δεν ξεπερνάει σε βάρος τα 51 γραμ., η κάμερα-«ακροβάτης» των 8 MP μπορεί να κολλήσει οπουδήποτε –ακόμη και στο δέρμα κάποιου -, να βγάλει φωτογραφίες ή να καταγράψει βίντεο.
Η πολύχρωμη Podo βρίσκεται σε φάση προσέλκυσης κεφαλαίου, καθώς έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της στο Kickstarter όπου έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τον αρχικό στόχο των 50.000 δολαρίων.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ