Χαρακτήρα μετωπικής σύγκρουσης έλαβε η συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαρά να προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι εάν οδηγήσει την χώρα στα βράχια και την χρεοκοπία θα υπάρξει (προ)ανακριτική επιτροπή για τις ευθύνες της και τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να του αντιτείνει ότι ο ίδιος όχι μόνο προσδοκά καρτερικά στην αποτυχία της κυβέρνησης, αλλά απειλεί ότι θα στήσει προανακριτικές επιτροπές. Οι απειλές εκατέρωθεν έδωσαν τον τόνο στην αντιπαράθεση μεταξύ τους με τον κ. Σαμαρά να λέει στον πρωθυπουργό ότι τον πείραξαν όσα είπε για προανακριτική επιτροπή αν πτωχεύσει την χώρα, αλλά αυτό που είπε ο ίδιος είναι ότι θα μετατρέψει την εξεταστική επιτροπή σε προανακριτική «και τολμάτε να λέτε ότι απειλώ». «Εσείς απειλείτε και μάλιστα απροκάλυπτα», ανέφερε ο αρχηγός της ΝΔ.
Τα επίμαχα στοιχεία που κυριάρχησαν στην «μονομαχία» των δυο πολιτικών αρχηγών ήταν εκτός από τις «απειλές» περί προανακριτικής επιτροπής, η επίκληση των Καννών και της «ανατροπής» της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά και η περίοδος της διακυβέρνησης Καραμανλή, ενώ δεν έλειψαν και οι παραπομπές σε ταραγμένες περιόδους της πολιτικής ιστορίας.
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε από την πλευρά του ότι οι επί της αρχής πολιτικές ευθύνες έχουν αποδοθεί με την λαϊκή ετυμηγορία στις 25 Ιανουαρίου, ωστόσο η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής θα συμβάλλει ώστε «να χυθεί άπλετο φως στις σκοτεινές πτυχές αυτής της πενταετίας». Μάλιστα υπογράμμισε ότι «δεν ζητάμε μια εξεταστική επιτροπή προκειμένου να κριθούν πολιτικές αντιλήψεις με τις οποίες διαφωνούμε», αλλά «για να διερευνήσει αν πέρα από την υλοποίηση μιας κακής, νεοφιλελεύθερης και εμμονικής πολιτικής τελέστηκαν εν τέλει πράξεις που είχαν μη πολιτικά κίνητρα».
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι πολλά τα σημεία που πρέπει να διερευνηθούν και οι πράξεις που πρέπει να ερευνηθούν, αναφερθείς ενδεικτικά στην διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 που έγινε από την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, το PSI, αλλά και «την αλλαγή της μνημονιακής φρουράς και το τι διεμήφθη στις Κάννες» τον Νοέμβριο του 2011 και συγκεκριμένα πώς ανατράπηκε και μέσα από ποιες παρασκηνιακές διαδικασίες Έλληνας πρωθυπουργός μετά από 37 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όπως είπε. Μάλιστα ανέφερε ότι ο κ. Σαμαράς ταξίδεψε αντιμνημονιακός στις Κάννες και επέστρεψε ένθερμος οπαδός του μνημονίου για να εισπράξει την αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «ποτέ δεν πήγα στις Κάννες»!
«Σχήμα λόγου ήταν», του απάντησε ο κ. Τσίπρας, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ενώ ερμηνεύοντας δηλώσεις του κ. Σαμαρά ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση εάν βουλευτές της δεν στηρίξουν την συμφωνία που θα πετύχει με τους δανειστές, τον ρώτησε εάν «ονειρεύεται την εποχή των Καννών»: «Σας ζήτησε ποτέ κανείς κ. Σαμαρά να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση και δεν το ήξερα; Αν νοσταλγήσατε την εποχή των Καννών, μην περιμένετε άδικα. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι», του είπε, καλώντας τον να συνηθίσει την θέση του στην αντιπολίτευση, γιατί θα μείνει σε αυτήν πολλά χρόνια.
Η εξήγηση που έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ότι «οι ξένοι με ρώτησαν αν θα σας στηρίξω για να βγείτε απ’ τους δικούς σας εφιάλτες και όταν με ρώτησαν αν θα σας στήριζα εάν οι βουλευτές σας δεν στηρίξουν την συμφωνία, είπα πως αν αυτή η συμφωνία βοηθά την παραμονή της χώρας στο ευρώ, εγώ θα την στηρίξω». «Εγώ δεν ξέρω τι σχεδιάζετε εσείς -θα στηρίξω, αλλά να μην μας θεωρείτε δεδομένους», του επισήμανε ο κ. Σαμαράς.
Στις αναφορές Τσίπρα περί «δήθεν ανατροπής του Γιώργου Παπανδρέου», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι στις συζητήσεις που έγιναν την επίμαχη περίοδο μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και του Προέδρου της Δημοκρατίας ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου είχε προτείνει πέντε πρωθυπουργούς για διαδόχους του «πριν καταλήξουμε στον Παπαδήμο». Μάλιστα απέδωσε στον κ. Τσίπρα ότι είχε προτείνει για πρωθυπουργό τον Γ. Αρσένη προκαλώντας την αντίδρασή του και την επίσημη διάψευση από μέρους του. Ο κ. Τσίπρας του είπε ότι μπερδεύει τις περιόδους και ότι ο ίδιος πρότεινε Αρσένη στην περίπτωση της υπηρεσιακής κυβέρνησης Πικραμένου. «Α, στον Πικραμένο είχατε προτείνει τον Αρσένη…», παραδέχθηκε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος για να σώσει τα προσχήματα έσπευσε να τον κατηγορήσει ότι από τους πρώτους είχε καταδικάσει την πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα, «αλλά νομίζετε ότι ο Έλληνας έχει εξ ορισμού κοντή μνήμη», του είπε.
Ένα ακόμα στοιχείο της αντιπαράθεσης ήταν η πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο από το 1981 έως σήμερα, αλλά και την άποψη που διατυπώθηκε ότι η κρίση έφερε το μνημόνιο και όχι το μνημόνιο την κρίση: «Είπατε και την άλλη θεωρία: ότι δεν έφερε το μνημόνιο την κρίση, αλλά η κρίση το μνημόνιο. Δηλαδή ότι τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή έφεραν το μνημόνιο, αυτό εννοείτε. Πείτε το καθαρά», είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Σαμαρά επιχειρώντας να τον φέρει σε δύσκολη εσωκομματικά θέση. Ενώ διερωτήθηκε με δηκτική διάθεση σχετικά με την πρόταση της ΝΔ «γιατί να μην ξεκινήσει η έρευνα για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια από το 1974;» ή «να απευθυνθούμε ακόμα και στο ζεύγος των πρωτοπλάστων για να πάρουμε απαντήσεις».
Σε όλα αυτά προστέθηκαν και οι αιχμές του προέδρου του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλου για τον οποίο ο πρωθυπουργός επεφύλαξε δριμεία κριτική λέγοντας στον κ. Σαμαρά ότι δεν ήθελε την εξεταστική επιτροπή διότι συνεργάτης του στην κυβέρνηση ήταν ο κ. Βενιζέλος. «Ήταν δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει αμέσως να συγκροτήσει την εξεταστική επιτροπή, δεν την ψηφίζουμε γιατί βιάζει την κοινή λογική αλλά την καλωσορίζουμε και θα συμμετάσχουμε», είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, προειδοποιώντας πάντως ότι «όλα εδώ πληρώνονται». «Η ιστορία είναι πάνω από συγκυριακές πλειοψηφίες», είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι «υποβάθμισε τον εαυτό του στον ρόλο του κατηγόρου». Μάλιστα αναφερθείς στην επταμερή των Βρυξελλών που συγκλήθηκε μετά από σχετική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, είπε ότι ο κ. Τσίπρας έζησε προληπτικά τις Κάννες και ότι δεν μπορεί να παίξει με δημοψήφισμα ή εκλογές. «Ό,τι έγινε στις Βρυξέλλες, αυτό έγινε και στις Κάννες», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.