Ατελείωτες ώρες μπροστά από την οθόνη –του υπολογιστή και της τηλεόρασης –περνούν οι έφηβοι στη χώρα μας. Παράλληλα, ανησυχητικά είναι και τα δεδομένα για την ενασχόληση τους με τον τζόγο, καθώς το 6,7% των μαθητών του γυμνασίου βρίσκονται σε κίνδυνο εξάρτησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ), περισσότεροι από τους μισούς εφήβους ηλικίας 11, 13 και 15 ετών (54,5) απάντησαν ότι κάθονται κατά μέσο όρο 5 ώρες την ημέρα σε ηλεκτρονικές συσκευές με οθόνη.
Μάλιστα, τα σαββατοκύριακα που έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια, σερφάρουν στο Ίντερνετ ή παρακολουθούν ταινίες κατά 2,5 ώρες περισσότερο χρόνο σε σχέση με τις καθημερινές.
Όπως ωστόσο προκύπτει από την έρευνα αγόρια και κορίτσια διαφέρουν σημαντικά ως προς τις συνήθειες τους, κυρίως σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και την τηλεόραση, καθώς τα αγόρια περνούν πολλή περισσότερο χρόνο.
Αντίθετα και τα δύο φύλα δείχνουν την ίδια προτίμηση σε ότι αφορά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τους οποίους χρησιμοποιούν για ενημέρωση, κοινωνική δικτύωση κτλ.
Επιπλέον, παρατηρείται σημαντική διαφορά αναφορικά με την ηλικία των εφήβων: οι 11χρονοι φαίνεται να είναι πιο περιορισμένοι, σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά
Ανησυχητικές είναι και οι απαντήσεις που έδωσαν οι μαθητές για τις σχέσεις τους με το Ιντερνετ: συμπτώματα εξάρτησης εμφανίζει ένας στους εφτά μαθητές ηλικίας 15 ετών, χωρίς να υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα.
Παίζουν τυχερά παιχνίδια
Δύο στους πέντε 15χρονους εφήβους έχουν στοιχηματίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό τα αγόρια (68%) από ό,τι τα κορίτσια (21%).
Επιπλέον, ποσοστό 13,8% ανέφεραν ότι έχουν στοιχηματίσει περισσότερες από 20 φορές στη ζωή τους. Το αποτέλεσμα είναι ήδη, το 2,3% των εφήβων να έχει ήδη αναπτύξει προβληματική ενασχόληση, με τα αγόρια να είναι πιο επιρρεπή στον εθισμό.
Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη το 2014 σε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 4,141 εφήβων, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.