Δυσκολότερη θα είναι η πρόσβαση στα πανεπιστήμια εφέτος, καθώς το υπουργείο Παιδείας «κόβει» 2.500 θέσεις από τα τμήματα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και προσθέτει 500 θέσεις επιπλέον στα ΤΕΙ. Συνολικά βέβαια, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, περί τις 2.000 λιγότερες σε σχέση με πέρυσι θα είναι οι θέσεις των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Οι μειώσεις των θέσεων στα πανεπιστήμια είναι σε όλο το φάσμα των τμημάτων και όχι μόνο στα τμήματα υψηλής ζήτησης. Τις θέσεις αυτές αναμένεται να τις διεκδικήσουν οι 101.508 υποψήφιοι που υπέβαλαν αίτηση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις γενικών λυκείων και επαγγελματικών λυκείων και όσοι υποψήφιοι υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο χωρίς νέα εξέταση για το 10% των θέσεων εισακτέων.

Παράλληλα, όπως έχει γίνει σαφές από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εφέτος ο θεσμός των μετεγγραφών θα επανεξεταστεί και οι νέοι και οι νέες θα πρέπει να ξέρουν ότι στα τμήματα που θα περάσουν πιθανώς και θα φοιτήσουν.

Συγκριτικός πίνακας εισακτέων ακαδ. ετών 2014-5 και 2015-6
Ακαδ. έτος
Συνολικός αριθμός εισακτέων
Πανεπιστήμια
ΤΕΙ/ΑΣΠΑΙΤΕ/ΑΣΤΕ
2014-2015
70.305
46.735
23.570
2015-2016
68.345
44.200
24.145

Συνολικά, ο γενικός αριθμός εισακτέων για το έτος 2015-16 ανέρχεται σε 68.345 θέσεις (πέρυσι 70.305), κάτι που αναλύεται σε 44.200 (πέρυσι 46.735) θέσεις στα πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και 24.145 θέσεις (πέρυσι 23.570) σε ΤΕΙ, Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ).

Όπως είναι γνωστό, στον ανωτέρω αριθμό εισακτέων (68.345 θέσεις) δεν συμπεριλαμβάνονται και άρα προστίθενται οι θέσεις εισακτέων για τις στρατιωτικές σχολές, για τις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, για τις σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) καθώς και οι θέσεις που ορίζονται καθ’ υπέρβαση του αναφερόμενου αριθμού εισακτέων για τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων, όπως αθλητές με διακρίσεις, Έλληνες του εξωτερικού, αλλοδαποί-αλλογενείς, πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις κλπ.

Συγκεκριμένα και ανά επιστημονικό πεδίο και σχολές υψηλού ενδιαφέροντος:

* Στην Ιατρική Σχολή Αθήνας μπαίνουν εφέτος 180 άτομα (πέρυσι 175) και στην αντίστοιχη σχολή της Θεσσαλονίκης 190 άτομα (πέρυσι 200)

* Στη Νομική Σχολή Αθήνας μπαίνουν εφέτος (425 πέρυσι) και στην αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης 370 άτομα (πέρυσι 375)

* Στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μπαίνουν εφέτος 230 άτομα (πέρυσι 225). Στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών μπαίνουν 110 άτομα (πέρυσι 150 άτομα).

* Στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών μπαίνουν εφέτος 220 άτομα (250 πέρυσι) και στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων 260 άτομα (275 πέρυσι).

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, από τον συνολικό αριθμό των 68.345 θέσεων διατίθενται:

• Ποσοστό 90% των θέσεων των πανεπιστημίων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και ποσοστό 69% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, στους μαθητές της Γ’ τάξης του ημερήσιου Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β’) και τους αποφοίτους Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις.

• Για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων υπουργείων.

• Ποσοστό 10% των θέσεων των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, σε υποψήφιους που δεν συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις το έτος 2015 και είναι κάτοχοι απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έλαβαν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των ημερήσιων Γενικών Λυκείων ή Ημερήσιων ΕΠΑΛ τα έτη 2013 ή 2014. Για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων υπουργείων. Ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων θα γνωστοποιηθεί μετά την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.

• Ποσοστό 20% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους ΕΠΑΛ (Ομάδα Α’) που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των τεσσάρων μαθημάτων. Για τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων της Αστυνομίας και τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων υπουργείων.

• Ποσοστό 1% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους Εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδα Α’) που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των δύο μαθημάτων. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με απόφαση του αντίστοιχου υπουργείου.

• Ποσοστό 1% πέρα από τον αριθμό εισακτέων των πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, διατίθενται για τους μαθητές και αποφοίτους των Εσπερινών Γενικών Λυκείων καθώς και τους υποψηφίους Εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδα Β’) που θα λάβουν μέρος στις αντίστοιχες πανελλήνιες εξετάσεις της Δ’ τάξης των Λυκείων αυτών. Για τις σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με απόφαση του αντίστοιχου υπουργείου.