Η ActionAid είναι μια διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση, συνεργαζόμενη με πάνω από 15 εκατομμύρια ανθρώπους σε 45 χώρες του κόσμου, με όραμα έναν κόσμο απαλλαγμένο από τη φτώχεια και την αδικία.
Η ActionAid Ελλάς, με ετήσιο προϋπολογισμό 8,5 εκατ. ευρώ και πάνω από 30.000 τακτικούς οικονομικούς υποστηρικτές, απασχολεί σήμερα 36 άτομα και δεκάδες εθελοντές. Πάνω από 100.000 άτομα στην Ελλάδα ακολουθούν τη σελίδα της οργάνωσης στο Facebook και υποστηρίζουν τις δράσεις της, ενώ 50.000 παιδιά τον χρόνο λαμβάνουν μέρος στις εκπαιδευτικές δράσεις που διοργανώνει η ActionAid Ελλάς σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα.
Η ActionAid αναγνωρίζει τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ειδικά σε μια δραστηριότητα που αφορά ανθρώπους. Οσοι εργαζόμενοι έχουν κάνει υπερωριακή απασχόληση, έχουν εργαστεί σε ημέρες αργίας ή έχουν εργαστεί εκτός έδρας, δικαιούνται ημέρες ρεπό, βάσει συγκεκριμένης πολιτικής, η οποία είναι σε εφαρμογή. Παράλληλα υπάρχει ευελιξία στην ώρα προσέλευσης και αποχώρησης από το γραφείο με περιθώριο μιας ώρας, όταν δεν απαιτείται εκ του ρόλου η επικοινωνία με το εξωτερικό κοινό, η οποία απαιτεί συγκεκριμένο ωράριο εργασίας. Οι εργαζόμενοι γονείς με μωρά ή μικρότερα παιδιά μπορούν να προσαρμόσουν το ωράριό τους ώστε να διευκολύνεται ο οικογενειακός προγραμματισμός.
Στην ActionAid η αύξηση μισθού και οι έξτρα παροχές λόγω καλής απόδοσης απαγορεύονται διεθνώς. Βασική αρχή είναι ότι το κίνητρο για τη βελτίωση της προσωπικής απόδοσης είναι η αύξηση της βοήθειας των κατοίκων στις φτωχές κοινότητες όπου δουλεύουν και όχι η άμεση ή έμμεση αύξηση του προσωπικού εισοδήματος των εργαζομένων της.
Επειδή όμως η αναγνώριση της καλής απόδοσης είναι σημαντική και απαραίτητη για τη διατήρηση του κινήτρου για συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη, εργαζόμενοι οι οποίοι αξιολογούνται θετικά για την απόδοσή τους, με βάση το σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης που εφαρμόζεται κάθε χρόνο, παίρνουν ως και πέντε ημέρες πρόσθετη ετήσια άδεια.
Οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένα και σταθερά πολύ καλή απόδοση επιλέγονται, εφόσον το επιθυμούν, να συμμετάσχουν σε ταξίδι στις κοινότητες όπου πραγματοποιούνται τα έργα, στο πλαίσιο συγκεκριμένου προγράμματος.
Παρά το γεγονός ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο λόγω της κρίσης, ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού συμμετείχε σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Ενδεικτικά, το 2014 υλοποιήθηκαν προγράμματα προσωπικής ανάπτυξης (coaching & leadership development), προγράμματα τεχνικής κατάρτισης (πληροφορικής, λογιστικής & φορολογικών, financial accounting, επικοινωνίας, πρώτων βοηθειών κ.ά.), καθώς και πολλές εσωτερικές εκπαιδεύσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ