Το γουάν «ωριμάζει» ως το νέο παγκόσμιο νόμισμα

Μπορεί η κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος να μην αμφισβητείται

Μπορεί η κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος να μην αμφισβητείται, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον, με το ευρώ παρά την προσωρινή υποχώρηση της ισχύος του να ετοιμάζεται να ενισχύσει τη θέση του ως του δεύτερου νομίσματος στις διεθνείς συναλλαγές ειδικά εάν η ευρωζώνη κινηθεί αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, το ρενμίμπι (RMB) ωστόσο –όπως είναι η επίσημη ονομασία του κινεζικού νομίσματος, γνωστότερου ως γουάν –δείχνει να ενισχύει σταδιακά τη θέση του ως ενός από τα βασικά παγκόσμια νομίσματα.
Το γουάν αποτελεί μάλιστα πεδίο συζήτησης των Διοικητικών Συμβουλίων των επιχειρήσεων όσο η χρήση του νομίσματος αυξάνεται, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της HSBC, καθώς η μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών σηματοδοτεί την ανάδειξή του ως ενός από τα παγκόσμια νομίσματα αυτού του πλανήτη.
Το κινεζικό νόμισμα αποτελεί πεδίο συζήτησης σε περισσότερο από το ένα πέμπτο (22%) των Διοικητικών Συμβουλίων παγκοσμίως, μόλις πέντε χρόνια αφότου η Κίνα ξεκίνησε τη διαδικασία απελευθέρωσης του νομίσματός της, σύμφωνα με νέα έρευνα του τομέα Επιχειρηματικής Στρατηγικής της HSBC.
Εκτός Κίνας, σχεδόν το ένα τέταρτο των ανώτερων διοικήσεων των επιχειρήσεων στη Σιγκαπούρη, στη Μαλαισία, στη Γερμανία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έχει συζητήσει για το RMB ως επιχειρηματικό εργαλείο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 1.600 στελέχη υπεύθυνα για τη λήψη αποφάσεων από 14 χώρες. Λιγότερο από το ένα πέμπτο των συμμετεχόντων στην έρευνα από αγγλόφωνες χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) έχουν κάνει παρόμοιες συζητήσεις.
«Η περσινή χρονιά αποτέλεσε κομβικό σημείο για τη χρήση του RMB από τον επιχειρηματικό κόσμο» τόνισε ο Simon Cooper, Chief Executive, Commercial Banking της HSBC. «Το νόμισμα ξεκίνησε να σημειώνει πτώση σε σχέση με το δολάριο, αντιστρέφοντας μια πολύχρονη τάση και σηματοδοτώντας μια νέα φάση στη διαδικασία της απελευθέρωσης του RMB. Ενώ πολλές επιχειρήσεις εκτός Κίνας έβλεπαν την υιοθέτηση του RMB ως μια μικρή ευκαιρία να κερδίσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ως πρωτοπόροι, τώρα προσαρμόζονται στο νέο νόμισμα και το βλέπουν ως ένα βασικό εργαλείο. Εάν συναλλάσσεσαι με την Κίνα, τη μεγαλύτερη εμπορική δύναμη παγκοσμίως, πρέπει να σκεφθείς σοβαρά να χρησιμοποιήσεις το νόμισμα της Κίνας».

Η χρήση του RMB έχει αυξηθεί από το 2009, όταν η Κίνα ξεκίνησε την άρση των εμποδίων που περιορίζουν τις διασυνοριακές συναλλαγές. Στο τέλος του 2014 το RMB έγινε ένα από τα νομίσματα που χρησιμοποιούνταν πιο συχνά για παγκόσμιες πληρωμές, σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία SWIFT, αφού η αξία των πληρωμών σε RMB διπλασιάστηκε μέσα σε έναν μόλις χρόνο. Εχοντας σημειώσει αύξηση 8% έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο του 2014, το RMB σημείωσε πτώση περίπου 3% από τις αρχές του έτους, αφού ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ επιταχύνθηκε. Κατά τους τελευταίους έξι μήνες ανατιμήθηκε έναντι άλλων νομισμάτων όπως το ευρώ, η αγγλική λίρα και το γεν.
Περισσότερες από τις μισές (54%) επιχειρήσεις οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα εφέτος θεωρούν ότι το διασυνοριακό τους εμπόριο με την Κίνα θα αυξηθεί κατά τους επόμενους 12 μήνες. Από τις εκτός Ασίας χώρες, μεγαλύτερες προσδοκίες αναφορικά με την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα έχουν ερωτώμενοι από τις ΗΠΑ (65%), το ΗΒ (64%), τα ΗΑΕ (71%) και τη Γερμανία (60%). Επιπλέον, το 27% των επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι δεν χρησιμοποιούν το RMB σήμερα, σχεδιάζουν να το χρησιμοποιήσουν στο μέλλον.
Το 2014 οι κινεζικές αρχές έκαναν μια σειρά κανονιστικών αλλαγών προκειμένου να διευκολύνουν τη χρήση του RMB από τις επιχειρήσεις αλλά και να το καταστήσουν περισσότερο ανταποκρίσιμο στις δυνάμεις της αγοράς.
«Είναι ενδιαφέρον να δει κανείς πώς εξελίχθηκαν οι απόψεις σχετικά με το RMB από το 2014» δήλωσε ο S. Cooper. «Περισσότερες επιχειρήσεις στο ΗΒ, στα ΗΑΕ, στις ΗΠΑ και στη Σιγκαπούρη θεωρούν τώρα ότι στα επόμενα πέντε χρόνια το RMB θα χρησιμοποιείται για το εμπόριο που δεν σχετίζεται με την Κίνα, όπως χρησιμοποιείται το δολάριο για συναλλαγές που δεν αφορούν τις ΗΠΑ. Αντιθέτως βλέπουμε επιχειρήσεις να είναι περισσότερο επιφυλακτικές στην Ταϊβάν και στη Γερμανία. Για εμένα αυτή η εξέλιξη αποτελεί ακόμα μια ένδειξη ότι το RMB ωριμάζει ως παγκόσμιο νόμισμα∙ του οποίου η αξία σημειώνει διακυμάνσεις και η ζήτησή του μπορεί να επηρεαστεί από τις εκτός Κίνας εξελίξεις».

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.