Το δικαστήριο επέβαλε κατά πλειοψηφία ποινή φυλάκισης ενός έτους στον πρώην υπουργό, με τριετή αναστολή.
Επίσης διέταξε απόφαση εγγύησης στον κ. Παπακωνσταντίνου, που σημαίνει ότι θα επιστραφεί στον πρώην υπουργό το ποσό των 30.000 ευρώ που είχε καταβάλει.
Το δικαστήριο δεν δέχθηκε ότι τα αδικήματα του πρώην υπουργού έχουν παραγραφεί.
«Το δικαστήριο εξήντλησε την επιείκειά του» σημείωσε ο προέδρος κ. Νικόλαος Πάσσος. «Η απόφαση αποτελεί οδηγό για τη μελλοντική ζωή σας, αν και, απ’ ό,τι φαίνεται, μάλλον έχετε εγκαταλείψει την πολιτική. Θα πρέπει στην τριετία όμως αυτή να είστε διαίτερα προσεκτικός· αν διαπράξετε άλλο αδίκημα, ενδεχομένως να εκτελεστεί και αυτή η ποινή. Πηγαίνετε, καλό Πάσχα και μηκέτι αμαρτάνετε».
Πριν από την ανακοίνωση της απόφασης ο πρόεδρος είχε πει: «Ήλθε η στιγμή της αλήθειας».
Αναλυτικά, ως προς την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου, κακουργηματικού χαρακτήρα, για το οποίο βαρυνόταν, υπέρ της ενοχής του κατηγορουμένου τέθηκαν τρεις δικαστές από τους 13, ενώ η μειοψηφία, πέντε μέλη, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, πρότεινε να κηρυχθεί αθώος. Οι προαναφερόμενοι τρεις προσχώρησαν τελικά στην ετυμηγορία περί πλημμελήματος, την οποία ήδη υποστήριζαν πέντε μέλη του δικαστηρίου, με αποτέλεσμα η αναλογία στη σύνθεση της απόφασης να διαμορφώνεται 8 – 5.
Η υπεράσπιση ζήτησε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, στο οποίο εναντιώθηκε η εισαγγελέαςQ «Τα τυπικά του προσόντα τού αναιρούν το αίτημα αυτό. Ακριβώς επειδή είναι ευφυής και έχει προσόντα, ξέρει τι θα πει Ευρώπη και γνωρίζει πώς λειτουργούν τα ευρωπαϊκά όργανα. Η δίκη αυτή δεν αφορά μόνο τον κ. Παπακωνσταντίνου, είναι μία δίκη που ταλαιπώρησε και ευτέλισε τον ελληνικό λαό και κυρίως του κόστισε παρά πολλά εκατομμύρια».
Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου στον πρώην υπουργό.
Επί της ποινής, η εισαγγελέας πρότεινε φυλάκιση τεσσάρων ετών, με τους συνηγόρους υπεράσπισης να ζητούν το ελάχιστο της ποινής. «Η προτεινόμενη ποινή υπερτείνει τα όρια» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Βασίλης Δημακόπουλος, ζητώντας και πάλι το ελάχιστο της ποινής. «Τι εννοείτε· δέκα ημέρες;» απάντησε δηκτικά ο πρόεδρος.
Σε προηγούμενη συνεδρίαση, η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή του για αμφότερες τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι μόνον εκείνος ήταν σε θέση να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα ώστε να προβεί στη διαγραφή των αρχείων που αφορούσαν τα τρία συγγενικά του πρόσωπα. Η κυρία Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου είχε προτείνει στο Δικαστήριο να κρίνει κατ’ εκτίμηση τη ζημία που έχει προκληθεί στο Δημόσιο, παρ’ ότι το φορολογικό σκέλος της υπόθεσης που αφορά τους συγγενείς του πρώην υπουργού βρίσκεται στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ αποδόμησε τα επιχειρήματα των συνηγόρων υπεράσπισης (κκ. Τάκης Βασιλακόπουλος, Β. Δημακόπουλος και Παναγιώτης Κουρελέας) που υπογράμμιζαν ότι βάσει της αποδεικτικής διαδικασίας, δεν υπάρχουν αποδείξεις, παρά μόνον ενδείξεις, ενοχής του Γ. Παπακωνσταντίνου.
Τι είπαν οισυνήγοροι
«Το δικαστήριο μετά από μια μακρά, νηφάλια και εξονυχιστική διαδικασία κατέληξε σε μια κρίση με ισχυρή μειοψηφία η οποία θέτει ευθέως αν αμφιβόλω την ενοχή. Από την απόφαση βεβαιώθηκε ότι δεν είχε την ιδιοτέλεια να ωφελήσει τον εαυτό του ή οποιονδήποτε τρίτο και ότι δεν επιχείρησε να ζημιώσει το Δημόσιο. Όλα αυτά πιστοποιούν το ήθος του για το οποίο η υπεράσπιση διατηρεί την υπερηφάνεια της» είπε ο εκ των συνηγόρων του Γ. Παπακωνσταντίνου κ. Δημακόπουλος.
«Είμαι ευτυχής που με αφορμή αυτό το δικαστήριο γνώρισα τον κ. Παπακωνσταντίνου. Για το ήθος, την εντιμότητα και την αξιοπρέπειά του που δεν αμφισβητήθηκαν ούτε από το δικαστήριο. Από την άλλη πλευρά θέλω να πω: Η ζέση και το μένος αυτών που προκάλεσαν το θέμα ώδινεν όρος» δήλωσε ο συνήγορος του πρώην υπουργού κ. Βασιλακόπουλος.