Η Ευρώπη θα ήθελε να αποφύγει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά οι σχέσεις μεταξύ τους δεν ήταν ποτέ χειρότερες. Καθώς ο χρόνος και τα χρήματα για τη χώρα μας δείχνουν να τελειώνουν, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία, ξένες τράπεζες και διαχειριστές κεφαλαίων θεωρούν ότι το Grexit δεν είναι πια απίθανο γεγονός. Ετσι, μια συγκριτική μελέτη σχετικά με την περίπτωση παραμονής στο ευρώ (Grin) σε σχέση με την έξοδο από το ευρώ, είτε άμεσα (Grexit) είτε από «ατύχημα» (Grexident), θα μπορούσε να φωτίσει αρκετές πτυχές της επόμενης μέρας.
Η οικονομία της χώρας συρρικνώνεται, τα φορολογικά έσοδα είναι χαμηλότερα των στόχων, οι τραπεζικές καταθέσεις φεύγουν από το σύστημα και η πολιτική αστάθεια φαίνεται να αυξάνεται, ενώ η πιθανότητα να δούμε έναν γρήγορο συμβιβασμό έχει ελαχιστοποιηθεί, εκτιμά η Morgan Stanley.
Πάντως στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καταθέσει σύντομα λεπτομερή λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ξεμπλοκάρει η οικονομική βοήθεια προς τη χώρα.
Η Ευρώπη θα ήθελε την Ελλάδα εντός ευρώ, εκτιμούν αναλυτές της Berenberg, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν θα επιβραβεύσουν «ανεύθυνες λαϊκίστικες πολιτικές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα κακό προηγούμενο». Για τη γερμανική τράπεζα μάλιστα, η συνάντηση αύριο Δευτέρα της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του έλληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα «ίσως να είναι η προσπάθεια του Βερολίνου να ανακαλύψει αν οι έλληνες λαϊκιστές μπορούν να λογικευθούν ή αν θα παραμείνουν σε μια πορεία που θα καταστήσει αδύνατο για τους πιστωτές της Ελλάδας να παρέχουν περαιτέρω κεφάλαια».
«Δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να αποτινάξει την εκδοχή του Grexit που μας κατατρέχει τα τελευταία πέντε χρόνια» παρατηρεί o κ. Γιώργος Κοφινάκος, διευθύνων σύμβουλος της StormHarbour UK, αναφερόμενος και στην πληθώρα των σχετικών δηλώσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αυτό που προκαλεί μάλιστα έκπληξη έχει να κάνει και με το γεγονός ότι το οικονομικό περιβάλλον στην ευρωζώνη έχει βελτιωθεί ενισχύοντας την ανάπτυξη, καθώς το ευρώ έχει χάσει το 20%-25% της αξίας του, καθιστώντας και τη χώρα μας πιο ανταγωνιστική στις εκτός Ευρώπης αγορές, την ώρα που το «τύπωμα χρήματος» της ΕΚΤ ύψους 1,14 τρισ. ευρώ και το αναμενόμενο επενδυτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των 325 δισ. ευρώ ενισχύουν το κλίμα.
Παράλληλα, ενώ το ενδιαφέρον των διεθνών θεσμικών επενδυτών για τη χώρα μας παραμένει μεγάλο, εν τούτοις τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας μια ξεκάθαρη λύση στο θέμα των διαφορών της με τους εταίρους και δανειστές.
«Η αίσθηση αυτή προκύπτει και από την επίσκεψη τις τελευταίες ημέρες 10 επενδυτών με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 200 δισ. δολαρίων στη χώρα μας, οι οποίοι αναζήτησαν από την κυβέρνηση και τους θεσμικούς παράγοντες κατεύθυνση στη σημερινή κρίση και επέδειξαν διάθεση να επενδύσουν με την πρώτη ευκαιρία» αναφέρει ο ίδιος.
Με τις δημοσκοπήσεις να αναφέρουν ότι περίπου το 35% των Ελλήνων είναι υπέρ της δραχμής, ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα του κ. Κοφινάκου σχετικά με τις επιπτώσεις για τη χώρα στην περίπτωση παραμονής στο ευρώ σε σχέση με την έξοδο από το ευρώ είτε άμεσα είτε από «ατύχημα».
Στον σχετικό πίνακα παρουσιάζονται αναλυτικά οι δύο όψεις του νομίσματος, ενώ στη μελέτη σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
Ενώ η διολίσθηση του ευρώ ενισχύει σήμερα την ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης και της Ελλάδας, σε περίπτωση επιστροφής στη (νέα) δραχμή αναμένεται αρχικώς υποτίμηση ως 50%, ενώ η διολίσθηση του νέου νομίσματος θα συνεχιστεί.
Στο θέμα της ανεργίας, ο δρόμος προς την ανάκαμψη θα είναι δύσκολος εντός ευρώ, αλλά τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν, ενώ εκτός ευρώ, με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια στα ύψη, πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν οικονομικά και θα οδηγηθούν σε πτώχευση, ενώ η ανεργία θα ανεβαίνει. Εκτός ευρώ, η ύφεση θα βαθύνει, καθώς οι επιπτώσεις από την υποτίμηση, τον υπερπληθωρισμό, τις πτωχεύσεις των επιχειρήσεων και την αύξηση της ανεργίας θα οδηγήσουν σε σημαντική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Στο θέμα του δημοσίου χρέους, εντός ευρώ η επέκταση των λήξεων για 50-60 χρόνια, με σταθερό επιτόκιο 1%, το οποίο δείχνει εύλογο με βάση τα σημερινά ιστορικά χαμηλά επιτόκια, θα οδηγούσε ουσιαστικά στη μείωσή του κατά 30% καθιστώντας το βιώσιμο. Εκτός ευρώ, με την πλειοψηφία του ελληνικού χρέους να υπόκειται πια στο βρετανικό δίκαιο, μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη χωρίς προηγουμένως μια φιλική διευθέτησή του με τους δανειστές που να περιλαμβάνει και μεγάλο «κούρεμα» θα απαιτούσε τεράστια πληθωριστικά κεφάλαια για την αποπληρωμή του. Αλλά ακόμη και ένα μεγάλο «κούρεμα» θα απαιτούσε και πάλι το «τύπωμα» πληθωριστικών δραχμών για την αποπληρωμή των τόκων, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα βρεθεί σε στενωπό σύντομα και σε αυτήν την περίπτωση.
Νέα δραχμή
Το χάος μιας χρεοκοπίας
Αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, αρχικά, σύμφωνα με το «Forbes», η νέα δραχμή την οποία θα εισαγάγει θα έχει ίση αξία με το ευρώ. Σχεδόν αμέσως όμως θα καταρρεύσει σε αξία, χάνοντας ίσως το μισό. Οι τιμές θα εκτοξευθούν και οι άνθρωποι θα γίνουν πραγματικά φτωχοί σε μία νύχτα.
Το χάος μιας χρεοκοπίας
Αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, αρχικά, σύμφωνα με το «Forbes», η νέα δραχμή την οποία θα εισαγάγει θα έχει ίση αξία με το ευρώ. Σχεδόν αμέσως όμως θα καταρρεύσει σε αξία, χάνοντας ίσως το μισό. Οι τιμές θα εκτοξευθούν και οι άνθρωποι θα γίνουν πραγματικά φτωχοί σε μία νύχτα.
Η αγοραστική δύναμη των χρημάτων τους και οι μισθοί θα καταρρεύσουν. Τα εισοδήματα θα χάσουν τη μισή τους αγοραστική δύναμη. Οι εισαγωγές θα καταρρεύσουν, ενώ οι εξαγωγές θα ενισχυθούν. Η οικονομία κάποια στιγμή θα ανακάμψει, αλλά οι κοινωνικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες. Οι άνθρωποι που νόμιζαν ότι είχαν κάποια πράγματα, δεν θα έχουν απολύτως τίποτε.
Η τωρινή οδυνηρή στασιμότητα μέσω λιτότητας θα αντικατασταθεί από μια οικονομική επανεκκίνηση που θα μοιάζει με χρηματοοικονομικό πυρηνικό χειμώνα, λέει το «Forbes», εκτιμώντας πως ο λαός θα ζήσει αυτό που πέρασε το ανατολικό μπλοκ όταν κατέρρευσε ο κομμουνισμός.
Φυσικά, αναφέρει, οι έλληνες πολιτικοί θα επιρρίψουν τις ευθύνες σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από τους ίδιους, αλλά το χάος μιας χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ θα αποτελέσει ένα μάθημα για όλους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ως απόρροια μιας μη βιώσιμης οικονομικής πολιτικής.
Σύμφωνα με το «Oxford Economics» πάλι, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγήσει μεταξύ άλλων σε ένα εξάμηνο σοκ και μια ρευστή κατάσταση σε ορίζοντα τριετίας. Δύο χρόνια μετά την έξοδο από το ευρώ το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά ένα επιπλέον 25%, προτού η ανάκαμψη επανέλθει δυναμικά.
Η ανάκαμψη από χαμηλότερη βάση πάντως μπορεί, όπως σημειώνει, να αποδειχθεί για τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ προτιμότερο σενάριο από τη συνέχιση της λιτότητας.
Η ταυτόχρονη κήρυξη πτώχευσης και η υποτίμηση της δραχμής δεν βοηθούν ιδιαίτερα, καθώς το 80% του χρέους το κατέχουν επίσημοι πιστωτές, γεγονός που καθιστά τα περιθώρια μονομερούς μετατροπής του χρέους σε δραχμές εξαιρετικά περιορισμένα. Εκτιμάται πως ύστερα από μια μακρά περίοδο διαπραγμάτευσης θα επέλθει «κούρεμα» περίπου 60%, που λόγω της υποτίμησης μετά την έξοδο θα αφήσει τη χώρα με χρέος 105% του ΑΕΠ.
Η αδυναμία δανεισμού θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να εφαρμόσει έναν σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών.
Πώς βλέπουν οι ξένοι την επόμενη μέρα
Στο 25% υπολογίζει τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώη Morgan Stanley
Στο 25% υπολογίζει τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ η Morgan Stanley, ενώ κάτι τέτοιο μπορεί να προέλθει ως απόρροια της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων και της διακοπής της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ. Επίσης η πιθανότητα να μη στηρίξουν περαιτέρω την Ελλάδα οι εταίροι είναι αυξημένη, ιδίως αν θεωρήσουν πως μια έξοδος χώρας από το ευρώ μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς, ενώ σημαντικός κίνδυνος παραμένει η έξοδος εξαιτίας ενός «ατυχήματος».
Πώς βλέπουν οι ξένοι την επόμενη μέρα
Στο 25% υπολογίζει τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώη Morgan Stanley
Στο 25% υπολογίζει τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ η Morgan Stanley, ενώ κάτι τέτοιο μπορεί να προέλθει ως απόρροια της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων και της διακοπής της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ. Επίσης η πιθανότητα να μη στηρίξουν περαιτέρω την Ελλάδα οι εταίροι είναι αυξημένη, ιδίως αν θεωρήσουν πως μια έξοδος χώρας από το ευρώ μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς, ενώ σημαντικός κίνδυνος παραμένει η έξοδος εξαιτίας ενός «ατυχήματος».
Οι πιθανότητες παραμονής στο ευρώ έχουν υποχωρήσει σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα σε 40% από 55% πριν από έναν μήνα, αλλά αν τελικά το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί θα είναι αποτέλεσμα ενός πολιτικού συμβιβασμού, με την Ελλάδα να δεσμεύεται στην εφαρμογή ενός κάπως λιγότερο απαιτητικού πακέτου μέτρων με αντάλλαγμα λιγότερη λιτότητα, ελάφρυνση του χρέους μέσω παράτασης της λήξης των ομολόγων και μείωσης των επιτοκίων στα ευρωπαϊκά δάνεια και συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Σε ένα ενδιάμεσο σενάριο επίσης, που συγκεντρώνει πιθανότητες 35%, δεν επιτυγχάνεται συμβιβασμός με τους εταίρους τους επόμενους τρεις-έξι μήνες, με αποτέλεσμα να επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει πως η χώρα δεν θα είναι πλήρες μέλος του ευρώ όντας μέλος της ευρωζώνης. Σταδιακά στο σενάριο αυτό οι πιθανότητες εξόδου της χώρας από το ευρώ θα αυξηθούν στο 60%, σε ορίζοντα 12-18 μηνών.
Τα σενάρια της Deutsche Bank πάλι έχουν ως εξής:
Στο πρώτο, οι διαπραγματεύσεις καταρρέουν, ενώ η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να εξυπηρετήσει το χρέος της οδηγεί με τη σειρά της την ΕΚΤ να αναστείλει την επιλεξιμότητα των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου και την de facto αναστολή του συστήματος πληρωμών Target 2. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας έκβασης για την εγχώρια οικονομία, το αποτέλεσμα αυτό θα ήταν ανεπιθύμητο για την ελληνική κυβέρνηση. Οι έλεγχοι κεφαλαίου θα τεθούν σε εφαρμογή, καθώς νέες συνομιλίες θα ξεκινήσουν από νέα βάση σε ένα τεταμένο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.
Στο δεύτερο, επιτυγχάνεται πλήρης συμφωνία, η οποία επικυρώνεται μάλιστα από τη Βουλή. Στην περίπτωση αυτή τα ερωτήματα έχουν να κάνουν με το κατά πόσον η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρόθυμη να υποστηρίξει άνευ όρων μια τέτοια συμφωνία και το κατά πόσον η συμφωνία αυτή θα γίνει αποδεκτή από τους ΑΝΕΛ αλλά και την Αριστερή Πλατφόρμα. Καθώς η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία μόλις 11 βουλευτών, θα βρισκόταν σε κίνδυνο, ωστόσο η συμφωνία είναι πιθανό ότι θα ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, δεδομένου ότι οι ΝΔ, ΠαΣοΚ και Ποτάμι πρότειναν προληπτική υποστήριξη. Σε αυτή την περίπτωση θα απαιτούνταν νέος σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού (με ή χωρίς τον κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργό) ή στη χειρότερη περίπτωση νέες εκλογές.
Στο τρίτο σενάριο, η ανάγκη να αποφευχθεί ο έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων θα οδηγούσε σε μιαν «απρόθυμη» συμφωνία με τους θεσμούς. Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να υποβληθεί σε δημοψήφισμα, αν και είναι δύσκολο να προβλεφθούν τελικά τα ερωτήματα που μπορεί να τεθούν σε ένα δημοψήφισμα. Η πιο πιθανή έκβαση πάντως θεωρείται αυτή της «απρόθυμης» κυβερνητικής υποστήριξης, που ακολουθείται από ένα δημοψήφισμα με διακύβευμα τόσο τη συμφωνία αυτή όσο και εμμέσως την ιδιότητα της χώρας ως μέλους της ζώνης του ευρώ και στη συνέχεια την προσέλκυση ευρείας στήριξης από όλα τα άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.
Εν τω μεταξύ το «Manager Magazin» ανέφερε ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εξετάζοντας πώς αυτό θα επηρέαζε την αξία των ελληνικών ομολόγων κάτω από τρία πιθανά σενάρια: Στο πρώτο που αφορά την έξοδο από το ευρώ λόγω «ατυχήματος» η αξία του ελληνικού χρέους (320 δισ. ευρώ) θα συρρικνωνόταν στο 5% της ονομαστικής του αξίας. Σε περίπτωση «συντεταγμένης εξόδου», το υπόλοιπο της αξίας του χρέους θα υποχωρούσε στο 14%. Τέλος, σε περίπτωση νέου «κουρέματος» και παραμονής στο ευρώ, η αξία των κρατικών ομολόγων θα μειωνόταν στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ