Με τη «συνταγή της κουτάλας» ο Σαμαράς στη ΝΔ

Τη «συνταγή της κουτάλας» που εφήρμοζε τη δεκαετία του 1980 ο Ανδρέας Παπανδρέου για να αντιμετωπίζει μείζονες εσωκομματικές κρίσεις στο ΠαΣοΚ, ανασύρει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, ο Αντώνης Σαμαράς.

Τη «συνταγή της κουτάλας» που εφήρμοζε τη δεκαετία του 1980 ο Ανδρέας Παπανδρέου για να αντιμετωπίζει μείζονες εσωκομματικές κρίσεις στο ΠαΣοΚ, ανασύρει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ με τις κινήσεις του το τελευταίο διάστημα «ανακατεύει με την κουτάλα την εσωκομματική κατσαρόλα» και επιχειρεί να διεμβολίσει και αν όχι να εξουδετερώσει, τουλάχιστον να απομονώσει πολιτικά τους δελφίνους και τους αμφισβητίες του, συγκροτώντας μια νέα ηγετική ομάδα και διαμορφώνοντας νέους εσωκομματικούς συσχετισμούς.

Η ΝΔ, αντιμέτωπη με στρατηγικού χαρακτήρα διλήμματα, προσπαθεί 50 μέρες μετά την ήττα της από το ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί στα πόδια της και ο κ. Σαμαράς επιχειρεί την ανασυγκρότησή της με στόχο την ταχεία ανάκτηση της χαμένης δυναμικής της και του ηγεμονικού της ρόλου στην πολιτική ζωή του τόπο, ενώ παράλληλα αρχίζει να κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση.

Αυτή τη στιγμή, όσο οι δελφίνοι και αμφισβητίες δεν έχουν ενιαία στρατηγική και παρά τη σημαντική φθορά που έχει η ΝΔ και ο ίδιος προσωπικά, ο κ. Σαμαράς, κρατά στα χέρια του ορισμένα όπλα που του εξασφαλίζουν σχετική ηρεμία στο εσωκομματικό σύστημα.

Κρατώντας ο ίδιος αποκλειστικά το κλειδί των όποιων εξελίξεων, και με δεδομένο πως δεν υφίσταται καμία οργανωμένη κίνηση αμφισβήτησής του, θα επιχειρήσει την αναγέννηση του κόμματος του, αν και οι δελφίνοι θεωρούν ότι τα όρια της προσπάθειας του κ. Σαμαρά είναι εξ αρχής περιορισμένα.

Επίσης επιδρά καταλυτικά στην αναστολή των όποιων εσωκομματικών κινήσεων έναντι της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ η οριακή κατάσταση στη χώρα, καθώς το κλίμα είναι τεταμένο μεταξύ κυβέρνησης και «θεσμών».

Η επιχείρηση ανάκαμψης του κόμματος θα συνεχιστεί από τον κ. Σαμαρά αύριο Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, τα μέλη της οποίας θα ψηφίσουν για τα τέσσερα αιρετά μέλη του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου που συγκρότησε ο ίδιος, αλλά και για τους νέους τομεάρχες και συντονιστές που θα αποτελέσουν ουσιαστικά την γαλάζια «σκιώδη κυβέρνηση» που θα ελέγχει κάθε κίνηση της κυβέρνησης.

Στο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο, ένα νέο όργανο που ουσιαστικά θα έχει κεντρικό ρόλο στην χάραξη της αντιπολιτευτικής στρατηγικής της ΝΔ, θα συμμετέχουν ο πρώην Πρόεδρος της ΒουλήςΒαγγέλης Μεϊμαράκης, ο αντιπρόεδρος της ΒουλήςΝικήτας Κακλαμάνης, ο γραμματέας της Κ.Ο.Γιάννης Πλακιωτάκης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κυριάκος Μητσοτάκης,Άδωνις ΓεωργιάδηςκαιΓιάννης Βρούτσης, ο γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔΑνδρέας Παπαμιμίκος, ο γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και προγράμματοςΜιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο πρόεδρος του εκτελεστικού γραφείου της ΟΝΝΕΔΣάκης Ιωαννίδης, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Κώστας Καραγκούνης, ένας σύμβουλος του κ. Σαμαρά (θα εναλλάσσεται ανάλογα το θέμα, αλλά κυρίως θα παρίσταται ο Χρύσανθος Λαζαρίδης) και τέσσερα μέλη της Κ.Ο. του κόμματος.

Μεταξύ των υποψηφίων για τις τέσσερις θέσεις των αιρετών, θα είναι πιθανότατα ο Μάκης Βορίδης που θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες στο νέο οργανόγραμμα, ο Βασίλης Κικίλιας, η Όλγα Κεφαλογιάννη, κ.α. Από την πλευρά των αμφισβητιών, δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να είναι υποψήφιοι, ενώ σε απόσταση από την ηγεσία παραμένουν οι τρεις βασικοί παίκτες της Κ.Ο. της ΝΔ που στέκονται κριτικά έναντι του κ. Σαμαρά, δηλ. η Ντόρα Μπακογιάννη και οι Ευριπίδης Στυλιανίδης και Νίκος Δένδιας, αλλά και άλλοι βουλευτές, όπως ο Γιώργος Βλάχος, ο Μάριος Σαλμάς, ο Κώστας Τσιάρας, κ.α.

Για τις θέσεις των τομεαρχών, υποψηφιότητα θα θέσουν μεταξύ άλλων βουλευτές και πρώην μέλη της κυβέρνησης, όπως οι Χρήστος Σταϊκούρας, Κώστας Τασούλας, Νότης Μηταράκης, Κώστας Σκρέκας, Χαράλαμπος Αθανασίου, αλλά και βουλευτές, όπως η Αννα Ασημακοπούλου και ο Ανδρέας Κατσανιώτης και ίσως ο Χρήστος Δήμας.

Από το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών, αλλά και από τη σύνθεση των νέων οργάνων, αναμένεται να εξαχθούν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα για τους συσχετισμούς στην Κ.Ο. μετά την ήττα της 25ης Ιανουαρίου.

Η σημερινή ηγεσία, απαντώντας στις επικρίσεις των δελφίνων, θα προβάλλει ιδιαίτερα το επιχείρημα περί εσωκομματικής δημοκρατίας και συλλογικότητας στην ηγεσία. «Δεν περισσεύει κανείς» τονίζει στους συνομιλητές του ο κ. Σαμαράς και στενοί του συνεργάτες υπογραμμίζουν ότι από το βαθμό συμμετοχής και εμπλοκής των βουλευτών θα φανεί και ποιοι πραγματικά θέλουν να προχωρήσει το κόμμα μπροστά και να αφήσει πίσω τις παθογένειες.

Απεναντίας, οι αμφισβητίες, ανεξάρτητα από τις εκλογές που θα γίνουν δεν πρόκειται να υποστείλουν τη σημαία της κριτικής και θα συνεχίσουν, στο βαθμό που κρίνουν, τον πόλεμο φθοράς και θα επιμένουν στην διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.