Σύμφωνα με αποκάλυψη του Πολ Μέισον του «Channel 4» ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους Θεσμούς Ντ. Κοστέλλο με επιστολή του μπλοκάρει τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις. «Αν προχωρήσετε, είναι μονομερής ενέργεια» υποστηρίζει «και πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Ντ. Κοστέλλο σε επιστολή του προς την κυβέρνηση:
«Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψής μας το προηγούμενο βράδι, επισημάνατε το σχέδιό σας να περάσετε από το Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Ακόμη, καταλάβαμε ότι θα λάβετε και άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για τις δόσεις, η οποία και αυτή πρόκεται να πάει σύντομα στο Κοινοβούλιο. Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι θα πρέπει πρώτα να ακολουθήσετε την κατάλληλη συμβουλευτική πολιτική, η οποία θα περιλαμβάνει και την συμμόρφωση με της προσπάθειες αναδιάρθρωσης. Υπάρχουν αρκετά θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν. Εάν πράξετε αλλοιώς θα θεωρηθεί ότι προχωρείτε σε μονομερείς ενέργειες που δεν έχουν καμμία σχέση με τις δεσμεύσεις στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει ο Μέισον, έχει αναγνωρίσει τους θεσμούς που μέχρι πρότινος ήταν γνωστοί ως τρόικα ως το καταλληλότερο συμβουλευτικό σώμα. Ετσι, καταλήγει, στην επιστολή του ο κ. Κοστέλλο ουσιαστικά ότι αν η ελληνική Βουλή ψηφίσει τα νέα νομοσχέδια θα είναι παραβίαση της συμφωνίας που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στις Βρυξέλλες, στις 20 Φεβρουαρίου.
Απάντηση της κυβέρνησης στο Κοστέλλο που επιχειρεί να μπλοκάρει την νομοθετική λειτουργία
Δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση απάντησε η κυβέρνηση στα επιχειρήματα του εκπροσώπου της Κομισιόν στους «Θεσμούς» Ντ. Κοστέλλο ο οποίος επιχειρεί να μπλοκάρει την νομοθετική λειτουργία της κυβέρνησης ενώ ήδη το σχέδιο νόμου για την ανθρωπιστική κρίση συζητείται στην Ολομέλεια και αναμένεται να κατατεθεί η ρύθμιση για τις εκατό δόσεις. Ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για άτοπες και αστήριχτες αιτιάσεις και ενστάσεις. Όπως είπε συγκεκριμένα, συνεχίζονται μέσω δηλώσεων ενστάσεις και άτοπες αιτιάσεις από διεθνείς παράγοντες και εκπροσώπους των θεσμών.
«Είναι σαφές ότι δεν υφίσταται θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Η προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών και οι σχετικές αναρτήσεις νομοσχεδίων αποτελούν τον πυρήνα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων που από κοινού έχουμε δεσμευτεί», πρόσθεσε και αναφερθείς στην τοποθέτηση της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού Θεανώς Φωτίου ξεκαθάρισε ότι: «Λέμε ευθέως ότι η εισήγηση της υπουργού αποτελεί την έμπρακτη κυβερνητική θέση απέναντι σε αστήρικτες αιτιάσεις και μάλιστα σε ένα ζήτημα που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».
Τον λόγο πήρε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία δήλωσε ότι «η νομοθετική λειτουργία δεν εκβιάζεται».
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η κυβέρνηση προχωράει κανονικά στη νομοθετική διαδικασία καθώς καλύπτεται από την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου και τη «λίστα Βαρουφάκη».