Ενα γευστικό ταξίδι στα αμπελοτόπια της Βόρειας Ελλάδας είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να πάμε μακρύτερα από το Σύνταγμα. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος οι οινοπαραγωγοί της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» μας προσκάλεσαν στη «Μεγάλη Βρεταννία» για να γευτούμε παλιές και νέες ετικέτες στη γιορτή γευσιγνωσίας με τον εύγλωττο τίτλο «ΒορΟινά». Πραγματικά, δεν υπάρχουν πολλά προϊόντα που να φέρουν τον τόπο από τον οποίο προέρχονται όσο τον φέρει το κρασί!
Καθώς είμαι μόνο λάτρης και όχι ειδήμων, σας εξομολογούμαι ότι τα κρασιά που σας παρουσιάζω εδώ ταιριάζουν στον δικό μου ουρανίσκο. Δεν είναι τα μόνα, δυσκολεύτηκα πολύ να αποφασίσω.
Debina
To όνομα μιας γηγενούς λευκής ποικιλίας από τη Ζίτσα, της Ντεμπίνας, φέρει αυτός ο αφρώδης οίνος του κτήματος Γκλίναβος που έκανε μόλις πέρυσι την εμφάνισή του. Ναι, μπορούμε να κάνουμε εξαιρετικό αφρώδες κρασί και στη χώρα μας! Πολύχρονη ήταν η προσπάθεια του κτήματος, αλλά το άρτιο ποιοτικό και αισθητικό (η φιάλη είναι χάρμα ιδέσθαι) αποτέλεσμα εγγυάται ότι η Debina ήρθε για να μείνει. Προσφέρετέ τη δροσερή (8-10 °C) για να καλωσορίσετε τους καλεσμένους σας ή να ανοίξετε ένα γεύμα.
Τέχνη Αλυπία
Ξέρω ότι στις κυρίες αρέσουν τα λευκά και το Τέχνη Αλυπίας (η τέχνη του να διώχνεις τη λύπη) από τη Δράμα είναι πράγματι «όνομα και πράγμα». Συνδυασμός Sauvignon Blanc με Ασύρτικο, το κρασί αυτό σε ξαφνιάζει ευχάριστα με την πολυπλοκότητα και το εύρος των αρωμάτων του. Πραγματικά σου φτιάχνει τη διάθεση! Συνοδεύει ψάρια και θαλασσινά, αλλά και τα δύσκολα ασιατικά πιάτα. Σερβίρεται δροσερή (8-10°C).
Old roots
Για τους λάτρεις του κόκκινου έχω μια νέα και μια κλασική ετικέτα. Η νέα ονομάζεται Old roots (παλιές ρίζες), πράγμα που περιγράφει την προέλευσή του: από Ξινόμαυρο τριών διαφορετικών αμπελιών ηλικίας 60-70 ετών που βρίσκονται σε υψόμετρο 430 μέτρων φτιάχνεται το καινούργιο «παιδί» του κτήματος Τάτση στη Γουμένισσα του Κιλκίς. Τι άλλο να πω; Ο Τάτσης ξέρει να φτιάχνει κρασί! Απολαύστε το στους 14°C.
Chateau Porto Carras
Η κλασική ετικέτα νομίζω πως δεν θέλει συστάσεις: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Λημνιό και Merlot δημιουργούν το Chateau Porto Carras, ένα κρασί που αγαπήθηκε πολύ. Αυτό του 2006 είναι ό,τι πρέπει για παλαίωση καθώς ο ήπιος χειμώνας και το δροσερό καλοκαίρι που επικράτησαν τότε, σε συνδυασμό με το μικροκλίμα των πλαγιών του Μελίτωνα, παρείχαν τις ιδανικές συνθήκες για να υπάρξει ένα κρασί που ομορφαίνει με τον χρόνο.