Ουτοπικοί χαρακτηρίζονται από παράγοντες του ηλεκτρονικού τζόγου οι στόχοι του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με τα προσδοκώμενα έσοδα από τη φορολόγηση των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών.
Υπενθυμίζεται ότι η μία από τις επτά μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης που εστάλη στον πρόεδρο του Εurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν το άνοιγμα της αγοράς του διαδικτυακού τζόγου με έκδοση νέων αδειών και η φορολόγηση των υφιστάμενων και των νέων εταιρειών, η οποία θα φέρει ετήσια έσοδα στα ταμεία ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι ο τζίρος του διαδικτυακού τζόγου μέσα από τις συναλλαγές των 24 προσωρινά αδειοδοτημένων εταιρειών φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ το έτος και πως, «σύμφωνα με υπολογισμούς της αγοράς, ο πραγματικός τζίρος συνολικά είναι 3 δισ. ευρώ». Από τη φορολόγηση των 3 δισ. το υπουργείο περιμένει ετήσιο φορολογικό έσοδο 500 εκατ. ευρώ.
Εδώ όμως υπάρχει ισχυρός αντίλογος. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, ο ηλεκτρονικός τζόγος στην Ελλάδα προ κρίσης δεν ξεπερνούσε το 1,5 δισ. ευρώ. Αλλά και 3 δισ. ευρώ να ήταν τα 500 εκατ. είναι αδύνατον να πιαστούν, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, καθώς η φορολόγηση γίνεται επί των μεικτών κερδών και όχι επί του τζίρου.
Ως μεικτά κέρδη ορίζονται τα ποσά εκείνα που καταγράφονται αν από τον συνολικό τζίρο αφαιρεθούν τα κέρδη των νικητών. Δεδομένου ότι οι εταιρείες επιστρέφουν στους νικητές (pay out) το 85% του τζίρου, προκύπτει ότι η φορολογητέα ύλη σε έναν τζίρο 1,5 δισ. ευρώ είναι 225 εκατ. ευρώ.
Στο ποσό αυτό τα δικαιώματα του Δημοσίου είναι 30%. Δηλαδή, ο φόρος επί των μεικτών κερδών είναι 67 εκατ. ευρώ που μαζί με τον φόρο εισοδήματος δεν ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Αλλά και στο σενάριο των 3 δισ. ευρώ του υπουργού ο φόρος του 30% σε ετήσια βάση δύσκολα θα ξεπερνούσε τα 130 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι η στόχευση για την έκδοση αδειών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Σήμερα διαδικτυακό τζόγο παρέχουν από το 2012 υπό το καθεστώς προσωρινής άδειας 24 εταιρείες και από το περασμένο καλοκαίρι ο ΟΠΑΠ, ο οποίος στηρίζεται στον νόμο 2843/2000 που του επιτρέπει να παρέχει αποκλειστικά παιχνίδια με «κάθε πρόσφορο μέσο».
Η βούληση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, είναι να τροποποιηθεί ο νόμος 4002/2011 που ρυθμίζει την αγορά τυχερών παιχνιδιών και προβλέπει ρητώς διαγωνισμό για έκδοση αδειών στον ηλεκτρονικό τζόγο.
Δεν θα ακολουθηθεί, δηλαδή, πλειοδοτική διαγωνιστική διαδικασία στην οποία θα υπήρχε συγκεκριμένος προς πώληση αριθμός αδειών αλλά έκδοση απεριόριστων πενταετών αδειών με τίμημα 3 εκατ. ευρώ η καθεμιά και προκαταβολή φόρου 1 εκατ. ευρώ για κάθε κάτοχο, ανεξάρτητα από το ύψος των συναλλαγών του.
Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί αλλά εξυπακούεται ότι για να υπάρξει μεγάλη προσέλευση ζήτησης των αδειών ώστε να καταβληθεί το τίμημα των 3 εκατ. ευρώ θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος 4002, που στη σημερινή του μορφή έχει περιορισμούς στα υπό αδειοδότηση παιχνίδια.

HeliosPlus