Ανησυχία στη Λιβύη από τους βανδαλισμούς του ISIS στο Ιράκ

Η καταστροφή των αρχαιοτήτων στο Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες και στη Λιβύη, χώρα με τεράστιο πολιτισμικό πλούτο. Με τους τζιχαντιστές να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και στη Λιβύη, οι αρχαιολόγοι φοβούνται ότι μία μοναδική πολιτιστική κληρονομιά θα μπορούσε να εξαφανιστεί.

Η καταστροφή των αρχαιοτήτων στο Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες και στη Λιβύη, χώρα με τεράστιο πολιτισμικό πλούτο.

Με τους τζιχαντιστές να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και στη Λιβύη, οι αρχαιολόγοι φοβούνται ότι μία μοναδική πολιτιστική κληρονομιά θα μπορούσε να εξαφανιστεί.

Ναοί, τζαμιά, εκκλησίες και πέντε χώροι παγκόσμιας κληρονομιάς, προστατευόμενοι από την UNESCO, βρίσκονται στη Λιβύη.

Μιλώντας στον βρετανικό Observer, ο Μουσταφά Τουρτζμάν, επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών του Πανεπιστημίου της Τρίπολης, τονίζει: «Η πολιτιστική κληρονομιά μας κινδυνεύει και είναι πολύ δύσκολο να την προστατεύσουμε».

Στο σταυροδρόμι που συνδέει τη Σαχάρα με τη Μεσόγειο, η Λιβύη φιλοξενεί μία σειρά εντυπωσιακών θησαυρών της χριστιανικής και ισλαμικής ιστορίας, από την Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη, καθώς και από τις δυναστείες που κυριαρχούσαν στην περιοχή την ίδια περίοδο.

Ανάμεσα στα μνημεία που προστατεύονται από την UNESCO είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Λέπτις Μάγκνα. Πρόκειται για τα εντυπωσιακά ερείπια μιας ρωμαϊκής πόλης.

Στα ανατολικά βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Κυρήνης, ελληνικής αποικίας στη Βόρεια Αφρική που ιδρύθηκε το 630 π.Χ. και υπήρξε μεγάλο εμπορικό κέντρο.

Στα δυτικά βρίσκεται η Σαμπράθα, άλλη μία ρωμαϊκή πόλη, γνωστή για το αμφιθέατρό της.

Στα νότια βρίσκεται η παλαιά πόλη του Γκανταμές, την οποία η UNESCO αποκαλεί «το μαργαριτάρι της ερήμου», ενώ στο νότο, βρίσκονται τα μνημεία πέτρινης τέχνης του Τάντραρτ Ακάκους, μία σειρά από προϊστορικές ζωγραφιές που χρονολογούνται από το 12.000 π.Χ. Σύμφωνα με τον Μουσταφά Τουρτζμάν πρόκειται για ένα «ανοιχτό μουσείο που συνοψίζει την ιστορία χιλιάδων ετών».

Οι τζιχαντιστές έχουν υπό τον έλεγχό τους δύο πόλεις στην Μεσόγειο, τη Ντέρνα και τη Σύρτη. Τα Μουσεία έχουν κλείσει τις πύλες τους, ενώ κάποιοι από τους θησαυρούς έχουν κρυφτεί.

Αν και η Λιβύη δεν θέλει να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας στο τι θα μπορούσε να συμβεί εάν τζιχαντιστές επιτεθούν στις αρχαιότητες, έχει ήδη έρθει σε επαφή με οργανισμούς προστασίας της παγκόσμιας κληρονομιάς ζητώντας βοήθεια, αναφέρει ο Observer.

Σύμφωνα με τον Χαφέντ Ουάλντα που σύντομα πρόκειται να αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή πρεσβευτή της Λιβύης στην UNESCO, απειλή δεν είναι μόνο οι τζιχαντιστές, αλλά και η απουσία ισχυρής κυβέρνησης που θα μπορούσε να εφαρμόσει τον νόμο.

«Οι άνθρωποι θέλουν να χτίζουν σε αρχαιολογικούς χώρους και σε πολλές περιπτώσεις καταστρέφουν την αρχαιολογική κληρονομιά. Δεν υπάρχει νόμος και τάξη και σε αυτή την περίπτωση οι άνθρωποι παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους» τονίζει ο Ουάλντα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.