Σαμαράς στην ΚΟ της ΝΔ: Απέρριψε το έκτακτο συνέδριο – «Δεν εγκαταλείπω τη μάχη»

«Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη μια τέτοια δύσκολη στιγμή» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς στους επίδοξους δελφίνους και αμφισβητίες του κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΟ του κόμματος.

«Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη μια τέτοια δύσκολη στιγμή» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς στους επίδοξους δελφίνους και αμφισβητίες του κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΟ του κόμματος.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έριξε το γάντι στους αμφισβητίες και δελφίνους προκαλώντας τους: «όποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για τη χώρα να θέσει θέμα προέδρου εδώ και τώρα και να πάρει την ευθύνη να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες».

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς αν και είπε ότι σκέφτηκε την διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου ανέφερε ότι θα ανακοινώσει εθνική συνδιάσκεψη προκειμένου να υπάρξει ένας ευρύτατος διάλογος στη βάση για την επικαιροποίηση της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος.

Επίσης, ο κ. Σαμαρά προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές σχεδόν σε όλα τα επίπεδα του κομματικού μηχανισμού, ανάθεση περισσότερων αρμοδιοτήτων σε πρόσωπα αλλά και τη δημιουργία νέων οργάνων. Στην ομιλία του ο κ. Σαμαρά επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για τις τελευταίες κινήσεις της και στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και ανέφερε ότι η ΝΔ θα αποτελέσει το χώρο προστασίας των διωκόμενων από την κυβέρνηση.

Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς είχε ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής για τα λάθη και τις παραλείψεις το προηγούμενο διάστημα και υποστήριξε σε ένα σημείο ότι η βασική αιτία της ήττας ήταν ότι οι πολίτες κατά βάση ψήφισαν αντιμνημονιακά.

Σκληρή κριτική στον κ.Σαμαρά άσκησε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη που ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου επανεκκίνησης με όλα τα θέματα ανοικτά. «Όποιος πρόεδρος της ΝΔ έχανε παραιτούνταν» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης μετά από ήττες παραιτούνται. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν, ούτε κακοί αρχηγοί ήταν. Αλλά υπέβαλλαν την παραίτησή τους διότι ήξεραν μια απλή αλήθεια: ότι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου υπονόμευε την προοπτική της επόμενης μέρας», υπογράμμισε.

«Μπορούμε να στρουθοκαμηλίσουμε και να γίνουμε ΠαΣοΚ», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι δεν θέλει συνέδριο. Μίλησε για διάλογο στις νομαρχιακές οργανώσεις, ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε έκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης. «Οποιος θέλει να διεκδικήσει την ηγεσία να το πει σήμερα».

Μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά αποχώρησαν από την συνεδρίαση οι κκ Κ.Καραμανλής και Ευ. Μεϊμαράκης.


«Δεν διαβάσαμε σωστά αποτελέσματα των ευρωεκλογών, βάλαμε φρένο σε μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας και ιδεολογικό. Ισως ήταν καλύτερα να γίνει ένα έκτακτο συνέδριο».

Ο Αδωνις Γεωργιάδης συνιστά υπομονή. «Δεν θα αντέξει η κυβέρνηση έως το Πάσχα», δήλωσε, ενώ έκανε λόγο για δεξιά στροφή της κοινωνίας.

«Οχι σε ομαδοποιήσεις», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας. «Οι προσωπικές ατζέντες δεν ωφελούν το κόμμα», πρόσθεσε και ζήτησε αξιοκρατία. «Τραυματίστηκε η ραχοκοκαλιά μας. Αρχηγό έχουμε. Τώρα πολεμάμε για την Ελλάδα», είπε.

Στην Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε η Σοφία Βούλτεψη. «Δεν παραιτήθηκαν όλοι οι αρχηγοί μετά από μια ήττα», σημείωσε.

Ο Νίκος Δένδιας από την πλευρά του ζήτησε έκτακτο συνέδριο με πολλά επιχειρήματα. «Το συνέδριο ως το ανώτατο όργανο είναι το μόνο που την κρίσιμη ώρα έχει το εύρος και την καταστατική νομιμοποίηση που απαιτείται για να πάρει αποφάσεις που αφορούν την επιβίωση της παράταξης. Τα περί εθνικής συνδιάσκεψης δεν έχουν κανένα νόημα. Η ΝΔ οφείλει τάχιστα να ανακτήσει τον χαρακτήρα, το ιδεολογικό και πολιτικό της εύρος που της δίνει η καταστατική της πράξη και το όνομα του Ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η πορεία προς μια μεγάλη ΝΔ δεν μπορεί να θεωρείται «εσωστρέφεια». Δύναται και Δικαιούται να εκφράσει όχι μόνο το σύνολο της Κεντροδεξιάς, έξω ορισμού πατριωτικής, αλλά το πλειοψηφικό φιλοευρωπαϊκό ρεύμα που πιστεύει στα δικαιώματα του ανθρώπου και του Πολίτη, όπως αυτά προσδιορίζονται στην σύγχρονη Ευρώπη».

Εσείς κύριε πρόεδρε εκ του ρόλους σας, είναι απαραίτητο να αναλάβετε την πρωτοβουλία να προβείτε στη σύγκλιση Έκτακτου συνεδρίου του κόμματος. Μετά την ήττα υποκατάστατο δεν υπάρχει. Τα περί εθνικής συνδιάσκεψης δεν έχουν έννοια. Η Εθνική Συνδιάσκεψη δεν προβλέπεται από το καταστατικό ως αυτοτελές όργανο του κόμματος και δεν έχει την παραμικρή αποφασιστική αρμοδιότητα.

Οφείλουμε να επαναβεβαιώσουμε τα μέλη μας , διότι από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν συμβεί κατακλυσμιαίες αλλαγές. Επί τη βάσει αυτή, οφείλουμε να προχωρήσουμε σε Συνέδριο επανίδρυσης της παράταξης.

Ορισμένοι νομίζουν ότι τους χρωστάει η παράταξη ανέφερε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, αφήνοντας αιχμές στην Ντ. Μπακογιάννη και υπεραμύνθηκε της ηγεσίας υπό τον κ. Σαμαρά.

Στον Νίκο Δένδια και στους άλλους δελφίνους επιτέθηκε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. «Ύπατος, ύπατοι, υπατα. Μπράβο ρε Νίκο. Ποιοι φωνάζουν; Μεγαλοσχήμονες και όσοι ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς. Νεκροθάφτες και παραπληροφορητές που τροφοδοτούσαν διάφορα περί δήθεν λαϊκιστών», δήλωσε.

Και πρόσθεσε: «Όποιος θέλει για αρχηγός, εδώ είμαστε. Αλλά κάποιοι μοστράρουν στα έντυπα σαν αρχηγοί της δεκάρας».

Ο κ. Στυλιανίδης στην ομιλία του τάχτηκε κατά μιας επικοινωνιακού τύπου εθνικής συνδιάσκεψης που δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις, αλλά υπέρ ενός έκτακτου συνεδρίου ανοιχτό σε όλα τα θέματα. Προσχωρήσαμε στο «Δόγμα του ΣΟΚ» που επεδίωκε μεταρρυθμίσεις βάζοντας την κοινωνία και το χώρο της εργασίας απέναντι, όταν στο παρελθόν το πολιτικό, κοινωνικό και ιδεολογικό μας πλεονέκτημα ήταν να κάνουμε μεταρρυθμίσεις μαζί με την κοινωνία.
Εγκαταλείψαμε την πολιτική του «Μεσαίου Χώρου» και της «Ήπιας Προσαρμογής» του Κώστα Καραμανλή.

Η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι «δεν έχουμε λεπτό να χάσουμε. Πάμε όλοι μαζί χωρίς μικροπολιτικά παιγνίδια. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για τις μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Σαλμάς υποστήριξε ότι «η ΝΔ έχει παράδοση στις διαδικασίες ανασυγκρότησης μετά από εκλογική ήττα. Το έκτακτο συνέδριο θεωρώ ότι πρέπει να είναι απαραίτητο βήμα στον πολιτικό μας διάλογο».

Ο κ. Βρούτσης ήταν υποστηρικτικός προς τον πρόεδρο της ΝΔ ενώ έκανε λόγο για άνιση εκλογική μάχη.

Ο κ. Β. Οικονόμου υποστήριξε ότι «οι αιτίες της ήττας θα γίνουν αιτίες επικράτησης της ΝΔ».

Κώστας Τασούλας: «από το 2010 κυβερνάει η πραγματικότητα. Τα ζητήματα που έχουν τεθεί, δεν θα εξιχνιάσουν ούτε με έκτακτο συνέδριο. Έχουμε θεμα ηγεσίας, αλλά στη χώρα και όχι στην παράταξη».

Μιλτιάδης Βραβιτσιώτης: Γίνεται λάθος ανάγνωση σε σχέση με το εκλογικό αποτελέσματα, είναι λάθος να θεωρούμε ότι η λαϊκίστικη πολιτική είναι πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία, στήριξε Σαμαρά απολύτως, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει. Το βάρος να δοθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα να αποφασίζει. Έφερε ως παράδειγμα την αντίθεση του στην ψήφο της ΝΔ στην ζωή κωνσταντιπουλιυ, θεωρεί ότι έπρεπε να γίνει συζήτηση και για πρόεδρο της δημοκρατίας, κι ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση για δανειακή σύμβαση. Να συγκροτηθεί άμεσα οικονομικό επιτελείο στη ΝΔ.

Την ανάγκη διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου της ΝΔ ζήτησεοΜάξιμος Χαροκόπους. Όπως χαρακτηριστικά είπε «ηπολιτική οξυδέρκεια και σύνεση επιβάλλουννα μην επενδύουμεστις εικασίες για «αριστερές παρενθέσεις».Επιβάλλουν τηταχεία ανασύνταξη των δυνάμεών μας, τη διασαφήνιση του ιδεολογικούμαςστίγματος, την ανανέωση τωνστελεχιακών μας δομών, την ανάκτηση της αξιοπιστία μας.Για να συμβούν όλα αυτά, προϋπόθεση είναι, με την ευρύτερη συμμετοχή των μελών και στελεχών του κόμματος,συντεταγμένη συζήτηση για τα αίτια της ήττας, για το σήμερα και το αύριο του κόμματος, χωρίς περιορισμούς στην ατζέντα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνον με τη διενέργεια ενός εκτάκτου συνεδρίου τηςΝΔ» ανέφερε ο κ.Χαρακόπουλος

Ήμασταν τα καλά παιδιά όταν σηκώναμε και ψηφίζαμε όλα τα νομοσχέδια και αμέσως μετά βρισκόμασταν ξανά στο περιθώριο. Όχι όλοι βεβαίως….είπε η κυρία Άννα Καραμανλή.

Θανασης Δαβάκης: Εγιναν λάθη που ακύρωσαν τιςπροσπάθειες του κ.Σαμαρά, συνέδριο όποτε θέλει ο πρόεδρος.

Θόδωρος Καραόγλου
: Να διατηρηθεί η ενότητα της παράταξης, απο το 2004 έως τώρα έχουν γίνει δυο ανοικτές συνεδριάσεις της ΚΟ το 2012 και το 2014. Άσκησεκριτική σε μια σειρά από λάθη, με κυριότερο ότι δεχθήκαμε το βαρίδι ΠΑΣΟΚ και λάθη μετά τις εκλογές, ζήτησε από τον πρόεδρο να προχωρήσει όλα τα βήματα μέχρι τέλους, δηλαδή μέχρι και το συνέδριο

ΚώσταςΤσιάρας: Άσκησε κριτική και για λάθη διακυβέρνησης και για λάθη μετά τις εκλογές. «Η αυτοκριτική καθιστά τοκόμμα αξιόπιστο» είπε και υπογράμμισε:πρέπει να πάμε μέχρι τέλους δηλαδή μέχρι έκτακτο συνέδριο.

Την πιο σκληρή κριτική άσκησε οΓιώργος Βλάχος: Ζήτησεαλλαγή πολιτικής αντιμνημονιακή καισύγκλιση όλων των οργάνων, ακόμα και τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου.

Η ΆνναΑσημακοπούλου ευχαρίστησε στην αρχήειρωνικά τονκ. Δένδια που ενημέρωσε ΚΟ ότι χάσαμε. Οποίος κάνει κριτική πρέπει να κάνει και αυτοκριτική.

Σε κάποιο σημείο υπήρξεδιάλογος με τον κ. Βλάχο. «Σε αυτή τη αίθουσα προφανώς είμαστε γιατί κάτι σωστό έχει γίνει» είπε για να της απαντήσει με έντονο ύφος ο κ.Βλάχος: «Εδώ μας βρήκατε». Στη συνέχεια η κυρία Ασημακοπούλου, αφού του απάντησε πως τώρα είμαι και εγώ εδώ,σημείωσε πως το 1993 το μεγάλο λάθος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ήταν που παραιτήθηκε. Επίσης υπερασπίστηκε την ηγεσία της ΝΔ λέγοντας: «Όποιοςθέλει να διεκδικήσει την ηγεσία, εδώ είμαστενα έρθει να μας το πει».

O κ.Βαρβιτσιώτης, μεταξύ άλλων,σημείωσε ότι γίνεται λάθος ανάγνωση σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα. «Είναι λάθος να θεωρούμε ότι η λαϊκίστικη πολιτική είναι πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπρόσθετα, στήριξε απολύτως τον Πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ενώ εκτίμησεότι η σημερινή Κυβέρνηση δε θα μακροημερεύσει.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε ότι «το βάρος θα πρέπει να δίνεται στην κοινοβουλευτική ομάδα για να αποφασίζει». Παράλληλα, έφερε ως παράδειγμα την προσωπική αντίθεσή του στην ψήφο της ΝΔ προς την Zωή Κωνσταντοπούλου, ενώ προσέθεσε ότιέπρεπε να γίνει συζήτηση και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Κλείνοντας, ο κ. Βαρβιτσιώτης, συμπλήρωσε ότιθα πρέπει να γίνει συζήτηση για τη δανειακή σύμβαση και να συγκροτηθεί άμεσα οικονομικό επιτελείο στη ΝΔ.

Χρήστος Σταϊκούρας: Για εκροή καταθέσεων ύψους 26 δις ευρώ έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Χαρακτήρισε το οικονομικό περιβάλλον «πολύ βαρύ» και αιτήθηκε «πλήρη λειτουργία των θεσμών και οργάνων του κόμματος».

Χρήστος Κέλλας Ο βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε πως είναι «ανησυχητικό το ότι ή κοινωνία ακόμη και τώρα δεν μας ακούει», καταλογίζοντας «λάθη στο περιβάλλον του προέδρου» και στην επικοινωνιακή πολιτική. Ο κ. Κέλλαςεστιάζοντας τόσο στην οργανωτική αδυναμία του κόμματος καθώς και στην εσφαλμένη επικοινωνιακή διαχείριση των κυβερνητικών πεπραγμένων.

«Και αν μπορούμε να βρούμε ορισμένα ελαφρυντικά για τον αποπροσανατολισμό μας, δεν μπορούμε να βρούμε ελαφρυντικά στα οργανωτικά μας. Η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν λέξη άγνωστη για την παράταξή μας τον τελευταίο καιρό. Τα πάντα κινούνταν γύρω από έναν κλειστό κύκλο ανθρώπων, από τα πιο απλά, μέχρι τα πιο σύνθετα και δυστυχώς αντί να τρέξουμε στη μάχη των εκλογών, οργανωμένα, προτιμήθηκε από κάποιους η επιλογή να «παιχτούν» παιχνιδάκια στις εκλογικές περιφέρειες στοχεύοντας στην επόμενη μέρα. Όσο για την επικοινωνιακή μας πολιτική νομίζω ότι η αποτυχία συνίσταται στο γεγονός πως δεν καταφέραμε να κάνουμε τους Έλληνες να πιστέψουν πως μπορούν να έρθουν καλύτερες μέρες. Τόσο απλά», σημείωσε δεικτικά ο κ. Κέλλας.

Κώστας Γκιουλέκας: «Εν μέρει αναμενόμενο» υπήρξε το αποτέλεσμα για το βουλευτή Α Θεσσαλονίκης. «Δεν είναι βέβαιο ότι αν η χώρα πάει στα βράχια, θα μας αναζητήσει η κοινωνία» υπογράμμισε, διαπιστώνοντας ότι «χάσαμε προς παντού». Ο κ.Γκιουλέκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα επικοινωνιακά λάθη της ΝΔ, όπως ο χειρισμός της ΕΡΤ, του ΕΝΦΙΑ και των καθαριστριών, ενώ περιέγραψε ως λάθος «τη συνταγή του φόβου».

«Πρέπει να καταλήγουμε στο συνέδριο» τόνισε ο κ. Γκιουλέκας, καταλήγοντας:«Φοβάμαι τον αργό πολιτικό θάνατο».

Κώστας Καραγκούνης: «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι αυτοϋπονόμευση» υποστήριξε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Μαρία Αντωνίου: «Δεν χρειαζόμαστε ούτε γεύματα, ούτε καλλιστεία αλλά ομόνοια» υποστήριξε η βουλευτής Καστοριάς.

Κώστας Τζαβάρας: «Σκοπός της ΝΔ δεν είναι να αρέσει, αλλά να πείθει» υποστήριξε ο κ. Τζαβάρας, ζητώντας «Συνέδριο εξωστρέφειας, πανηγύρι Δημοκρατίας».

Κατάτη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε επειςόδιοανάμεσα και στον Κώστα Τζαβάρα και την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη.

Την ώρα που ο κ. Τζαβάρας ήταν στο βήμα είπε σε μια αποστροφή του είπε «δεν πρέπει να είμαστε αρεστοί αλλά χρήσιμοι», παρενέβη η κυρίαΣπυράκη υποστηρίζοντας ότι «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο οποίος με τιμά με τη φιλία του μου είχε πει ότι σημασία δεν έχει τι λέει αλλά ποιος το λέει». Τι είπε ο κ. Τζαβάρας; «α εσυ είσαι δεν ασχολούμαι…».

Λίγοπριν τις δέκα το βράδυ της Πέμπτης παρενέβη πιο δυναμικάμια ομάδα «προεδρικών» της ΝΔ όπως ο Χαραλαμπος Αθανασίου ο οποίος είπε «δεν μπορώ να κατανοήσω την εσωστρέφεια κάποιοων. Η ήττα στις εκλογές είναι ήττα πίκρας και όχι θεσμική , πολιτική και ηθική,υποστήριξε ότι «αποπροσανατολίζουμε τον κόσμο μας όταν οι αντίπαλοι αυτουπονομεύονται καιαπευθυνόμενος προς τον Αντώνη Σαμαρά είπε » πρόεδρε υποχρεούσε να πας το κόμμα σε καλό λιμανι».

Στη συνέχεια ο Νότης Μηταράκης σημείωσεότι «έγιναν λάθη. Κάποιοι επέμεναν στο αλαθητο των εισηγήσεων των προτάσεων. Ο πρόεδρος γνωρίζει τι πρέπει να κάνει αλλάζοντας πρόσωπα».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Σταμάτης τόνιςεότι είναι «εξαιρετικά θετική η ΚΟ. Τρία συμπεράσματα: χάσαμε τις εκλογές γιατί εφαρμόσαμε ένα δύσκολο πρόγραμμα. Αυτή η πολιτική συναποφασίστηκε ομόφωνα από όλους τους υπουργούς και τους βουλευτές που ψήφισαν τα μέτρα. Υπήρχε μια ιδιαιετρότητα: έπρεπε να τα εφαρμόσουμε εν μέσω μιας κυβέρνησης με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Σε αυτή την ιδιαιτερότητα να προσθέσουμε ότινκαι τότε αλλά και σήμερα υπάρχουν αμφιβολίες για το πού έπρεπε να γείρει η πλάστιγγα. Πχ διαφωνία Μάξιμου Χαρακόπουλου και Κωστή Χατζηδάκη, εσωτερική άσκηση ισορροπίας. Κυριάκος Μητσοτάκης φορτώθηκε από τον προηγούμενο υπουργό της ΔΗΜΑΡ με πολλαπλάσιο όγκο λόγω Μανιτάκη. Κυβερνήσαμε με 125 βουλευτές της ΝΔ.

Επίσης ο κ. Σταμάτης ανέφερε ότι ηκυβέρνηση πέτυχε. Είμαστε υπερήφανοι γιατί το εθνικό χρέος προηγείται του κομματικού συμφέροντος είπε και συμπλήρωςε ότι οκόσμος πίστευε ότι η οικονομία είχε σταθεροποιηθεί πλήρως. Ακόμη υποςτήριξε ότι Είναι δύςκολεςμέρες καικανείς δεν μιλάει για αριστερή παρένθεση. «Δύο σταθμοί για την κυβέρνηση, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο. Τώρα θα μπούμε σε λογική ομαδων. Περί άλλων θα τυρβάζουμε, συνέδριο μπορεί να γίνει σε βάθος χρόνου» τόνισε.

Τέλος υπέρτου συνεδρίουτάχθηκε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος στην ομιλία του είπε «σε έκτακτες συνθήκες χρειάζονται εκτακτες δράσεις τέτοιες διαδικασίες είναι οι συνεδριακές διαδικασίες» και πρόςθεσε πως πρέπει να υπάρξειπροσήλωσηστην ιδρυτική διακύρηξη του ’74 αναφέρονταςότι η ΝΔ «οφείλει να υπηρετεί τα αληθινά συμφέροντα του έθνους που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπληνιτικές ετικέτες της δεξιάς του κέντρου και της αριστεράς».Στη συνέχεια ο κ. Κουμουτςάκος που δεν συνδέει το συνέδριο με αλλαγή ηγεσίας απαραίτητα,διερωτήθηκε «υπάρχει κάποιος που αμφισβητει την ιδρυτική διακήρυξη» και συμπλήρωσε «πρόκειται για θεμελιωθη παραδοχή που έχει αναδείξει τη ΝΔ ως απαραίτητο σημείο αναφοράς».

Ο κ. Σαμαράς απέρριψε στη δευτερολογία του τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου, αν και είπε πως δεν έχει κανένα πρόβλημα, αλλά διευκρίνισε πως δώρο στο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει.

«Θα δείτε σε τέτοια περίπτωση, όπως έχει ξαναγίνει και στο παρελθόν προσωπικές ατζέντες να ξετυλίγονται και το «εγώ» να μπαίνει πριν απο το εμείς» είπε και συμπλήρωσε: «Σας το είπα έντιμα απο την αρχή της συνεδρίασης. Οποίος θέλει ας το πει».

«Θέλω να έχετε αποκλειστικό κριτήριο για τη στάση μας την Ελλάδα. Ειδικά τώρα που ζούμε τη μνημονιακή μετάλλαξη του μισού ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως δέχεται την αύξηση των αιρετών στο δεκαπενταμελές θα μετέχει και ο κ. Μεϊμαράκης.

Σε κάποιο σημείο είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου – κάποιοι το εξέλαβαν ως μομφή- ότι θυμάμαι τον κ. Δένδια που μου είχε πει «να ξεκουραστείς κύριε πρόεδρε», τώρα κατάλαβα τι εννοούσε.

Ο κ. Σαμαράς είπε δέχομαι οτι πέρασε η εικόνα στροφής του κόμματος κατα τον ανασχηματισμό του 2014, αλλά διευκρίνισε πως δεν ήταν παράδοση στο εύκολο, δεν ήταν στροφή στο λαϊκισμό.

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις είπε πως μπορούν να αλλάξουν σε λίγες μέρες και μπορούν να αλλάξουν σε λίγες μέρες. «Οψόμεθα» ανέφερε.

«Ο Έλληνας δεν δηλώνει κοψοχρονιά την επόμενη μέρα των εκλογών, θα ήταν έγκλημα, όπως είπα εξαρχής, να μιλήσουμε για αριστερή παρένθεση» είπε και συμπλήρωσε: «Αλλα θα ήταν εξίσου λάθος η πολιτική του ώριμου φρούτου. Να περιμένουμε στη γωνία μας, τις εξελίξεις. Άρα πρέπει να είμαστε ενεργοί να είμαστε παρόντες. Παλεύοντας πείθεις την κοινωνία, όχι καιροφυλακτωντας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.