Το 2012, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου ήθελε να προειδοποιήσει με τον σαφέστερο δυνατό τρόπο πως το Ιράν ήταν ένα βήμα πριν την κατασκευή πυρηνικών όπλων, και το έκανε με την περίφημη κάρτα με τη βόμβα στην ομιλία του στο βήμα του ΟΗΕ.
Τώρα, ο βρετανικός Guardian και το αραβικό Al Jazeera επικαλούνται γνώση εγγράφων των μυστικών υπηρεσιών, στα οποία αντιθέτως η Μοσάντ ήταν πολύ πιο καθησυχαστική για τις πραγματικές δυνατότητες του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται γνώση ομάδας διαβαθμισμένων εγγράφων από μυστικές υπηρεσίες διαφόρων χωρών και προέρχεται κυρίως από επικοινωνία των μυστικών υπηρεσιών της Νοτίου Αφρικής με υπηρεσίες άλλων χωρών -του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, ή της Νοτίου Κορέας, μεταξύ άλλων. Στα έγγραφα είχε πρόσβαση ο Guardian μέσω της ερευνητικής ομάδας του Al Jazeera, και η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι επιβεβαίωσε και ανεξάρτητα τη γνησιότητά τους.
Σε ένα από αυτά, και συγκεκριμένα σε κείμενο προς τις νοτιοαφρικανικές μυστικές υπηρεσίες τον Οκτώβριο του 2012 (λίγο μετά την ομιλία Νετανιάχου στον ΟΗΕ), η ισραηλινή Μοσάντ κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το Ιράν «δεν είχε την απαραίτητη δραστηριότητα για την παραγωγή πυρηνικών όπλων».
Κατά τη βρετανική εφημερίδα, αυτό «δείχνει τη μεγάλη απόσταση μεταξύ των ρητορικών τόνων που έχουν δημόσια οι ισραηλινοί πολιτικοί και των εκτιμήσεων των υπηρεσιών άμυνας και πληροφοριών».
Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει ότι η Τεχεράνη «προσπαθεί να κλείσει κενά σε τομείς που φαίνονται νόμιμοι, όπως του αντιδραστήρες εμπλουτισμού, ώστε να μειωθεί ο χρόνος παραγωγής όπλων από την στιγμή που όντως δοθεί τέτοια εντολή».
Ωστόσο, κατέληγε ότι το Ιράν «δεν εμφανίζεται έτοιμο» να εμπλουτίσει ουράνιο στο βαθμό που απαιτείται για κατασκευή οπλισμού.
Ισραηλινός αξιωματούχος που ερωτήθηκε από τη βρετανική εφημερίδα, ο οποίος μίλησε ανώνυμα και δεν επιβεβαίωσε τη γνησιότητα των εγγράφων, ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις της Μοσάντ που επικαλείται ο Guardian δεν θα απέκλιναν από τα όσα είχε πει ο ισραηλινός πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ, επειδή «και οι δύο έλεγαν ότι το Ιράν θέλει εμπλουτισμένο ουράνιο για να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο».