«Παρότι η λίστα είναι περιεκτική, γενικά δεν είναι ιδιαίτερα συγκεκριμένη, κάτι που ίσως να είναι αναμενόμενο με δεδομένο ότι η νέα κυβέρνηση μόλις ανέλαβε» σημειώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ για τη λίστα Βαρουφάκη.
Η Κριστίν Λαγκάρντ χαιρετίζει τις δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, σημειώνοντας ωστόσο ότι σε αρκετά σημεία «συμπεριλαμβανομένων ίσως και των πιο σημαντικών, το γράμμα δεν μεταφέρει τις κατάλληλες διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αναλάβει τις μεταρρυθμίσεις που ορίζονται στο Μνημόνιο».
Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Λαγκάρντ σημειώνει ότι δεν υπάρχει καθαρή δέσμευση για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της οριζόμενης στο Μνημόνιο συνολικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος και του ΦΠΑ και επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανεπιφύλακτες δεσμεύσεις για πολιτικές που έχουν ήδη συμφωνηθεί, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Χαρακτηρίζει τις δεσμεύσεις αυτές «κρίσιμης σημασίας» για τη δυνατότητα της Ελλάδας να τηρήσει τις βασικές κριτήρια του Προγράμματος του ΔΝΤ.
Επομένως, καταλήγει η κυρία Λαγκάρντ, «είναι σημαντικό να τονίσω ότι για να είναι επιτυχημένες οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση, δεν θα μπορούσαν να περιοριστούν στην περίμετρο της πολιτικής που περιγράφεται στη λίστα της κυβέρνησης».
Και καταλήγει: «Τα στελέχη μου και εγώ ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για την εξεύρεση κοινού εδάφους με στόχο την ολοκλήρωση της 6ηςαξιολόγησης του υποστηριζόμενου από το ΔΝΤ προγράμματος, τα συντομότερο δυνατόν».