Μία απόπειρα ληστείας από τέσσερα άτομα –πιθανόν Ρωσοπόντιους– που είχε σημειωθεί στην Εθνική Τράπεζα Ασπροπύργου το ξημέρωμα της 4ης Σεπτεμβρίου 2012, η οποία παραμένει ανεξιχνίαστη, μπαίνει στο μικροσκόπιο των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που ερευνούν την υπόθεση δολοφονίας του 47χρονου αρχιφυλακα των φυλακών Δομοκού στο χωριό Κούβελας Φθιώτιδας το περασμένο Σάββατο.
Το ένα από τα δύο καλάσνικοφ που είχαν χρησιμοποιήσει τότε οι δράστες για να πυροβολήσουν το ΑΤΜ και την πρόσοψη της τράπεζας, αφού πρώτα είχαν σπάσει την τζαμαρία με ένα κλεμμένο, τεσσερις μέρες νωρίτερα, τζιπ από την Ελευσίνα, διαπιστώνεται ότι είναι το ίδιο με το οποίο δολοφονήθηκε ο άτυχος υπαρχιφύλακας. Ωστόσο τότε είχε διαπιστωθεί ότι το άλλο καλάσνικοφ της απόπειρας ληστείας στον Ασπρόπυργο είχε χρησιμοποιηθεί σε άλλες δύο ληστρικές επιθέσεις εκείνης της περιόδου.
Όμως το εξαιρετικά ενδιαφερον είναι ότι για την ίδια ομάδα Ρωσοπόντιων, για την οποία είχε πιθανολογηθεί ότι συνδεόταν με την επίθεση στον Ασπρόπυργο, είχε εξετασθεί αν σχετιζόταν και με προγενέστερο «συμβόλαιο θανάτου» σε βάρος καταστηματάρχη.
Οι εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι «είτε οι δύο αυτές εγκληματικές ενέργειες, σε Ασπρόπυργο και Φθιώτιδα, έχουν τους ίδιους δράστες είτε το καλάσνικοφ πουλήθηκε σε άλλη ομάδα ενόπλων χωρίς να υπάρξει ειδοποίηση ότι είχε χρησιμοποιηθεί σε ένοπλη επίθεση».
Ωστόσο αυτή η εξέλιξη φέρεται τουλάχιστον προς το παρόν να επιβεβαιώνει εκτιμήσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. ότι «πιθανόν η δολοφονία του υπαρχιφύλακα να προέρχεται από τον ποινικό χώρο ή από μια σύμπραξη κακοποιών με αντάρτες πόλης». Υπενθύμιζαν δε την περίπτωση ότι στην αιματηρή ληστεία της Πάρου το 2012 το κλεμμένο ΙΧ των δραστών είχε χρησιμοποιηθεί σε ληστεία ποινικών στο Ελληνικό αλλά τελικά βρέθηκε στα χέρια αντιεξουσιαστών.
Κάμερες και κλήσεις
Την ίδια ώρα οι αξιωματικοί διεξάγουν εκτεταμένη έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών αλλά και των κινήτρων τους. Πέρα από την αναζήτηση του σκούρου ΙΧ στο οποίο επέβαιναν οι δράστες από κάμερες σε περιφερειακούς δρόμους στην περιοχή της δολοφονικής επίθεσης, έχει ζητηθεί η «σάρωση» των τηλεφωνικών κλήσεων σε όλη την περοχή τον χρόνο πριν και μετά τη δολοφονική επίθεση.
Όσον αφορά την προέλευση της επίθεσης, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαναν ότι «ο άτυχος υπαρχιφύλακας είχε προσληφθεί το 1994 και είχε υπηρετήσει στις φυλακές Κορυδαλλού, Διαβατών και πριν από τέσσερα χρόνια πήγε στις φυλακές Δομοκού, όπου τους τελευταίους μήνες ήταν ο υπεύθυνος για τη φρούρηση της νέας πτέρυγας “υψίστης ασφαλείας”».
Οι προστριβές
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το θύμα τον περασμένο Οκτώβριο είχε προστριβές με έναν αλβανό βαρυποινίτη ύστερα από πειθαρχικές ποινές που επέβαλε σε τρεις ομοεθνείς του καθώς είχε προηγηθεί μαχαίρωμα ενός άλλου κρατουμένου το οποίο είχαν καταγράψει και οι κάμερες. Ο ίδιος ο ποινικός ωστόσο αρνείται κάθε εμπλοκή στη δολοφονική επίθεση.
Επεισόδιο είχε δημιουργηθεί και με κρατούμενο από την πρώην Σοβιετική Ένωση ο οποίος έχει μεταχθεί σε άλλη φυλακή σε έλεγχο που είχε πραγματοποιήσει στο κελί του. Τις τελευταίες εβδομάδες, όταν είχαν σημειωθεί στις φυλακές Δομοκού οι επιθέσεις σε βάρος του Χριστόδουλου Ξηρού, είχε προστριβές με άλλους κρατούμενους για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά τους.
Με τον Χρ. Ξηρό φέρεται να είχαν καλές σχέσεις αφού ο 47χρονος υπαρχιφύλακας είχε σπουδές σε εκκλησιαστική σχολή, όπως εξάλλου είχαν και μέλη της οικογένειας Ξηρού. Παλαιότερα, «στις φυλακές Κορυδαλλού είχε προστριβές με γνωστό καταζητούμενο κακοποιό, για τον οποίο έχει διαπιστωθεί ότι διατηρεί σχέσεις με αντιεξουσιαστές αλλά και ορισμένους ποινικούς που συνεχίζουν ελεύθεροι τη δράση τους. Εξετάζουμε ιδιαίτερα γιατί οι δράστες φρόντισαν να βεβαιωθούν ότι ο 47χρονος αρχιφύλακας ήταν νεκρός αφού είχαν τον φόβο μήπως τους είχε αναγνωρίσει».
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συγκέντρωσαν ήδη μαρτυρίες από συναδέλφους του θύματος ενώ εστιάζουν την προσοχή τους στο «πώς οι δράστες είχαν πληροφορηθεί τον τόπο διαμονής του». Οι αστυνομικοί συνεκτιμούν ότι ο 47χρονος είχε προγραμματίσει σε μερικές εβδομάδες να μετακομίσει σε διαμέρισμα στη Λαμία.