Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει σε βάρος των χωρών της Βαλτικής που είναι μέλη του ΝΑΤΟ τη στρατηγική που κατηγορείται ότι εφάρμοσε για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, προειδοποίησε ο βρετανός υπουργός Αμυνας σύμφωνα με βρετανικές εφημερίδες.
Το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί για μια ρωσική επίθεση οποιασδήποτε μορφής, δήλωσε ο Μάικλ Φάλον επικαλούμενος έναν «πραγματικό κίνδυνο» για την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τρεις χώρες μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Το Κίεβο και οι χώρες της Δύσης κατηγορούν τη Ρωσία ότι εξοπλίζει τους αντάρτες και ότι στέλνει χιλιάδες στρατιώτες της στην Ουκρανία.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «με ανησυχεί», δήλωσε ο Φάλον στους Times. «Ανησυχώ με την πίεση που ασκεί στις βαλτικές χώρες, με τον τρόπο που δοκιμάζει το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε αναφέροντας την πρόσφατη πτήση ρωσικών βομβαρδιστικών κοντά στο βρετανικό εναέριο χώρο στις αρχές Φεβρουαρίου και την κράτηση από τις 5 Σεπτεμβρίου εσθονού αστυνομικού κατηγορούμενου για κατασκοπεία από τη ρωσική δικαιοσύνη, γεγονός που έχει προκαλέσει νέες τριβές μεταξύ της Μόσχας και του Ταλίν.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε ότι ο Φάλον έκανε τις δηλώσεις αυτές στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στη Σιέρα Λεόνε, χωρίς να επιβεβαιώσει το ακριβές περιεχόμενο τους.
Οι δηλώσεις του Φάλον διατυπώθηκαν μετά τη νέα νίκη χθες των φιλορώσων αυτονομιστών που ανάγκασαν τα ουκρανικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν τη στρατηγικής σημασίας πόλη του Ντεμπάλτσεβε, ωθώντας τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο να ζητήσει την αποστολή αστυνομικής δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό τον ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης στο ανατολικό τμήμα της χώρας.