Ανοίγει περπατησιά η Φώφη Γεννηματά στην κούρσα για τη διεκδίκηση της αρχηγίας του ΠαΣοΚ. Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, την Παρασκευή, η πρώην υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι το συνέδριο του κόμματος θα πρέπει να γίνει πριν από τον Μάιο που έχει πει ο Ευάγγελος Βενιζέλος αφότου έχει εκλεγεί νέος πρόεδρος. Την γνώμη αυτή την επανάλεβε πολλές φορές χωρίς να γίνεται αποδεκτή από τα υπόλοιπα μέλη του ΠΣ οπότε απευθυνόμενη στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ρώτησε σε έντονο ύφος: «Αν άλλαξες απόφαση και θέλεις να μείνεις να μας το πεις να το ξέρουμε».
Η φράση της πυροδότησε μεγάλη ένταση, ο κ. Βενιζέλος της απάντησε αμέσως: «Αυτό που λες είναι πολύ προσβλητικό και δεν έχει ηθική βάση. Αν το Πολιτικό Συμβούλιο συμφωνεί με την άποψη σου παραιτούμαι τώρα και ας δούμε το διαμέτρημα του καθενός».
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ πρόσθεσε ότι η πρόθεση του είναι να διασφαλίσει τις διαδικασίες. «Δεν θα επιτρέψω να φέρεις πίσω τον Παπανδρέου και όσους τον ακολούθησαν», της απάντησε εξίσου έντονα.
Η πρόταση του κ. Βενιζέλου για τις διαδικασίες ήταν η ακόλουθη: Συνέδριο στις 15 Μαίου, επειδή το προσεχές διάστημα υπάρχουν πολλές αργίες και ελάχιστος πρόσφορος χρόνος. Στις 27 – 28 Φεβρουαρίου συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προκειμένου να καθοριστεί η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου. Στις 15 – 20 Μαρτίου, συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, στην οποία θα συμμετέχουν τα μέλη της ΚΕ, οι βουλευτές, η γραμματεία της Δημοκρατικής Παράταξης, οι 10 πρώτοι του ευρωψηφοδελτίου, ολόκληρο το ψηφοδέλτιο Επικρατέιας, οι γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών, οι υποψήφιοι βουλευτές ανάλογα με τις έδρες της εκλογικής περιφέρειας τους (ο πρώτος στις τριεδρικές, οι δύο πρώτοι στις περιφέρειες με 4 – 7 έδρες, οι τρεις πρώτοι στις περιφέρειες από 8 – 12 έδρες, οι τέσσερις πρώτοι από 13 έδρες και πάνω). Το μητρώο μελών θα φτιαχθεί από μηδενική βάση, θα ανοίξει μετά την ΚΕ και θα ολοκληρωθεί ως τις 30 Απριλίου. Μετά το συνέδριο σε εύλογο χρόνο θα εκλεγείη νέα ηγεσία.
Η κυρία Γεννηματά πρότεινε να γίνει πρώτα η συνδιάσκεψη, να ακολουθήσει η εκλογή προέδρου και έπειτα να διεξαχθεί το συνέδριο.
Η πρόταση αυτή δεν βρήκε ευήκοα ώτα στα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Κώστας Σκανδαλίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Γιάννης Κουτσούκος, Τόνια Αντωνίου, Χαρά Κεφαλίδου, Νάντια Γιαννακοπούλου, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Νίκος Ανδρουλάκης –ο Βασίλης Κεγκέρογλου
εμφανίστηκε πιο κοντά στην κυρία Γεννηματά – είπαν ότι στην κατάσταση που βρίσκεται το ΠαΣοΚ πρέπει να προηγηθεί το συνέδριο ώστε να επαναπροσδιοριστεί η πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία του, η πολιτική συμμαχιών του, και μετά η βάση να εκλέξει τον νέο πρόεδρο του κόμματος. Αυτή η διαδικασία, είπαν, θα φέρει ξανά το ΠαΣοΚ σε τροχιά ανάκαμψης και όχι η εσπευσμένη εκλογή προέδρου.
Η κυρία Γεννηματά, στο τέλος της συζήτησης, επιχείρησε να ανασκευάσει λέγοντας ότι «δεν εννοούσα αυτό». Αργότερα έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση της με τίτλο «Η τελευταία ευκαιρία του ΠαΣοΚ. Ας μην την χάσουμε!», στην οποία επισημαίνει ότι το ΠαΣοΚ θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε πολιτικές διαδικασίες επαναπροσδιορισμού και ριζικών αλλαγών και θέτει ζήτημα δημοκρατικών διαδικασιών και τήρησης του καταστατικού.
Η πρώην υπουργός θεωρεί ότι με τη διαδικασία που προτείνει ο κ. Βενιζέλος δεν υπάρχουν οι όροι για την ανασυγκρότηση του ΠαΣοΚ αλλά αντιθέτως το κόμμα θα μπει σε εσωστρέφεια, θα διεξαχθεί μια μάχη μηχανισμών και όποιος εκλεγεί θα έχει δεμένα τα χέρια από τις αποφάσεις που θα έχει δρομολογήσει ο απερχόμενος πρόεδρος.
Ολόκληρη η δήλωση της κυρίας Γεννηματά έχει ως εξής:
«Η χώρα βρίσκεται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι με δύσκολες επιλογές μπροστά της. Είναι προς όφελος όλων των πολιτών, όλων των πολιτικών δυνάμεων, να φέρει καρπούς η συζήτηση με τους εταίρους που έχει ξεκινήσει η Κυβέρνηση και είναι υποχρέωση μας να συνδράμουμε στην προσπάθεια αυτή.
Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε οριακή κατάσταση πολιτικά και οργανωτικά εδώ και αρκετά χρόνια. Η πρόσφατη εκλογική μας καταγραφή ως 7ο κόμμα του 4.7% δεν είναι παρά το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης.
Η εκλογική συρρίκνωση δεν μας απαλλάσσει όμως από την ευθύνη ουσιαστικής παρέμβασης μας στην πολιτική ζωή του τόπου.
Για να μπορέσει όμως το αποδυναμωμένο από το εκλογικό αποτέλεσμα ΠΑΣΟΚ, να συμβάλει γόνιμα στην προσπάθεια που κάνει η χώρα, θα πρέπει να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ σε πολιτικές διαδικασίες επαναπροσδιορισμού και ριζικών αλλαγών.
Δεν έχουμε κανένα απολύτως περιθώριο να μην δούμε ούτε αυτή τη φορά κατάματα την πραγματικότητα και να μην αναλάβουμε συλλογικά πρωτοβουλίες υπέρβασης της.
Σε αυτές τις συνθήκες δεν επιτρέπεται να υιοθετηθούν διαδικασίες που οδηγούν σε εκπτώσεις αρχών που συνδέονται με σημαντικές κατακτήσεις στην δημοκρατική λειτουργία του Κινήματος μας.
Αντιθέτως, τώρα περισσότερο από ποτέ, επιβάλλεται να υπάρξει μια πολιτική διαδικασία που θα χαρακτηρίζεται από ήθος, αξιοπρέπεια, αυτοεπίγνωση, ειλικρίνεια, ευθύνη, συνεννόηση και σεβασμό στις θεμελιώδεις καταστατικές μας αρχές.
Πρέπει να διανύσουμε γρήγορα μεν, αλλά με τρόπο πολιτικά ουσιαστικό και αποτελεσματικό δε, την πορεία προς μια συντεταγμένη θεσμική επανίδρυση, ώστε να επιστρέψουμε ανανεωμένοι στο καθήκον που μας όρισαν οι πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό με αίσθημα ευθύνης καταθέτω την πρόταση μου για το πως μπορούμε να προχωρήσουμε :
Οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, για να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο πρέπει να γίνουν στη βάση του καταστατικού και της απαίτησης για πολιτικό διάλογο σε βάθος.
Πρώτη ανάγκη, λοιπόν, να ξεκινήσουμε ΤΩΡΑ διαδικασία ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου για τα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, την ταυτότητα, την θεσμική ανανέωση, τις συμμαχίες και την οργανωτική ανασύνταξη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Η διαδικασία αυτή κορυφώνεται με τη σύγκληση Εθνικής Συνδιάσκεψης Θέσεων, με την προβλεπόμενη από το καταστατικό σύνθεση, πριν από το Πάσχα. Σε αυτή τη διαδικασία οι υποψήφιοι Πρόεδροι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους και το σχέδιο τους, βάση του οποίου θα ζητήσουν τη στήριξη των πολιτών.
Αμέσως μετά τη Συνδιάσκεψη θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εκλογή του Προέδρου από τη βάση, σεβόμενοι μία διαδικασία, που πλέον αποτελεί πρακτική πολλών κομμάτων και που το ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε σεβόμενο τη βούληση των πολιτών.
Εντός εύλογου χρονικού διαστήματος θα ακολουθήσει ένα θεσμικά καταστατικό Συνέδριο με επανιδρυτικά χαρακτηριστικά και εκλογής των νέων οργάνων του κόμματος.
Με την πρόταση αυτή μπορούμε :
Να πούμε όχι σε μια εικόνα εσωστρέφειας που βγαίνει προς τα έξω και μάλιστα επί της διαδικασίας.
Να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, κωλυσιεργία, μεθοδεύσεις, «βυζαντινισμοί» χωρίς Βυζάντιο, παρά μόνο καθαρές σχέσεις, καθαρές θέσεις, καθαρές διαδικασίες, καθαρές λύσεις.
Η τήρηση του καταστατικού, η πολιτική ενεργοποίηση του κόμματος, η ανάδειξη των θέσεων και των στόχων για την επόμενη ημέρα, είναι οι στοιχειώδεις και απολύτως αναγκαίοι παράγοντες που θα διασφαλίσουν την αφετηρία μίας νέας πορείας.
Μόνο με τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις και συνεννοήσεις μπορούμε να υπερβούμε τις δυσκολίες και όχι με συγκυριακές τεχνητές πλειοψηφίες οργάνων.
Είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Ας μην την χάσουμε!»
Η Ανακοίνωση του ΠαΣοΚ
«Συνεδρίασε σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης συζητήθηκαν τα μεγάλα εκκρεμή θέματα της χώρας και πρωτίστως οι εξελίξεις στις σχέσεις με την ευρωζώνη, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ.
Το Πολιτικό Συμβούλιο συντάχθηκε ομόφωνα με τη σχετική εισήγηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου (το κείμενο έχει κυκλοφορήσει).
Η ΚΟ θα διατυπώσει τη θέση του ΠΑΣΟΚ ως προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με βάση τα κριτήρια που παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος στην κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις 29.1.2015.
Στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε και επίσημα το ΠΣ για την απόφαση του να συγκληθεί, σύμφωνα με το καταστατικό, έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις 15 Μαΐου.
Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε, κατόπιν αυτού, να συγκληθεί η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή στις 27 Φεβρουαρίου και στα μέσα Μαρτίου η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου με τη συμμετοχή επιπλέον των γραμματέων των νομαρχιακών επιτροπών, της γραμματείας της δημοκρατικής παράταξης και των στελεχών που έδωσαν από την πρώτη γραμμή τη μάχη των εκλογών, αλλά και των ευρωεκλογών του Μαΐου.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι στο συνέδριο θα λήξει η θητεία του και ότι ο νέος Πρόεδρος θα εκλεγεί από τη βάση με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας.
Προς το σκοπό αυτό ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να συγκροτηθεί εκ νέου το μητρώο των μελών του ΠΑΣΟΚ, σε πρώτη φάση – ενόψει της εκλογής των συνέδρων – μέχρι 30.4.2015. Στη συνέχεια να διασφαλισθεί και πάλι η δυνατότητα εγγραφής μελών ενόψει της ανάδειξης του νέου προέδρου με το μητρώο να οριστικοποιείται δυο ημέρες πριν την εκλογική διαδικασία.
Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε το συνέδριο να είναι ιδεολογικού, αξιακού και προγραμματικού χαρακτήρα, ώστε να δοθεί μέσα από τον προσυνεδριακό διάλογο και τη συνεδριακή διαδικασία το στίγμα της μελλοντικής πορείας του χώρου σε αναφορά με τις προοπτικές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης.
Όπως επανέλαβε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το συνέδριο τοποθετήθηκε στις 15 Μαΐου, ώστε στο μεταξύ να έχει αποσαφηνισθεί το τοπίο σε σχέση με την πορεία της χώρας, αλλά και για να διαμορφωθούν συνθήκες που θα καθιστούν ευκολότερη την επαφή του ΠΑΣΟΚ με την ευρύτερη κοινή γνώμη και ειδικότερα με τους πολίτες που τοποθετούνται στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης.
Με την εισήγηση του κ. Βενιζέλου συμφώνησαν όλα τα μέλη του ΠΣ με εξαίρεση την κα Φώφη Γεννηματά που πρότεινε να μη διεξαχθεί συνέδριο, αλλά συνδιάσκεψη, μετά την οποία να διεξαχθεί η διαδικασία εκλογής από τη βάση του νέου προέδρου και αυτός να προσδιορίσει μετά το χρόνο και το πλαίσιο διεξαγωγής του συνεδρίου.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η διαφωνία της κας Γεννηματά ως προς τη σειρά των διαδικασιών είναι απολύτως θεμιτή, χαρακτήρισε όμως απολύτως απαράδεκτη την αναφορά της κας Γεννηματά, σύμφωνα με την οποία η απόφαση για διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου μπορεί να σημαίνει ότι ο κ. Βενιζέλος μετέβαλε άποψη ως προς την αποχώρησή του. Αναφορά απολύτως ασύμβατη με το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι εξελίξεις σε σχέση με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ και την κατ´ επανάληψη τονισθείσα επιθυμία του κ. Βενιζέλου να αποχωρήσει από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ .
Στο τέλος της συνεδρίασης η κα Γεννηματά διευκρίνισε ότι δεν ήθελε να θέσει παρόμοιο ζήτημα.
Η απόφαση του ΠΣ θα παρουσιασθεί ως εισήγησή του στη συνεδρίαση της ΚΠΕ».