Προτεραιότητα της κυβέρνησης η εξεύρεση 7 εκατ. ευρώ για την άμεση αποπληρωμή των οφειλών του 2014 της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης προς τους τευτλοπαραγωγούς. Παράλληλα, θα αναζητηθούν άλλα 20 με 25 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αποτελέσουν το κεφάλαιο κίνησης προκειμένου να λειτουργήσει και πάλι η βιομηχανία.
Αυτά αποτελούν δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ), η οποία συναντήθηκε σήμερα με εργαζομένους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και τευτλοπαραγωγούς. Επίσης, συμφώνησαν ότι πρέπει να απεμπλακεί η βιομηχανία από τον εκκαθαριστή της παλιάς ΑΤΕ και να αλλάξει η διοίκηση της επιχείρησης.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, τα επόμενα βήματα θα γίνουν σε διάλογο με τους εργαζομένους, με κύριο στόχο να πάρουν τα χρήματά τους οι τευτλοπαραγωγοί, ώστε να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη νέα περίοδο. «Θέλουμε όμως να δούμε πιο μακριά. Να έχουμε μια ισχυρή βιομηχανία ζάχαρης και ισχυρούς τευτλοπαραγωγούς, με εισόδημα για αξιοπρεπή διαβίωση». Όπως τόνισε ο υπουργός μπορεί η βιομηχανία να ανασυγκροτηθεί, να γίνει ανταγωνιστική και να μην έχει ελλείμματα. «Αν είχε άλλη διαχείριση, εδώ και χρόνια, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ. Είμαστε κάτω από το μηδέν. Αν δεν πάρουμε μια απόφαση θα τελειώσουμε με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τους τευτλοπαραγωγούς. Θέλω να κάνουμε μια σωτήρια παρέμβαση. Τις επόμενες ημέρες θα βρούμε τα 7 εκατ. ευρώ για τους παραγωγούς και 20 με 25 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσει η διαδικασία για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Πιστεύω ότι θα τα βρούμε».
Παράλληλα, όπως είπε τόσο ο κ. Λαφαζάνης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβαλλοντικής Ανασυγκρότησης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, πρέπει να γίνουν κάποιες παράλληλες κινήσεις. «Πρέπει να πάρουμε την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης από τον εκκαθαριστή και να βάλουμε νέα διοίκηση, με νέο προσανατολισμό», επεσήμανε ο κ. Λαφαζάνης.
Όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου, πρόθεση της νέας κυβέρνησης είναι η συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας και η λειτουργία των τριών εργοστασίων της βιομηχανίας. «Η ιδιότυπη σχέση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, εκκαθαριστή της ΑΤΕ και Τράπεζας Πειραιώς πρέπει να λυθεί. Πρέπει να κλείσει αυτό το θέμα», τόνισε, μιλώντας προς τους εργαζομένους της βιομηχανίας.
Να σημειωθεί ότι στα μέσα του 2014, το κλείσιμο δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης είχε παρουσιαστεί από την τότε κυβέρνηση ως λύση για την επιβίωσή της.
Όσο για το θέμα των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τους τευτλοπαραγωγούς –ξεκινούν από 34,7 ευρώ το στρέμμα το 2015 και φτάνουν τα 50 ευρώ το 2020 _, ο κ. Αποστόλου ότι «θα πρέπει να περπατήσει η νέα Κοινή Αγροτικής Πολιτική για να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις». Σύμφωνα με τους ίδιους τους καλλιεργητές, το κόστος της παραγωγής φτάνει τα 300 ευρώ ανά στρέμμα.
Μείζον πρόβλημα αποτελεί και η μη καταβολή των αποζημιώσεων για το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, από το 2012 έως σήμερα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, έως σήμερα από τις 1.569 δηλώσεις εφαρμογής που θα έπρεπε να έχουν γίνει, έχουν κατατεθεί μόνο 459. Η διαδικασία είναι ακόμη ανοιχτή στους 12 από τους 19 νομούς.
Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έχει σήμερα 240 μόνιμους υπαλλήλους και παράγει 52.000 τόνους από τους 300.000 τόνους ζάχαρης που καταναλώνονται στην Ελλάδα. Τη δεκαετία του 1990 στα τότε πέντε εργοστάσια της εταιρείας εργάζονταν 1.200 υπάλληλοι και 3.500 εποχικοί.