Στα σκαριά τα νομοσχέδια για τη δημόσια διοίκηση

Με δυο ταχύτητες προχωρά στις παρεμβάσεις του για τη δημόσια διοίκηση ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Άμεσα, και με ορίζοντα τους επόμενους δυο μήνες, προωθεί νομοσχέδιο, που, όπως ο ίδιος λέει, δεν συνιστά τομή, αλλά αποκατάσταση αδικιών.

Με δυο ταχύτητες προχωρά στις παρεμβάσεις του για τη δημόσια διοίκηση ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Άμεσα, και με ορίζοντα τους επόμενους δυο μήνες, προωθεί νομοσχέδιο, που, όπως ο ίδιος λέει, δεν συνιστά τομή, αλλά αποκατάσταση αδικιών, με ρυθμίσεις για ανάκληση των μνημονιακών απολύσεων και για αποκατάσταση «αντισυνταγματικοτήτων στο πειθαρχικό».

Σε επόμενη φάση, και εντός χρονοδιαγράμματος έξι μηνών, ακολουθούν αλλαγές, που φιλοδοξεί να αποτελέσουν «μεταρρυθμίσεις» μακράς πνοής για την αναδιοργάνωση υπηρεσιών, για την αξιοποίηση του προσωπικού στο δημόσιο με βάση τις κοινωνικές ανάγκες αλλά και με έμφαση στο δημοκρατικό έλεγχο των όποιων επιλογών.

Μην ξεχνάμε ότι το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπου προΐσταται ο υπουργός κ. Νίκος Βούτσης, και ο τομέας της δημόσιας διοίκησης, όπου εξειδικεύει τη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής ο κ. Κατρούγκαλος, αποτελεί «κλειδί» και για τη νέα συμφωνία που επιδιώκει να συνάψει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ΕΕ. Τα… μεταρρυθμιστικά δείγματα γραφής ως τον Ιούνιο, με προμετωπίδα τις αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση, είναι στην αιχμή του κυβερνητικού δόρατος.
Η κυβέρνηση διακηρύσσει αφ΄ ενός ότι το δημόσιο πρέπει, με εθνική επιλογή και με κοινωνική συναίνεση, να αλλάξει, έτσι κι αλλιώς, σελίδα και αφ΄ ετέρου θέλει να δείξει προς τους «ευρωπαίους εταίρους» και τους δανειστές ότι ξέρει να δημιουργεί ισορροπίες, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για ένα δημόσιο που θα διευκολύνει την επιχειρηματικότητα -χτυπώντας τη γραφειοκρατία- και θα ενισχύει τον ελεγκτικό μηχανισμό, μέσω της τεχνολογίας, για πάταξη φαινομένων διαφθοράς και φοροδιαφυγής αλλά και θα εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες.
Η… εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ της προηγούμενης κυβέρνησης στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων εμφανίζεται να έχει φύγει από τη μέση. Κυβερνητικός στόχος , πάντως, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας σε δημόσιες δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΟΣΑ κ. Ανχελ Γκουρία, είναι η ανάπτυξη -ζητούμενο σε όλη την Ευρώπη, όπως σημείωσε- και η εφαρμογή κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων, «που έχουν ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο». Σ΄ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.
Πάντως, όπως σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης το μεσημέρι της Πέμπτης (12.2.2015), θα κατατεθεί σε περίπου ενάμισι μήνα νομοσχέδιο στη Βουλή το οποίο θα περιλαμβάνει ανάκληση των απολύσεων αλλά και επάνοδο στο δημόσιο όσων βρίσκονται ακόμα σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς και μια μίνι κινητικότητα για την κάλυψη των άμεσων αναγκών στο δημόσιο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πρόκειται για αποκατάσταση 3.900 ατόμων -1.825 είναι οι «διαθέσιμοι» και 2.103 οι απολυμένοι εκ των οποίων 1.038 έχουν επανέλθει προσωρινά στις δουλειές τους με δικαστικές αποφάσεις.
Έτσι, το ύψος της δαπάνης υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 22.832.000 ευρώ -θα χρειάζονταν 32.355.000 ευρώ για την αποκατάσταση των 3.900 εργαζομένων, αλλά ήδη καταβάλλονται 9.522.000 ευρώ για τη μισθοδοσία των 1038 απολυμένων που επανήλθαν προσωρινά με δικαστικές αποφάσεις.
Επίσης, θα περιληφθούν διατάξεις για την αποκατάσταση αντισυνταγματικοτήτων με επίκεντρο το πειθαρχικό δίκαιο. Αντισυνταγματικότητες στο πειθαρχικό ο κ. Κατρούγκαλος θεωρεί την υπέρβαση του τεκμηρίου αθωότητας, με τη θέση σε αργία απλώς και μόνο με την απόδοση κατηγορίας ενώ επίσης χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό το να ασκούνται διώξεις για συνδικαλιστική δράση.
Αξίζει να επισημανθεί επίσης ότι, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, θα αποκατασταθούν κι εκείνοι οι οποίοι στο πλαίσιο της κινητικότητας υποβαθμίστηκαν αλλάζοντας κατηγορία (ΥΕ από ΠΕ κοκ) κατά τη τοποθέτησή τους σε άλλες θέσεις.
Υπάρχουν σκέψεις για ανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας αλλά δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.
Τι θεωρεί η νέα ηγεσία «ουσιαστικό κομμάτι της μεταρρύθμισης», που φιλοδοξεί να το ολοκληρώσει σε 6 μήνες; Αυτό αφορά στην πλήρη καταγραφή των αναγκών της δημόσιας διοίκησης και την αναδιοργάνωσή της «με ανακαθορισμό των αναγκών ανά υπουργείο, με περίγραμμα θέσεων, για τις θέσεις που θα κριθούν ότι ανταποκρίνονται στο νέο επιτελικό ρόλο των υπουργείων και αξιολόγηση στη βάση αυτών των περιγραμμάτων ». Το σύστημα αξιολόγησης θα είναι επιβραβευτικό και όχι τιμωρητικό, επισημαίνει ο κ. Κατρούγκαλος. Και συμπληρώνει: Δεν θα συνδέεται με μισθολογική εξέλιξη, ούτε με απολύσεις ενώ «προσπαθούμε να βρούμε μεθόδους να ελέγχεται η ακρίβειά του και με τρόπους δημοκρατικούς».
Πάντως, το βέβαιο είναι ότι παγώνει το παλιό σύστημα αξιολόγησης προσωπικού.
Στον κατάλληλο χρόνο -χωρίς να θεωρείται μείζον ζήτημα σε αυτή τη φάση- θα μελετηθεί το ζήτημα της αξιολόγησης προϊσταμένων, με εξέταση και μοντέλων από τη διεθνή εμπειρία, που περιλαμβάνουν τυπικά προσόντα και συνέντευξη κατά την επιλογή.
Οι έλεγχοι για πλαστογραφίες και νοθευμένα έγγραφα θα συνεχισθούν. Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, οποιοσδήποτε εντοπισθεί να έχει χρησιμοποιήσει πλαστά πιστοποιητικά, δικαιολογητικά κ.ά. θα φύγει από το δημόσιο. Όμως, ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθαρίζει ότι το «κυνήγι μαγισσών» για επανέλεγχο μετατροπής συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου θα σταματήσει. Είναι , όπως λέει, μια βαθύτατη υποκρισία και η δημόσια διοίκηση δεν θα στρέψει την προσοχή της προς τα πίσω .
Όσον αφορά στους αδιόριστους επιτυχόντες σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ , ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι υπολογίζονται σε 6000 και το υπουργείο εξετάζει τον τρόπο ένταξής τους ώστε σταδιακά να καλυφθούν με αυτούς ανάγκες της δημόσιας διοίκησης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.