Ουκρανία:Πούτιν, Μέρκελ, Ολάντ, Ποροσένκο στο ακουστικό

Μικρή πρόοδος σημειώθηκε στις συνομιλίες ανάμεσα στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μικρή πρόοδος σημειώθηκε στις συνομιλίες ανάμεσα στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να συνομιλήσουν τηλεφωνικά ξανά την Κυριακή -με τη συμμετοχή και του ουκρανού προέδρου- στη βάση μιας πρότασης ειρηνευτικού σχεδίου, λεπτομέρειες της οποίας δεν έγιναν γνωστές.

Πηγή της γαλλικής προεδρίας έκανε λόγο για «ουσιαστικές και εποικοδομητικές» συνομιλίες, ωστόσο Ολάντ και Μέρκελ έφυγαν από το Κρεμλίνο δύο ώρες μετά την έναρξη της συνάντησης, χωρίς να προχωρήσουν σε δηλώσεις.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήθελε μία επαναφορά της συμφωνίας του Μινσκ -που δεν εφαρμόστηκε ποτέ-, αλλά με διαφορετικές γραμμές κατάπαυσης του πυρός από εκείνες που αναγνώριζε η συμφωνία του Μινσκ, καθώς δήλωνε ότι θα πρέπει να αναγνωριστούν οι εδαφικές κτήσεις των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία -όπως είπε.

Την πρόταση αυτή απορρίπτει το Κίεβο.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία των τριών ηγετών να εργαστούν προς ένα κοινό έγγραφο κατάπαυσης του πυρός, βασισμένο πάνω στη συμφωνία του Μινσκ.

Πριν από τη συνάντηση με τον Πούτιν, η Μέρκελ και ο Ολάντ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στο Κίεβο, στον οποίο υποσχέθηκαν ότι οποιαδήποτε νέα συμφωνία θα εξασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο Ποροσένκο, ο οποίος βρίσκεται στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, όταν ρωτήθηκε εάν η γαλλογερμανική πρωτοβουλία θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα, απάντησε: «Ναι». Και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως θα βοηθήσει να εξασφαλιστεί «περισσότερη ασφάλεια στην Ευρώπη».

Πάντως, ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος συμμετείχε στη διάσκεψη του Μονάχου, δήλωσε αισιόδοξος για τα όσα θα γίνουν την Κυριακή, ενώ ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν έχει σκοπό να επιτεθεί σε κανέναν.

Επιφυλακτικό για τα αποτελέσματα της τηλεφωνικής επικοινωνίας εμφανίστηκε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εκπρόσωπός του δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι δεν είναι ακόμα σαφές πόσο επιτυχής θα είναι αυτή η πρωτοβουλία, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες.

Εκεχειρία στο Ντεμπαλτσέβε

Εκεχειρία μερικών ωρών τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο στο Ντεμπαλτσέβε, πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό, την οποία όμως φιλορώσοι αντάρτες έχουν σχεδόν περικυκλώσει.

Η εκεχειρία επέτρεψε σε εναπομείναντες κατοίκους να επιβιβαστούν σε 20 λεωφορεία και να απομακρυνθούν εκτάκτως από την πόλη που έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη.

Παντού κατά μήκος της γραμμής του μετώπου οι βομβαρδισμοί ήταν λιγότεροι, για πρώτη φορά ύστερα από εβδομάδες σφοδρών μαχών. Ωστόσο τουλάχιστον δύο στρατιώτες και ένας πολίτης σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ εξετάζουν ακόμη το ενδεχόμενο προμήθειας όπλων στον ουκρανικό στρατό που γνωρίζει ήττες στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ που ελέγχουν οι αυτονομιστές.

Ωστόσο κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, την Πέμπτη, ο Τζον Κέρι δεν ανακοίνωσε την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, όπως ήλπιζε το Κίεβο αλλά δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον προτιμά μια διπλωματική λύση.
Ο Μπαράκ Ομπάμα «επανεξετάζει όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης αμυντικών όπλων» και θα λάβει την απόφασή του «σύντομα», σύμφωνα με τον Κέρι, ώστε να δοθεί μια ευκαιρία στο ευρωπαϊκό ειρηνευτικό σχέδιο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.