Στο παρασκήνιο, στις συναντήσεις προετοιμασίας εν όψει των συζητήσεων της προσεχούς εβδομάδας και πάντως στο κρίσιμο Εurogroup της Τετάρτης και την σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, μεταφέρεται το ενδιαφέρον και οι εξελίξεις που αφορούν το ελληνικό ζήτημα, έπειτα και από την ομιλία του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, το απόγευμα της Κυριακής στην Βουλή.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έπειτα από την εκφώνηση της ομιλίας του Πρωθυπουργού, οι εξαγγελίες του κινήθηκαν σε γενικό πλαίσιο και μόνον στο πεδίο των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης έθεσε ο κ. Τσίπρας άμεση προτεραιότητα.
Ετσι, μίλησε για άμεση επαναπρόσληψη των καθαριστριών, των σχολικών φυλάκων και των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, όχι όμως των απολυθέντων της ΕΡΤ, για την επαναλειτουργία της οποίας μίλησε μεν, δεν την προσδιόρισε χρονικά, δε.
Την ίδια στιγμή περιέγραψε ένα σχέδιο κινήσεων και πρωτοβουλιών χωρίς δραματικό οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά με μεγάλη συμβολική σημασία, όπως ο περιορισμός προνομίων βουλευτών, η μείωση του προσωπικού στο Μέγαρο Μαξίμου, η κατάργηση των βουλευτικών οχημάτων.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που είχε εξαγγείλει ήδη από τον προηγούμενο Σεπτέβριο στην Θεσσαλονίκη, τοποθετώντας τα όμως στο μέλλον.
Ειδικότερα, μίλησε για σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, με χρονικό ορίζοντα το 2016, για σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ, επίσης από το 2016, ενώ ξεκαθάρισε υπό μορφήν έκκλησης προς τους πολίτες, ότι οι τελευταίες δόσεις του βεβαιωμένου ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθούν κανονικά, πριν την κατάργηση του μέτρου, και την αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, αρχής γενομένης επίσης από την χρήση του 2015.
Ανοιχτά παράθυρα άφησε επίσης ο κ. Τσίπρας στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων για τις οποίες ανέφερε, σε μία γενική διατύπωση, που αφήνει πολλά ενδεχόμενα και δυνατότητες ανοιχτά: «Σε αυτό το πλαίσιο δεσμευόμαστε ότι δεν παραχωρούμε, δεν ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό μας κεφάλαιο. Δεν ξεπουλάμε τον φυσικό και ορυκτό μας πλούτο, διότι άλλο η αξιοποίηση του εθνικού κεφαλαίου και της περιουσίας της δημόσιας περιουσίας και άλλο το ξεπούλημα. Σε αυτή την προοπτική κάθε πρόταση για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας θα εξετάζεται συγκεκριμένα και θα προωθείται στο βαθμό που υπάρχουν εγγυήσεις σεβασμού της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καθώς και επιχειρησιακό πλάνο που αποδεικνύει ότι αυτή θα λειτουργεί υπέρ και όχι εναντίον του δημοσίου συμφέροντος».
Σε γενικές γραμμές, παράγοντες της αγοράς χαρακτήριζαν την ομιλία του κ. Τσίπρα, γενικού χαρακτήρα και χωρίς αιχμές που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν αντιδράσεις από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων, στο διάστημα των ημερών έως τις συνεδριάσεις του eurogroup και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Δεδομένου ότι από την Κυριακή στην Αθήνα βρίσκεται υψηλόβαθμο κλιμάκιο του Euro Working Group, με επικεφαλής τον Τόμας Βίζερ, οι τεχνικές συζητήσεις με τους εταίρους συνεχίζονται και το πεδίο φαίνεται ότι αν και θολό, αφήνει περιθώρια συμβιβασμών.