Το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου η Στεφανία Γουλιώτη και ο Νίκος Ψαρράς καλεσμένοι του Νίκου Θρασυβούλου συντονιστείτε (13:00-14:00) στον Βήμα 99.5 και κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «H γυναίκα απ’ τα παλιά».
Η Στεφανία Γουλιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Για δύο χρόνια φοίτησε στη Γεωλογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια παρακολουθεί για ένα χρόνο τη Δραματική Σχολή του Piccolo Teatro di Milano με βασικό δάσκαλο το Luca Ronconi.
Πρώτη της επαγγελματική παράσταση η «Πενθεσίλεια» του Κλάιστ σε σκηνοθεσία Peter Stein, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μεγάλα θέατρα της Ιταλίας μεταξύ των οποίων και το αρχαίο θεατρο των Συρρακουσών. Στο Μιλάνο ακολούθησαν οι παραστάσεις: «Μάνα Κουράγιο» του Μπέρτολτ Μπρέχτ σε σκηνοθεσία Robert Carsen (Κατρίν, Piccolo Teatro) και οι «Τρωαδες» σε σκηνοθεσία Serena Sinigallia (Αθηνά, ομάδα Α.Τ.Ι.R.).
Επιστρέφοντας στη Ελλάδα συνεργάζεται με τον Λευτέρη Βογιατζή στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή ο οποίος της αναθέτει το ρόλο του Τειρεσία για το Φεστιβαλ Επιδαύρου. Στη συνέχεια συνεργάζεται με την Κατερίνα Ευαγγελάτου και το Αμφιθέατρο στην «Ερωτευμένη νεκρή» του Gaultier. Το 2007 ο Peter Stein της εμπιστευεται την Ηλέκτρα στο ομώνυμο έργο του Σοφοκλή – ρόλος που την καθιερώνει τελικά για το ελληνικό θεατρικό κοινό και για την ερμηνεία του οποίου τιμάται με τα βραβεία «Μελίνα Μερκούρη» και «Κάρολος Κουν».
Συνεχίζει μια μακριά συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο για έξι περίπου χρόνια, όπου της ανατίθενται μεγάλοι και σπουδαίοι ρόλοι όπως η Ηλέκτρα στον «Ορέστη» του Ευριπίδη και η Μαρίνα στον «Περικλή» του Σαιξπηρ (παράσταση που παίχτηκε και στο Globe Theatre του Λονδίνου) σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά , «Τρισεύγενη» στο ομώνυμο έργου του Κωστή Παλαμά σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου και «Κασσανδρα» στη διασκευή των «Βατράχων» του Αριστοφάνη απο τον Δημήτρη Λιγνάδη. Με τον Γιάννη Χουβαρδά συνεργάζεται επίσης στις παραστάσεις «Εμίλια Γκαλόττι» του Λέσσινγκ και «Ο εφιάλτης της ευτυχίας» της Γ. Ντελ Κόρτε. Συμμετέχει με σημαντικούς ρόλους και σε άλλες παραστάσεις όπως «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκην. Dimiter Gotjeff, «Bossa Nova» σε σύλληψη και σκηνοθεσία Κωσταντίνου Ρήγου, «Ο πρίγκιπας του Χόμπουργκ» του Κλάιστ και «Αμφιτρύων» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Βογιατζή, «Ηρακλής Μαινόμενος» του Ευριπίδη σε σκην. Μιχαήλ Μαρμαρινού.
Με το Φεστιβάλ Αθηνών έχει συνεργαστεί δύο φορές στο «Θρόνο των Ατρειδών» (βασισμένο στην «Ορέστεια» του Αισχύλου) σε σκηνοθεσία Άρη Ρέτσου, όπου ερμήνευσε την Κασσάνδρα και στη «Δεσποινίδα Τζούλια» του Στρίντμπεργκ, όπου ερμήνευσε την ομώνυμη ηρωίδα σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη.
Το 2013 συνεργάζεται με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην παράσταση «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, όπου ερμηνεύει το διπλό ρόλο της ΣαινΤε και του Σουί Τα και τιμάται γι’ αυτο με το Δεύτερο Βραβείο κοινού του Αθηνοράματος σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου με την οποία συνεργάζεται και στη συνέχεια στο έργο «Οι θεατές» του Μάριου Ποντίκα πάλι για το Εθνικό Θέατρο.
Το χειμώνα της ίδιας χρονιάς θα βρεθεί μετά απο καιρό στο ελεύθερο θέατρο και στο Θέατρο του Νέου Κόσμου στην παράσταση «Αστερισμοί» σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θοδωρόπουλου και το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Επιδαύρο στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου.
Στον κινηματογράφο έχει συμμετάσχει σε τρεις ταινίες μεγάλου μήκους. Το «J.A.C.E.» σε σκηνοθεσία Μενέλαου Καραμαγγιώλη (ταινία όπου για την ερμηνεία της απέσπασε το Πρώτο Βραβείο γυναικείας ερμηνείας του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), έπειτα η «Δεμένη κόκκινη κλωστή» του Κώστα Χαραλάμπους και η «Χαρά» του Ηλία Γιαννακάκη.
Στην τηλεόραση έχει συμμετάσχει σε τρεις σειρές: τα «Άγρια παιδιά», «Κωστας Καρυωτάκης» και «Χαρά αγνοείται».
Το 2012 άρχισε να διδάσκει στη Δραματική Σχολή της Αγίας Βαρβάρας και στη Σχολή «Ίασμος – Βασίλης Διαμαντόπουλος» στην οποία διδάσκει μέχρι σήμερα.
Ο Νίκος Ψαρράς (γενν. Σοχός Θεσσαλονίκης, 1971) είναι Έλληνας ηθοποιός.
Γεννήθηκε στο Σοχό του νομού Θεσσαλονίκης και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Το 1994, αποφοίτησε ως αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και κέρδισε την Υποτροφία Μελίνα Μερκούρη την ίδια χρονιά.
Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση ήταν το 1991 στους «Δαιμονισμένους» που ανέβασε το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ιορδανίδη. Ο ίδιος σκηνοθέτης του εμπιστεύτηκε δύο ακόμα σημαντικούς ρόλους στον «Μοναχικό της Αλεξάνδρειας» και στο «Πέρα απ’ τ’ αγάλματα» στο περιθώριο των εκδηλώσεων των Δημήτριων το 1993 και το 1994 αντίστοιχα.
Από το 1995 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Πρώτες του τηλεοπτικές εμφανίσεις είναι συμμετοχές στις σειρές «Ταύρος με Τοξότη» και το «Γελοίον του πράγματος». Ο πρώτος του πρωταγωνιστικός ρόλος ήταν το 1995 στην τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1 «Πρόβα Νυφικού» στο ρόλο του Αλέξανδρου και σε σκηνοθεσία του Κώστα Κουτσομύτη.
Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τον Γιώργο Κιμούλη, στο «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ. Έχει συμμετάσχει με πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πολλές κινηματογραφικές, θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Συμμετείχε στη τηλεοπτική σειρά του ΑNT1 «Μαύρος Ωκεανός» που προβλήθηκε το 2000. Από το 1999 και για έξι χρόνια έμεινε στην Νέα Υόρκη, όπου με υποτροφία σπούδασε στο H.B. Studio και στο Stella Adler Conservatory με μια αντίστοιχη υποτροφία. Συμμετείχε σε δύο τηλεοπτικές παραγωγές, το Guiding Light και το One life to live.
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2005, και πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά του Mega Channel «Οι μάγισσες της Σμύρνης» στο ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμάνου, δίπλα στην Μαρία Τζομπανάκη, και σε σκηνοθεσία του Κώστα Κουτσομύτη. Το 2007, συμμετείχε στη τηλεοπτική σειρά του Alpha TV «Αν μ’ αγαπάς» και το 2008 ήταν πρωταγωνιστής στη σειρά του ίδιου καναλιού «Amore mio».
H γυναίκα απ’ τα παλιά
του Ρόλαντ Σίμελπφενιχ
από την ομάδα Kammerspiel
«Πριν από εικοσιτέσσερα χρόνια ήμουν ο μεγάλος σου έρωτας, μου ορκίστηκες τότε ότι θα μ’ αγαπάς για πάντα. Είμαι εδώ τώρα για να σου θυμίσω αυτή την υπόσχεση.» Με αυτά τα λόγια εισβάλλει στο σπίτι του Φρανκ μια γυναίκα. Στο χωλ έχουν απομείνει μόνο πακεταρισμένα κουτιά και κιβώτια μετακόμισης. Μετά από δεκαεννιά χρόνια ο Φρανκ, η γυναίκα του και ο γιος τους ετοιμάζονται να μετακομίσουν. Η γυναίκα ωστόσο αρνείται να δεχτεί αυτή την πραγματικότητα και είναι αποφασισμένη να μείνει. Σε μια μόλις μέρα μπαίνει στη ζωή τους και την αλλάζει για πάντα.
Πόσο κρατά ένα καλοκαίρι; Πόσο διαρκεί το «για πάντα;» Τι έχει μεγαλύτερη αξία, η ελευθερία ή η δέσμευση; Ένα έργο για τον χρόνο που σαρώνει στο πέρασμα του, για το εφήμερο του έρωτα και το απόλυτο της εφηβείας, για τους συμβιβασμούς της ενηλικίωσης και τις δεσμεύσεις της ζωής, αλλά κυρίως για την πίστη στο όνειρο.
Συντελεστές:
Μετάφραση/ σκηνοθεσία: Έλενα Καρακούλη
Σκηνικά- κοστούμια: Κλειώ Γκιζελή
Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος
Kίνηση: Φαίδρα Σούτου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νάντια Σπηλιωτοπούλου
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Νίκος Ψαρράς: Φρανκ
Στεφανία Γουλιώτη: Ρόμυ Φογκλέντερ
Μαρία Ζορμπά: Κλαούντια, η γυναίκα του Φρανκ
Χάρης Τζωρτζάκης: Άντυ, γιος του Φρανκ και της Κλαούντια
Ηλιάνα Μαυρομάτη: Τίνα, φίλη του Άντυ
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00