Εντοπίστηκε υβριδικό είδος ανθρώπων;

H μελέτη ανθρώπινων απολιθωμάτων ηλικίας 60-120 χιλιάδων ετών στην Κίνα δείχνει ότι είναι πιθανό αυτά να ανήκουν σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος που ζούσε στην Ασία. Ενα υβριδικό είδος ανάμεσα στον Homo erectus και τους Νεάντερταλ.

H μελέτη ανθρώπινων απολιθωμάτων ηλικίας 60-120 χιλιάδων ετών στην Κίνα δείχνει ότι είναι πιθανό αυτά να ανήκουν σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος που ζούσε στην Ασία. Ενα υβριδικό είδος ανάμεσα στον Homo erectus και τους Νεάντερταλ.

Τα απολιθώματα ανακαλύφθηκαν σε μια σπηλιά στην περιοχή Ξουτζιαγιάο της Βόρειας Κίνας το 1976 – επρόκειτο για τμήματα από κρανία καθώς και εννέα δόντια που ανήκαν σε τέσσερα άτομα.

Η μελέτη των δοντιών

Τώρα ερευνητές από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο για την Ανθρώπινη Εξέλιξη στο Μπούργος της Ισπανίας διεξήγαγαν νέες αναλύσεις των δοντιών. Επικεντρώθηκαν στο μέγεθος και στο σχήμα του ριζικού συστήματος και της στεφάνης καθώς και σε άλλα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το BBC. Τα δόντια αυτά συγκρίθηκαν στη συνέχεια με 5.000 άλλα δόντια τα οποία ανήκουν σε άλλα ανθρωποειδή.

Οπως προέκυψε, ορισμένα από τα δόντια διέθεταν χαρακτηριστικά τα οποία έμοιαζαν με εκείνα του Homo erectus ενώ κάποια άλλα… έφερναν περισσότερο στους Νεάντερταλ. «Τα δόντια φαίνεται να αποτελούν μια μείξη πρωτόγονη και άγνωστη μέχρι σήμερα» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης καθηγήρια Μαρία Μαρτινόν-Τόρες. Προσέθεσε πάντως ότι «δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για νέο είδος καθώς πρέπει να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συγκρίσεις».

Η σιαγόνα της Ταϊβάν

Σημειώνεται ότι ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έκανε λόγο και για ένα άλλο πρωτόγονο είδος ανθρώπου που πιθανώς έζησε στην Ασία. Ψαράδες εντόπισαν κοντά στην Ταϊβάν τη σιαγόνα ενός αρχαίου προγόνου του σύγχρονου ανθρώπου ο οποίος έζησε στην περιοχή πριν από περίπου 200.000 χρόνια.

Με βάση όλα αυτά τα νέα ευρήματα οι ειδικοί εκτιμούν ότι ενώ ο σύγχρονος άνθρωπος βρισκόταν στην Αφρική σε άλλες περιοχές του πλανήτη ζούσαν διάφορα είδη ανθρώπων. Γνωρίζουμε για τους Νεάντερταλ στην Ευρώπη και τους Ντενίσοβαν στις Καυκάσιες περιοχές αλλά φαίνεται ότι στην Ασία ζούσαν αρκετά είδη μέχρις ότου έκανε και εκεί την εμφάνιση του ο σύγχρονος άνθρωπος και, όπως συνέβη και στις άλλες περιοχές του πλανήτη, τα υπόλοιπα είδη εξαφανίστηκαν.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα ανακαλύψουν τώρα και άλλα απολιθώματα σε διαφορετικές περιοχές της Ασίας ώστε να λύσουν το μυστήριο των άγνωστων ειδών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.