Και ξαφνικά στη χώρα επικρατεί μια διάχυτη ευφορία! Σε κάθε γωνία υπάρχει και ένας «μεθυσμένος» από το γλυκό κρασί της νέας κυβέρνησης. Από τα κοστούμια χωρίς γραβάτες, από τις υψωμένες γροθιές της νίκης, από τους νέους υπουργούς που είναι έτοιμοι να μοιράσουν λεφτά στον κόσμο, να καταργήσουν τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα, να φέρουν στην Ελλάδα την χαμένη της αξιοπρέπεια, να σβήσουν τα χρέη και τις υποχρεώσεις της.
Τελικά μήπως ζούσαμε σε εικονική πραγματικότητα; Μήπως οι λύσεις ήταν μπροστά μας όλα αυτά τα χρόνια της αιματηρής λιτότητας και δεν μπορούσαμε να τις δούμε ;
Νομίζω, πως λίγη ψυχραιμία δε βλάπτει- ο παράδεισος μπορεί να περιμένει. Εξάλλου ,μια αντίστοιχη ευφορία υπήρχε στον τόπο κι όταν εξελέγη ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009, κι είδατε που φτάσαμε.
Δε λέω, η παρέμβαση Ομπάμα για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική. «Δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται τόσα χρόνια σε ύφεση, χρειάζεται και μια στρατηγική ανάπτυξης» τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος ο οποίος ,μάλιστα, σε λίγα 24ωρα θα συναντήσει την Καγκελάριο Μέρκελ στην Ουάσιγκτον.
Όπως σημαντική είναι και η πρωτοβουλία μεσολάβησης του Προέδρου Ολάντ ή η στήριξη του Ιταλού Πρωθυπουργού Ρέντσι- μήπως και ταρακουνηθεί ο κ. Σοϊμπλε και αλλάξει την επώδυνη συνταγή του.
Ιδιαίτερα θετική είναι επίσης η στροφή του Αλέξη Τσίπρα και των νέων οικονομικών υπουργών στον ρεαλισμό . Οι μεγαλόστομες προεκλογικές κορώνες περί αθέτησης των συμφωνιών της προηγούμενης κυβέρνησης εγκαταλείφθηκαν: «η πολιτική μας σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων απέναντι στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ» δήλωσε την Κυριακή ο κ. Τσίπρας στο Bloomberg .
αι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης – γυρίζοντας την πλάτη στην σκληρή κριτική ΣΥΡΙΖΑ για την χρησιμοποίηση από την προηγούμενη κυβέρνηση της εταιρείας Lazard για το PSI – έσπευσε να προσλάβει κι αυτός τη μεγάλη διεθνή εταιρείας ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο .Και έκανε σαφές ότι αντί για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους που είχε κάνει σημαία προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί την επιμήκυνση αποπληρωμής του !
Στο ίδιο πνεύμα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης άφησε σαφώς να εννοηθεί αντίθετα απ ότι λεγόταν προεκλογικά ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει -με κάποιο τρόπο- παράταση της συμφωνίας με τους δανειστές ως τον Μάιο.
Όμως «αν δεν τραγουδήσει πρώτα η χοντρή κυρία», όπως έλεγε η Κριστίν Λαγκάρντ, δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν πράγματι υπάρχει κάποιο φως στον ορίζοντα. Διότι η γερμανική πλευρά είναι εκείνη που βάζει τα λεφτά και χαράσσει πολιτική κι ακόμη δεν φαίνεται να «ιδρώνει το αυτί της» παρά τις μεσολαβήσεις των ευρωπαίων και τις παραινέσεις του Λευκού Οίκου .
Χτες μάλιστα πηγές της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε απέρριπταν την θέση των κ.κ Τσίπρα,Βαρουφάκη για την απόσυρση της τρόικας από την διαπραγμάτευση ενώ τα ραντεβού της ελληνικής πλευράς με τους γερμανούς παραμένουν στον αέρα.
Αν η υπόθεση δεν εξελιχθεί σε μία αντιπαράθεση Γερμανίας -Ελλάδας ,η μόνη ελπίδα να «βάλει νερό στο κρασί του» το Βερολίνο είναι να πεισθεί ότι η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει γρηγορότερα από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στις βαθιές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα -στην φορολογία , το ασφαλιστικό ,στην πάταξη της διαφθοράς, στη Δικαιοσύνη, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας .
Όμως η κυβέρνηση εμφανίζεται με δύο τελείως διαφορετικές όψεις .Από τη μία πλευρά είναι η πλευρά του Μαξίμου που υπόσχεται στους ξένους ριζοσπαστικές τομές – το πολυαναμενόμενο ριζοσπαστικό σχέδιο της κυβέρνησης που θα παρουσιάσει ο κ.Τσίπρας στην συνάντηση που θα έχει αύριο με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Από την άλλη πλευρά είναι οι υπουργοί της κυβέρνησης που δεν ανήκουν στο οικονομικό επιτελείο και οι οποίοι -πιστοί στις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ -δεν φαίνονται διατεθειμένοι για κανενός είδους θυσίες .
Υπόσχονται μάλιστα ακριβώς το αντίθετο: την επιστροφή στο ανέμελο παρελθόν που έφερε τη χώρα στην κρίση . Μοιράζουν χωρίς καμία φειδώ αυξήσεις μισθών και επιστροφή συντάξεων, προσλήψεις στο δημόσιο και τερματισμό των ιδιωτικοποιήσεων.
Οι προγραμματικές δηλώσεις του Σαββατοκύριακου θα είναι ένα μεγάλο τεστ για τη νέα κυβέρνηση. Θα δείξει στους ξένους ποια πολιτική διαλέγει και ποια αφήνει ο κ.Τσίπρας. Από αυτή την επιλογή θα εξαρτηθεί το μέλλον της κυβέρνησης και το τελικό τραγούδι της χοντρής κυρίας …