Ηχηρή παρέμβαση Ομπάμα για την Ελλάδα

Ηχηρή παρέμβαση για το θέμα της Ελλάδας έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την Κυριακή τονίζοντας ότι δεν μπορείς να πιέζεις άλλο τους λαούς με τη λιτότητα. Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης,είπε.

Ηχηρή παρέμβαση για το θέμα της Ελλάδας έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την Κυριακή τονίζονταςότι δεν μπορείς να πιέζεις άλλο τους λαούς με τη λιτότητα. Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης,είπε.

Μιλώντας στο CNN τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια σειρά αλλαγών αλλά ότι είναι δύσκολο να συμβούν αυτές οι αλλαγές όταν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών έχει ήδη υποχωρήσει 25%. «Με την πάροδο του χρόνου το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία δεν μπορούν να το αντέξουν» σχολίασε.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται συνεργάτης του προέδρου στα οικονομικά, πιθανώς ο Υφυπουργός Οικονομικών.

«Ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και αυτό απαιτεί συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και θύμισε το ρόλο των ΗΠΑ το 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας

«Υπάρχει αναγνώριση εκ μέρους της Γερμανίας και άλλων ότι θα ήταν προτιμότερο η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε, τέλος, και στο θέμα της φοροδιαφυγής και αναφέρθηκε στην αδυναμία συλλογής φόρων.

Η πλήρης δήλωση Ομπάμα

Στην εκπομπή του Fareed Zakaria GPS που μεταδίδεται από το καλωδιακό ειδησεογραφικό κανάλι CNN, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην Ινδία όπου βρέθηκε πρόσφατα, ρωτήθηκε από το δημοσιογράφο να σχολιάσει«αν συμφωνεί με τηδήλωση του νέου Έλληνα πρωθυπουργού ότι η λιτότητα δεν φέρνει αποτέλεσμα».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΠΑΜΑ:Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότιδενμπορείςνασυνεχίσειςναπιέζειςχώρες πουβρίσκονταισεύφεση.Κάποιαστιγμήπρέπεινα υπάρξειστρατηγικήανάπτυξης,προκειμένουαυτές οιχώρεςναμπορέσουννααποπληρώσουνταχρέητους, ναμειώσουνκάποιααπό ταελλείμματάτους.

Δενυπάρχειαμφιβολίαότι ηελληνικήοικονομίαβρισκότανσεεπιτακτική ανάγκημεταρρυθμίσεων, ησυλλογήτωνφόρωνστηνΕλλάδαήτανδιάσημα τραγική.Νομίζωότιγια ναμπορέσειηΕλλάδαναγίνειανταγωνιστικήστηνπαγκόσμια αγορά,έπρεπεναδρομολογηθούνμιασειρά από αλλαγές. Είναι πολύδύσκολοναγίνουναυτέςοιαλλαγέςαν τοεπίπεδοδιαβίωσηςτωνπολιτώνέχειπέσεικατά 25%, αυτό δενμπορείνα τοαντέξειούτεηελληνικήκοινωνίαούτετοπολιτικόσύστημα.

Επομένωςηελπίδαμου είναι ότι ηΕλλάδαθαμείνειστηνευρωζώνη,νομίζωότι αυτό θααπαιτούσεσυμβιβασμούςαπόόλεςτιςπλευρές.Ότανηοικονομική κρίσηστηνΕλλάδαενέσκηψεπριν απόμερικάχρόνια,εμείςείχαμεενεργό ρόλοστηνπροσπάθειααντιμετώπισήςτης.Νομίζω ότιαναγνωρίζειηΓερμανίακαιάλλοιότι θαήτανκαλύτερογια τηνΕλλάδαναπαραμείνειστηνΕυρωζώνη,από το ναβρεθείέξωαπό αυτή. Είναι μίακατάστασηπου στιςαγορέςδεναρέσει.

Γενικώς,όμως,μεαπασχολείηανάπτυξηστηνΕυρώπη, ηδημοσιονομικήπειθαρχίαείναισημαντική, οιδιαρθρωτικέςμεταρρυθμίσειςείναιαπαραίτητεςσεπολλέςαπό αυτές τιςχώρες,αλλάαυτό που μας δίδαξε ηαμερικανικήεμπειρία, είναι ότι οκαλύτεροςτρόποςναμειώσειςταελλείμματαείναι νααποκαταστήσειςτηνδημοσιονομικήσταθερότητα,είναι νααναπτυχθείςκαιότανέχειςμιαοικονομίασεελεύθερηπτώσηπρέπειναυπάρξειστρατηγικήανάπτυξηςκαι όχιαπλώςναγίνονταιπροσπάθειεςπίεσηςενόςπληθυσμούπουδεινοπαθείολοένακαιπερισσότερο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.