Η φράση του νέου υπουργού Επικρατείας κ. Παναγιώτη Νικολούδη παρουσιάζοντας την Εκθεση για το μαύρο χρήμα στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2013 έμοιαζε προφητική: «Κανείς δεν μπορεί να κλέβει και να κοιμάται ήσυχος…». Τώρα, όχι ως επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής κατά του Ξεπλύματος βρώμικου χρήματος αλλά από πολιτικό πλέον πόστο, καλείται και εκείνος να περάσει από τις διαπιστώσεις στα έργα. Και κυρίως, να υλοποιήσει αυτό που είχε πει με σημασία στη Βουλή στην ίδια συνεδρίαση, μιλώντας για τις 497 «ύποπτες» περιπτώσεις φοροδιαφυγής: «Εγώ θα κοίταζα αυτές τις 497 περιπτώσεις, διότι είναι χρήματα έτοιμα να τα βρεις, να τα πάρεις…». Πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει τώρα αυτό; Θα δείξει… Τα εγκλήματα από τα οποία προέρχεται το μαύρο χρήμα έχουν επίσης περιγραφεί από τον ίδιο και θα αποτελέσουν σίγουρα αρχή για την πολιτική κατά της Διαφθοράς του νέου υπουργείου.
Η λίστα Λαγκάρντ, οι υποθέσεις φοροδιαφυγής από τα 54.000 εμβάσματα στο εξωτερικό και το CD με τις καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες της χώρας είναι οι πρώτες προτεραιότητες του υπουργού. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός εγκαταστάθηκε στο γραφείο του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στυλιανού Στασινόπουλου και πριν από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος που θα ορίζει τα βοηθητικά όργανα στον αγώνα κατά της Διαφθοράς άρχισε τις συσκέψεις. Στενή συνεργασία θα έχει ασφαλώς με όλους τους οικονομικούς εισαγγελείς, ιδιαίτερα με τον επικεφαλής κ. Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος τον ενημέρωσε κυρίως για τους ελέγχους σε πρόσωπα που αναφέρονται στη λίστα Λαγκάρντ και για τα χρήματα που έχουν επιστραφεί, αλλά και για την απεραντοσύνη των ερευνών.
Εγκυρη πηγή μιλώντας στο «Βήμα» ανέφερε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η ενοποίηση και η συγκέντρωση των ελέγχων για τους φοροφυγάδες των τριών καταλόγων παράνομου χρήματος που προαναφέραμε. Φαίνεται λοιπόν ότι εξετάζεται σοβαρά η δημιουργία μιας συνολικής τράπεζας πληροφοριών, αφού έχει εντοπιστεί πως υπάρχουν πολλά κοινά πρόσωπα στις τρεις λίστες.
Ιδιαίτερο κεφάλαιο θα ανοίξει από τον πρώην αντεισαγγελέα Παναγιώτη Νικολούδη και για τα σκανδαλώδη δάνεια των τραπεζών. Εκτός από τα φαινόμενα των τραπεζών Proton, FBB και της Συνεταιριστικής Ευβοίας, τα οποία ήταν από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που είχε ποτέ διερευνήσει στην καριέρα του –κατά δήλωσή του -, ο ίδιος με την προηγούμενη ιδιότητά του βρισκόταν στα ίχνη σκανδάλου με αντικείμενο 5 δισ. ευρώ το οποίο αφορούσε τράπεζα με μεγάλη δημόσια συμμετοχή πριν από τρία χρόνια. Σε αυτήν στο διάστημα πριν από το 2012 έχουν εντοπιστεί, από στενή ομάδα του ΣΔΟΕ που έκανε αντίστοιχους ελέγχους, δάνεια τα οποία δημιούργησαν στην τράπεζα «τρύπα» 5 δισ. ευρώ! Διοικήσεις όλων των κυβερνήσεων ελέγχονται για σκανδαλώδη δανειοδότηση σε πρόσωπα τα οποία επέβαλλαν ακόμη και τον χρόνο που θα έπαιρναν εκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηριστικά αναφέρονται πρόσωπα τα οποία έλεγαν «χρειάζομαι αύριο Παρασκευή δάνειο 10 εκατ. ευρώ» και όταν τους σύστηναν να περιμένουν ως τη Δευτέρα επέμεναν και αυθημερόν έπαιρναν το δάνειο! Ο κ. Νικολούδης έχει εντοπίσει ότι οι επιχειρήσεις αυτών των ανθρώπων είναι σε πολλές περιπτώσεις χρεοκοπημένες και γι’ αυτό έχει καταφύγει σε δέσμευση των καταθέσεών τους στην Ελλάδα. Ιδιαίτερος έλεγχος θα υπάρξει και για τη δανειοδότηση των κομμάτων, όπου επίσης πρωταγωνιστεί η συγκεκριμένη τράπεζα…
Ο κ. Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος γεννήθηκε το 1949 στη Μάνη, θεωρείται από τους συναδέλφους του ιδιαίτερα αποτελεσματικός: Είναι εκείνος που εντόπισε πολλές από τις μίζες των Εξοπλιστικών, με ιδιαίτερη επιτυχία την υπόθεση Κάντα, με τα 13 εκατ. ευρώ. Το 2012 χειρίστηκε 3.293 υποθέσεις και εξιχνίασε τις 3.191. Προχώρησε σε δεσμεύσεις 238 εκατ. ευρώ, από τα οποία 87,8 εκατ. αφορούσαν περιπτώσεις φοροδιαφυγής…
Παλαιότερα είχε προτρέψει τους εμπλεκομένους να εκμεταλλευθούν τις ευνοϊκές διατάξεις για την επιστροφή των χρημάτων… Σήμερα, εκτός από το κτίριο της οδού Πειραιώς όπου θα εγκατασταθεί, θα έχει στενή συνεργασία και με το πρωθυπουργικό γραφείο. Παρότι δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί το προεδρικό διάταγμα με τις αρμοδιότητες του κ. Νικολούδη, θα υπάγονται σε εκείνον το ΣΔΟΕ, η Αρχή Ελέγχου των Συμβάσεων, το Λιμενικό (σε σχέση με τους ελέγχους για το λαθρεμπόριο), ενώ θα συνεργαστεί στενά με τους οικονομικούς εισαγγελείς αλλά και με την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ