Η ιστορία της κεντροδεξιάς παράταξης έπειτα από ήττες είναι γεμάτη από ίντριγκες και μηχανορραφίες. Η δε παράδοσή της ορίζει ότι ύστερα από μια εκλογική ήττα ο εκάστοτε αρχηγός που ηττήθηκε αποχωρεί, είτε οικειοθελώς είτε οργανώνονται κινήσεις ανατροπής του. Στο κεντροδεξιό χρονολόγιο, μόνον ο Κώστας Καραμανλής παρέμεινε, ύστερα από την ήττα του 2000, αλλά τότε η ΝΔ είχε αμφισβητήσει ουσιαστικά το αποτέλεσμα και η διαφορά από το ΠαΣοΚ υπό τον Κώστα Σημίτη ήταν περίπου 70.000 ψήφοι. Ο Μιλτιάδης Εβερτ μετά την ήττα του φθινοπώρου του 1996 επανεξελέγη αμέσως αρχηγός, αλλά τον Μάρτιο του 1997, μόλις λίγους μετά, εξελέγη πανηγυρικά ο 40χρονος τότε κ. Καραμανλής. Η παρούσα κατάσταση στη ΝΔ θυμίζει έντονα το παρελθόν, ενώ ακονίζονται τα μαχαίρια για την επόμενη μέρα, μόνο που όλα θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της κυβέρνησης και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμικούς εταίρους.
Το σύνολο της ΝΔ, εκτός από τη σημερινή ηγετική ομάδα που επιλέγει να μη συζητήσει επί της ουσίας τα αίτια της ήττας, αναζητεί πυξίδα για την πορεία της παράταξης στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.
Ουδείς εκ των ιστορικών στελεχών της Κεντροδεξιάς δέχεται το επιχείρημα της ηγεσίας, η οποία οχυρώνεται πίσω από το γεγονός ότι η ΝΔ απώλεσε μόλις 1,85% σε σύγκριση με τις εκλογές του 2012, αγνοώντας παράλληλα ότι είναι πίσω 8,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραγνωρίζοντας πολλές παραμέτρους της εκλογικής αναμέτρησης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ
Αντώνης Σαμαράς και η ηγετική ομάδα προσπαθούν να αποτρέψουν μελλοντικές κινήσεις αμφισβήτησης και επιχειρούν να αναχαιτίσουν επιθετικές ενέργειες που θα δημιουργήσουν προβλήματα, επιλέγοντας να επενδύσουν στη θεωρία της «αριστερής παρένθεσης».
Στην κομματική πυραμίδα, αλλά και στην κομματική και κοινωνική βάση, επικρατεί αναστάτωση και η εσωστρέφεια είναι κυρίαρχη. Στο παρασκήνιο «όλοι μιλάνε με όλους». Παλαιές αντιπάθειες παραμερίζονται, μίση και πάθη του παρελθόντος ξεχνιούνται και αρχίζει να διαμορφώνεται σιγά-σιγά το πεδίο της εσωτερικής αναμέτρησης. Τα στόματα«λύνονται» ύστερα από πάρα πολύ καιρό, αρκετά στελέχη και βουλευτές «απελευθερώθηκαν» και εκτοξεύονται σωρηδόν πυρά για τη σημερινή ηγεσία. Μπορεί η ΝΔ να μοιάζει με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί και όλοι να εισηγούνται γενικώς πρωτοβουλίες, όπως π.χ. η διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου (δεν το συζητεί ακόμη η σημερινή ηγεσία), ώστε να ανατραπεί το ζοφερό κλίμα, αλλά ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να μείνει.
«Η στρατηγική του Σαμαρά δεν έχει αλλάξει.Παραμένει σταθερός στην επιλογή του να οδηγήσει εκ νέου τη ΝΔ στην εκλογική μάχη σε σύντομο χρονικό διάστημα» λένε κεντρικά στελέχη που παραμένουν υποστηρικτές του.
Ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι σύντομα η ΝΔ υπό την προεδρία του θα επανακάμψει. Ουσιαστικά, τόσο ο ίδιος όσο και οι στενοί του σύμβουλοι, οι Δημήτρης Σταμάτης και Χρύσανθος Λαζαρίδης, επιμένουν στη θεωρία περί «αριστερής παρένθεσης».
Ο κ. Σαμαράς ανασυγκροτεί τα όργανα του κόμματος, δίνοντας ρόλους σε όσα στελέχη εκτιμά ότι θα συνδράμουν στην ενίσχυση της στρατηγικής του, ενώ έχει τηλεφωνήσει σε όλους τους βουλευτές που εξελέγησαν αλλά και σε πάρα πολλούς που απέτυχαν να εκλεγούν.
Ηδη αποφασίστηκε η συγκρότηση Πολιτικού Συμβουλίου, στο οποίο θα συμμετέχουν ο ίδιος, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, οι τρεις νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιάννης Βρούτσης και Αδωνις Γεωργιάδης, η νέα γραμματέας της ΚΟ Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (ήδη υπάρχουν πολλές γκρίνιες για την επιλογή της), ο Γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος και ο Νικήτας Κακλαμάνης, προταθείς από τη ΝΔ για αντιπρόεδρος της Βουλής.
Ο πρόεδρος της ΝΔ προσπαθεί να βρει συμμάχους από τη νέα ΚΟ, αλλά μέχρι στιγμής πολλοί δεν δείχνουν διάθεση να στρατευθούν μαζί του, καθώς θεωρούν ότι το κόμμα πρέπει να αλλάξει σελίδα. Πώς θα γίνει αυτό; Συγκεκριμένο σχέδιο δεν υπάρχει, καθώς οι «βαρόνοι», οι νεοδελφίνοι και κεντρικά πρόσωπα της ΝΔ δεν έχουν βρει κοινό τόπο και υπάρχει πρόβλημα συντονισμού.
Παράλληλα έχουν αρχίσει να κινούνται στο παρασκήνιο με δειλά βήματα οι Νίκος Δένδιας, Μάκης Βορίδης,Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στη συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει για να ανακτήσει η ΝΔ το χαμένο έδαφος έχουν μπει και άλλα στελέχη, όπως ηΟλγα Κεφαλογιάννη, οΒασίλης Κικίλιας, οΜιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κ.ά.
Στο παρασκήνιο υπάρχει και «κίνημα» των περιφερειαρχών Κώστα Μπακογιάννη(Στερεάς Ελλάδας),Κώστα Αγοραστού(Θεσσαλίας), Απόστολου Τζιτζικώστα(Κεντρικής Μακεδονίας) καιΧριστιάνας Καλογήρου(Βορείου Αιγαίου), οι οποίοι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες με φόντο την επόμενη μέρα στη ΝΔ.
Παράλληλα είναι σε εξέλιξη πόλεμος από ορισμένους «σαμαροφύλακες» κατά του Γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος ουδέποτε σκέφτηκε να παραιτηθεί, ούτε ετέθη ποτέ από την ηγεσία του κόμματος θέμα, ενώ είχε εξαρχής αντιταχθεί στη στρατηγική του φόβου και ζήτησε στροφή στο Κέντρο.
Συναντήσεις και συζητήσεις
Ο ρόλος Καραμανλή, η Ντόρα και ο Μεϊμαράκης
Να διαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης ζητεί επίμονα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που θεωρεί ότι η ΝΔ στην παρούσα φάση δεν έχει την πολυτέλεια ενός εμφυλίου. Ο ίδιος δίνει έμφαση στη «μεγάλη εικόνα» και επιμένει ότι προέχει να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με την κυβέρνηση και τους θεσμικούς εταίρους και πώς θα εξελιχθούν οι συζητήσεις.
Στο γραφείο του την τελευταία εβδομάδα βρέθηκαν πάρα πολλά στελέχη και βουλευτές, όπως π.χ. η Ντόρα Μπακογιάννη και οι Νικήτας Κακλαμάνης, Νίκος Δένδιας,Ευριπίδης Στυλιανίδης,Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Κώστας Γκιουλέκας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής ΜακεδονίαςΑπόστολος Τζιτζικώστας, ο Προκόπης Παυλόπουλος, και συνομίλησαν μαζί του για τις μελλοντικές εξελίξεις στη ΝΔ.
Ειδικά στη συνάντηση με την κυρία Μπακογιάννη, έγινε εκτενής συζήτηση για την εσωκομματική κατάσταση και συμφωνήθηκε να μην κινηθεί κανείς εκ των δύο στο άμεσο μέλλον.
«Υπομονή, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» είναι η βασική του αρχή καθώς δεν επιθυμεί να υποδαυλίσει υπονομευτικές κινήσεις κατά του κ. Σαμαρά. Ο ίδιος δεν αναμένεται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν έως σήμερα, ωστόσο η γνώμη του θα έχει βαρύνουσα σημασία για τις εξελίξεις.
Κομβικό ρόλο για την επόμενη ημέρα αναμένεται να διαδραματίσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος προ ημερών έθεσε στον κ. Σαμαρά σειρά ζητημάτων, όπως την έλλειψη ηγετικής ομάδας, τη λανθασμένη πολιτική και επικοινωνιακή στρατηγική (σ.σ.: επένδυση στον φόβο), την ανυπαρξία της ΝΔ ευρύτερα, τον πόλεμο που δέχθηκαν από γνωστά «παράκεντρα» του κόμματος υποψήφιοι βουλευτές για να μην εκλεγούν.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», προ ημερών έγινε μια μεγάλη σύναξη καραμανλικών, μεταξύ των οποίων ήταν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Χρήστος Σταϊκούρας, και συζητήθηκε τι πρέπει να γίνει. Στο τραπέζι ετέθησαν πολύ προωθημένες απόψεις, ακούστηκαν πολλά αρνητικά για τη σημερινή ηγεσία, αλλά οι κ.κ. Στυλιανίδης και Σταϊκούρας συνέστησαν ηρεμία και να πέσουν οι τόνοι.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ